16 Nisan 2007 00:00

Gazeteciler sendikasından İsrail’e boykot

İşgal altında tuttuğu Filistin topraklarında attığı sayısız katliam nedeniyle birçok kurumun boykotuyla karşılaşan İsrail, şimdi de İngiliz Ulusal Gazeteciler Sendikası’nın (BNUJ) boykot çağrısıyla karşı karşıya.

Paylaş

İşgal altında tuttuğu Filistin topraklarında attığı sayısız katliam nedeniyle birçok kurumun boykotuyla karşılaşan İsrail, şimdi de İngiliz Ulusal Gazeteciler Sendikası’nın (BNUJ) boykot çağrısıyla karşı karşıya. BNUJ cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze ile geçen yaz Lübnan girdiği “askeri maceralarını” kınayarak, İngiliz hükümetinden, işgal yönetimine ambargo uygulamasını istedi ve İsrail mallarının boykot edilmesi çağrısı yaptı.
İngiltere’nin en büyük gazeteciler sendikası olan BNUJ’nun olağan kongresinde 54’e 66 oyla kabul edilen boykotun yanı sıra, ABD’nin Küba topraklarındaki işkence üssü Guantanamo da gündemdeydi. ABD’nin küresel işkence uygulamalarının kınandığı kongrede, ABD’ye karşı direnen Venezüella ve lideri Hugo Chavez’e ise destek çağrısı yapıldı. BNUJ, Gazze’de kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’un serbest bırakılmasını da istedi.
Gazze’de belediye grevi
Öte yandan Gazze ise ödenmeyen ücretlerini protesto eden belediye işçilerinin grevine sahne oldu. Grev nedeniyle kentteki birçok hizmet felç olurken, sokaklarda ise çöp dağları oluştu. Grevin özellikle Han Yunus, Refah ve Cebeliye’de etkili olduğu ifade edildi.
Gazze’deki haber kaynakları önceki gün ilan edilen greve binlerce işçinin katıldığını ifade ederken, uzmanlar ise Hamas’ın iktidara gelmesi üzerine kesilen ve geçen haftalarda ilan edilen El Fetih ile ulusal birlik hükümetine rağmen süren uluslararası ambargo nedeniyle belediye işçilerine ödeme yapılamadığına dikkat çekti.
Grevci işçilerin liderlerinden Sakr Hamdan ise, belediye işçilerinin “acil ödeme yapılacaklar” bütçesine dahil edilmesini talep ederek, “Gazze sokaklarının çöp dolması nedeniyle üzgünüz. Fakat, herkes bizi unuttu ve başka seçeneğimiz kalmadı” diye konuştu.
Kafelere saldırı
Diğer yandan Gazze Şeridi’nde dün sabaha karşı saat 03.00 sıralarında 2 internet kafe ile bir Hıristiyan Arap’a ait kitabevi bombalandı. Bombalama eylemlerini kimin yaptığı bilinmemesine karşın, eylemlerin, son birkaç aydır adı gündemde olan “İslam Doğruluğunun Kılıcı” adlı grup tarafından düzenlendiği öne sürülüyor. Grupla ilgili olarak bazı yerel kaynaklar, El Kaide bağlantılı olduğunu öne sürerken, bazıları da Hamas içinde bir oluşumdan söz ediyor.
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gazze şehir merkezinde yer alan ve Gazze’deki az sayıdaki Hıristiyan toplumu üyelerinden birine ait olduğu belirtilen bir kitabevi bombalandı. Olayda, kitaplar ve diğer malzemeler yanarken, kitabevinin yanındaki bazı işyerleri de zarar gördü.
Aynı saatlerde, Gazze’nin merkezindeki Meçhul Asker Anıtı yakınındaki bir internet kafe ile bir diğerine de bombalı saldırıda bulunuldu. Patlamalarda ölen ya da yaralanan olmadı.
Gazze Şeridi’nde kafeler ile kaset, CD, DVD satan dükkanlar son dönemde adeta hedef haline geldi. Gazze’de geçen aralık ayından bu yana 50’den fazla internet kafe saldırıya uğradı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ekvador’da anayasa referandumu

SONRAKİ HABER

Sadr’dan çekilme tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...