16 Nisan 2007 00:00

İşsiz gençler meslek ediniyor

İşsizliğin yüzde 70’lerde olduğu Diyarbakır’da, işsizliği azaltmak için bir dizi önlemler geliştirilmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Meslek Edinme Merkezi.

Paylaş

İşsizliğin yüzde 70’lerde olduğu Diyarbakır’da, işsizliği azaltmak için bir dizi önlemler geliştirilmeye çalışılıyor. Bunlardan biri de, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Meslek Edinme Merkezi. Kısa adı MESKA olan ve 1987’de kurulan Meslek Edinme Merkezi, 2006’tan itibaren belediyenin bünyesine alındı.
Bugüne kadar 3 binden fazla mezun veren MESKA, muhasebe ve bilgisayar gibi alanlarda gençleri meslek sahibi yapıyor. Birinci dönem öğrencileri geçtiğimiz günlerde kurslarını tamamlayarak sertifikalarını aldılar.
‘Kardeşlerime bakacağım’
Bilgisayarlı muhasebe kursunu tamamlayan 20 yaşındaki Adnan Sadak, “Şu anda kendimi bir işte çalışmak için yeterli buluyorum” sözleriyle kendine olan güveni dile getiriyor. Okumak istediğini ancak imkanları olmadığı için okulunu devam ettiremediğini anlatan Sadak, işe girip kardeşlerine bakmak istediğini kaydetti.
Daha önce yemekhane çalıştığını söyleyen 26 yaşındaki Deniz Çelik ise, bilgisayar kursunu tamamladı. Çelik, MESKA’ya gelme nedenini şöyle anlatıyor: “Biz Melikahmet’te dokuz kişi yaşıyoruz bir evde. Sadece iki kişi çalışıyor. Onlarda asgari ücret bile almıyorlar. Zaten okuyamadım. Bari bu kursa geleyim dedim. Şu anda bilgisayar kullanımını öğrendim. Artık belediyenin bizi bir işe yerleştirmesini bekleyeceğim.”
‘İyi ki gelmişim’
18 yaşındaki Sevda Balaban da, bilgisayar kursunu tamamlayan öğrencilerden. Ailesine yardımcı olmak için meslek edinmek istendiğini belirten Balaban, “Elimden gelecek bir iş yapmak istiyordum. O yüzden ücretsiz olan bu kursa gittim. Arkadaşımdan duydum. İyi ki de gitmişim. Çok şey öğrendim. Artık bir işim olur diye umutluyum. Diyarbakır’da işsizlik biliyorsunuz çok fazla. İş alanları yok. Devlet önlem almıyor. Gençler işsizlikten kötü yollara düşüyor. Bunları hep görüyoruz” ifadeleriyle duygularını dile getirdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Ali Rıza Kılınç
ÖNCEKİ HABER

KONUM

SONRAKİ HABER

Barakada bir gazi...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...