16 Nisan 2007 00:00

Gözyaşlarıyla toprağa verildiler

Kapadokya gezisine giderken Aksaray yakınlarında meydana gelen kazada hayatlarını kaybeden Zafer İlköğretim Okulu öğrencileri, öğretmen ve veliler için Konak Meydanı’nda gerçekleştirilen törene binlerce İzmirli katıldı.

Paylaş

Kapadokya gezisine giderken Aksaray yakınlarında meydana gelen kazada hayatlarını kaybeden Zafer İlköğretim Okulu öğrencileri, öğretmen ve veliler için Konak Meydanı’nda gerçekleştirilen törene binlerce İzmirli katıldı. Törene ayrıca çok sayıda siyasetçi, bürokrat, asker, belediye başkanı, işçi ve kamu kesiminden sendikacılar ve diğer kurum temsileri de katıldı.
Cenazeler için Konak Meydanı, geçtiğimiz yıllarda ölen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina’dan sonra ilk kez cenaze töreni için hazırlandı. İzmir Valiliği önüne kurulan masalara kazada yaşamını yitiren 18 kişinin cenazeleri getirildi. Ölenlerin yakınlarının büyük acısı, konak Meydanı’nı dolduran binlerce İzmirli vatandaşıda gözyaşlarına boğdu. Cenaze törenlerine ayrıca çeşitli okullardan öğrenci ve öğretmenler de katıldı.
Törene Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, CHP ve AKP İzmir milletvekilleri, İzmir belediye başkanları, Ege Ordu Komutanı ile binlerce İzmirli katıldı.
Öğle namazının ardından gerçekleştirilen dini tören öncesi 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalarda İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin konuştu. İl Milli Eğitim Müdürü Aydoğan elim kazanın özellikle eğitim camiasında yarattığı üzüntüyü anlatırken, Bakan Mehmet Ali Şahin ise Cahit Sıtkı Tarancı’nın “35 Yaş Şiiri”nin son dizelerini okuyarak başlayan duygusal bir konuşma yaptı. Konak Yalı Camii önünde kılınan cenaze namazının ardından cenazeler Buca Kaynaklar Mezarlığı’na götürüldü. Kazada ölenlerden İbrahim Yalçınkaya’nın cenazesi ise Foça’da defnedildi.
Ölen 33 kişiden 29’unun cenazesi ve 14 yaralı ile yakınları, özel uçakla İzmir’e getirildi. Saat 05.50’de İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na inen cenaze ve yaralıları İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında bulunduğu yetkililer karşıladı. THY Kargo binasından apronun girişine kadar girmelerine izin verilen yaralı ve ölenlerin yakınlarından bazıları, uçak hava alanına indikten sonra göz yaşlarını tutamadılar.
Uçaktan ilk olarak indirilen 7’si çocuk 13 yaralı tedavileri için İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde nakledildi.
Cenazeler, uçağın kapısına yanaşan cenaze araçlarıyla Yenişehir semtindeki Mezarlıklar Müdürlüğü morguna götürüldü. İzmir Valisi Kıraç, İzmir’e 29 cenaze ve 14 yaralı getirdiklerini, cenazelerden 4’ünün Konya’da defnedileceğini bildirdi.
Öte yandan kazada ölen Aydınlı otobüs sürücüsü Cumhur Çolak, Aydın’da toprağa verildi. Çolak’ın cenazesi Aydın Devlet Hastanesi morgundan alındıktan sonra yapılan cenaze törenine ailesi ve yakınları ile Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Çolak’ın cenazesi Kemer Ayko Mezarlığı’nda toprağa verildi.(İzmir/EVRENSEL)
Kaza yapan otobüsün ‘B 2’ belgesi yok
Geziye gidilecek otobüsün Aylin Turizm’e ait 09 EA 555 plakalı otobüs olarak bildirildiği, ancak öğrencilerin bu otobüse değil başka bir otobüse bindirildiği belirlendi. Değiştirilen otobüste, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nden alınması gereken ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bu tür servis, gezi taşımacılığı yapmak için verdiği “B 2” yetki belgesinin olmadığı öğrenildi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü yetkilileri, öğrenci, öğretmen ve velilerin içinde bulunduğu otobüsün bağlı bulunduğu firma ile ilgili araştırma başlattı.
Ürgüp’te ‘ibret anıtı’ dikilecek
Öte yandan kazada yaşamını yitirenlerin anısına Nevşehir'in Ürgüp ilçesine "İbret Anıtı" dikileceği bildirildi.
Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Aksaray'da meydana gelen korkunç kazanın tüm Türkiye'ye ve dünyaya bir ibret olması gerektiğini ifade etti.
Kazada ölenlerin anısına ilçede bir anıt yaptırmaya karar verdiklerini belirten Ödemiş, Yerel Gündem 21 Parkı'nda dev bir kayadan yapacakları anıtın üzerine kazada ölenlerin isimlerini bulunacağını dile getirdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

BAYKUŞ

SONRAKİ HABER

MEDYADA GEÇEN HAFTA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...