16 Nisan 2007 00:00

Miting dış basında ilgi gördü

Ankara’daki “Cumhuriyet Mitingi”nde yüzbinlerce kişinin Başbakan Erdoğan’ı protesto etmek için sokaklara dökülmesi yabancı medyada yankılandı.

Paylaş

Ankara’daki “Cumhuriyet Mitingi”nde yüzbinlerce kişinin Başbakan Erdoğan’ı protesto etmek için sokaklara dökülmesi yabancı medyada yankılandı. “Dev gösteri”, “Bayrak denizi” gibi ifadeleri kullanan yabancı basın, gösteriyi “Türk toplumundaki derinleşen bölünme”nin bir yansıması olarak yorumladı.
Amerikan Washington Post gazetesi, taşıdıkları bayraklarla bir “bayrak denizi” oluşturan protestocuların iktidardaki İslam yanlısı partinin başkanı ve Başbakan Erdoğan’ın olası Cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto etmek için Ankara’nın sokaklarına aktığını yazdı. Fransız Le Figaro ise “Türkler sokağa döküldü” başlıklı haberinde kökleri siyasi İslam’da olan AKP’nin Erdoğan’ı cumhurbaşkanı adayı ilan etmesini engellemek için 300 bin kadar Türkün sokağa döküldüğüne dikkat çekti.
New York Times gazetesi de, onbinlerce kişinin hükümet üzerinde artan İslami etkiyi protesto etmek için Türkiye’nin başkentini doldurduğunu yazdı.
Fransız Le Monde, Ankara’da Başbakan Erdoğan’a karşı büyük bir gösteri yapıldığını, “Türkiye laiktir, laik kalacak” gibi sloganların atıldığını belirtirken, halen kendisini “demokrat muhafazakar” olarak nitelendiren Erdoğan’ın, olası cumhurbaşkanlığı adaylığının laiklik savunucularını korkuttuğunu kaydetti.
ABD’li Los Angeles Times, mitingi “laik kesimin sembolik gücünün kararlı bir gösterisi” olarak yorumlarken gösterinin büyük olmakla birlikte, “Erdoğan’ı caydıracak kadar büyük olmayabileceğini” öne sürdü.
İspanya’nın önde elen gazetelerinden El Pais, yüzbinlerce kişinin laik devleti savunmak ve Başbakan Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı adaylığını reddettiklerini göstermek için Ankara’da sokaklara döküldüğünü belirtti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Mecliste yoğun hafta

SONRAKİ HABER

Mesut Barzani: Tehdit edilmemizi kabul etmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...