16 Nisan 2007 00:00

Sipariş edilen hayatlar

Mary Ann 12 yaşındayken babası kendini astı. Annesinin eve aldığı uyuşturucu bağımlısı erkek arkadaşından sürekli dayak yediği için çareyi teyzesine kaçmakta buldu.

Paylaş

Mary Ann 12 yaşındayken babası kendini astı. Annesinin eve aldığı uyuşturucu bağımlısı erkek arkadaşından sürekli dayak yediği için çareyi teyzesine kaçmakta buldu. Teyzesi, Marry Ann'e bir barda iş buldu. Mary Ann bikini giyip batılı turistlerin önünde yaklaşık iki buçuk dolara dans etmeye başladı. Çocukları seks endüstrisinden kurtarmaya çalışan bir kurum Mary Ann'i bu yaşamın içinden çekip aldı. "Bir oyuncak gibiydim. Beni isterlerse bütün bir gece için satın alabiliyorlardı" diye anlatıyor yaşadıklarını Mary Ann ve ekliyor: ''Merak etmeyin, ben güçlüyüm. Çalışıp üniversiteye gidecek ve avukat olacağım".
BBC'den Andrew Harding'in aktardığı bu yaşam öyküsü, dünyanın öteki ucunda Filipinler'de kadınların yaşadıklarının yalnızca küçük bir parçası. Filipinli kadınlar seks endüstrisinin çarkları arasında yaşam mücadelesi veriyor. Aslında Güneydoğu Asya ülkelerinde milli gelir yüzde 14'e varan oranlarda seks endüstrisine dayanıyor.
Seks köleleri, seks köyleri…
Uluslararası Çalışma Örgütü, Kamu Hizmetleri Enternasyonali, Uluslararası Af Örgütü, Filipinli Kadınlar Ulusal Komisyonu ve Filipin kadın örgütlerinin raporlarından derlediğimiz verilere göre, dünya üzerindeki 40 milyon Filipinli kadının en az 4 milyonu seks endüstrisinin içinde. Neoliberal politikalarla ekonomisi giderek zayıflayan Filipinler sürekli ülke dışına göç veriyor. Daha iyi bir yaşam ümidiyle ülkesini terk eden Filipinli kadınları, 7 kıta, 168 ülkede, hizmetçilik, fahişelik ya da seks köleliği bekliyor. Yalnızca Japonya'da 75 bin Filipinli fahişe bulunuyor.
"Küçük, güzel, saygılı, sadık" gibi ifadelerle "sipariş" üzerine Filipinli gelin ayarlayan, sözde çöpçatanlık yapan internet siteleri de bu endüstrinin bir parçası. Yurtdışına "gelin" giden Filipinli kadınların sayısı 148 bin 74. Filipinli kadınlar için seks endüstrisi ülke içinde de yakıcı bir gerçek.
Filipinler'de yasalara göre fuhuş yasak. Ancak Filipinler'de en az 600 bin fahişe var. En az 50 bin çocuk da fuhuşa zorlanıyor. Filipinler'de seks köylerine rastlamak mümkün. "50 cente 10 yaşında Filipinli çocukları" vaat eden uluslararası turlarla onbinlerce "erkek" soluğu Filipinler'de alıyor. Seks turizminden kazanılan para yılda 3 milyar dolar.
İşgaller...
Filipinli kadınlar için 1942 yılı önemli bir milat. 1942'de Japonya Filipinleri işgal ediyor. İşgalin ardından çocuklar da dahil binlerce kadın Japonya'ya seks kölesi olarak götürülüyor. Bir diğer dönüm noktası ise Filipinler hükümetinin Amerika ile kurduğu "stratejik işbirliği". 1970'lerde Vietnam Savaşı sırasında günde 10 bin Amerikan askeri Filipinleri ziyaret ediyor. Yıllar içinde Filipinler'de kurulan Amerikan üslerinin sayısı giderek artarken, 1990'lara gelindiğinde Amerikan üsleri civarında 55 bin kadın ve çocuk, askerlere sunuluyor. Her Amerikan tatbikatında Filipinler'de AIDS ve fuhuş patlaması yaşanıyor. Bir Amerikan yetkilisi yaşananları, "Savaşın sıcaklığında askerlerin geçici de olsa kafalarını boşaltabilmesi için Filipinli kadınlara ihtiyaç vardı" şeklinde özetliyor. (Derleyen:Onur Bakır)
ÖNCEKİ HABER

İngiliz geline köy düğünü

SONRAKİ HABER

Moskova sokakları karıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa