16 Nisan 2007 00:00

Sadr’dan çekilme tehdidi

Irak’ta uzun bir süredir sessizliğini korumasının ardından Bağdat’ın düşüşü nedeniyle 9 Nisan’da işgal karşıtı gösteri çağrısı yapmış olan Şii lider Mukteda Sadr’ın, Bağdat hükümetinden ayrılmasının “an meselesi olduğu” ifade edildi.

Paylaş

Irak’ta uzun bir süredir sessizliğini korumasının ardından Bağdat’ın düşüşü nedeniyle 9 Nisan’da işgal karşıtı gösteri çağrısı yapmış olan Şii lider Mukteda Sadr’ın, Bağdat hükümetinden ayrılmasının “an meselesi olduğu” ifade edildi.
Meclis’teki Sadr Hareketi’nden bir yetkili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, Şii grubun Bağdat yönetiminin, “Washington ile yakın ilişkileri nedeniyle hükümetten çekilmenin arifesinde olduğunu” söyledi. Abdülmehdi El Muteyri demecinde, “Hükümetten çekilmemiz an meselesi. Birkaç gün içinde gerçekleşebilir. Eğer hükümet, bu sürede değişikliğe gitmez ve işgale ödün vermek konusundaki tavrını değiştirmezse ayrılırız” ifadelerini kullandı.
Sadr Hareketi geçtiğimiz aylarda da, hükümetten çekilerek, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’yi zor durumda bırakmıştı. Hareket, bu kararına ise, Maliki’nin, ABD Başkanı George W. Bush ile Ürdün’de bir araya gelmesini gerekçe göstermişti.
Sadr Hareketi’nin, Irak hükümeti içerisinde sağlık ve tarım bakanlığı da dahil olmak üzere 6 bakanlığı bulunuyor.
‘Tahran’da gerilla eğitimi’ iddiası
Diğer yandan İngiltere’de yayımlanan “The Independent” gazetesi ise dün yer verdiği bir haberde, “Iraklı Şiilerin İran’ın başkenti Tahran’da ileri gerilla savaş taktikleriyle eğitildiklerini” iddia etti.
Haberini, “Tahran’daki eğitim kampına gidip, geldiğini” iddia eden Iraklılara dayandıran gazete, Tahran’ın Celil Azad bölgesi yakınlarındaki bir askeri üste yapıldığı iddia edilen eğitimlere genelde, Mukteda Sadr’a bağlı milis gücü Mehdi Ordusu üyelerinin katıldığını iddia etti.
Gazete ayrıca, 39 yaşındaki Mehdi Ordusu milisi “Ebu Emir” adlı bir Iraklının, “İran Devrim Muhafızları tarafından verilen eğitimlere katıldığımı sanıyorum. Şii savaşçılar, modern savaşma metotları konusunda eğitiliyorlar. Mesela güçlü patlayıcılar kullanmak ve helikopterleri düşürmek gibi” ifadelerini kullandığını da yazdı.
ABD yönetimi, İran hükümetinin doğrudan olmasa da, Iraklı direnişçileri silahlandırdığını iddia ediyor.
Shell geri dönmeye hazırlanıyor
Bu arada İngiliz-Hollanda ortaklığındaki petrol tekeli Shell, Irak petrol piyasasına geri dönmeye hazırlanıyor. Irak’ın petrol kaynaklarını 35 yıl önce millileştirmesinin ardından bu ülkeyi terk etmek zorunda kalan petrol tekelinin, Türkiyeli TPAO ile ortaklaşa Irak’ın kuzeyinde petrol boru hattı kuracağı ve gaz çıkarma işlemlerini yeniden başlatacağı öğrenildi.
Söz konusu yeni hattı için, Kerkük’ün en büyük petrol sahası kurulacağı söylenirken, hattın Ceyhan boru hattı ile de bağlantılı olacağı da ifade edildi.
Shell sözcüsü ise, henüz bir anlaşma imzalamadıklarını ancak, Irak’a geri dönme konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler sendikasından İsrail’e boykot

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...