16 Nisan 2007 00:00

Mitingler de manşet olurmuş!

Cumhuriyet Mitingi adıyla düzenlenen gösteri, dün hemen bütün gazetelerde manşet olmuştu.

Paylaş

Cumhuriyet Mitingi adıyla düzenlenen gösteri, dün hemen bütün gazetelerde manşet olmuştu. 100 binlerin katıldığı başka mitinglere ilgisizlikleriyle bilinen gazeteler, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına halkın itirazını öne çıkardı.
Mitingde dile getirilen görüşleri benimsediğini belli eden gazetelerden Akşam, “Yüz binler yürüdü TV’ler uyudu” manşetinde mitingi canlı yayınlamayan televizyon kanallarını eleştirdi.
Hürriyet’te “En güçlü itiraz” sürmanşeti ve “Türkiye tarihinin en büyük mitingi” yorumu yapılmıştı. Rakam ise oldukça “küsuratlı” idi: 370 bin. Bu rakam, birçok Doğan grubu gazetesinde ortak olarak kullanıldı.
“Tarihin en büyük mitingi” iddiası, Vatan’da manşete kadar çıkmıştı.
“Ulusal uyanış” manşetini atan Cumhuriyet, miting için “Cumhuriyet tarihinin en büyük mitingi” yorumunu yaptı. En yüksek rakamı kullanan gazete, 1 milyon kişinin yürüdüğünü savundu.
Aynı sayıya yer veren Güneş “Sokak muhtırası” diyerek “askeri” bir çağrışım yapmayı ihmal etmedi. Benzer çağrışımlar Tercüman’ın “Silahsız kuvvetler darbesi”, Posta’nın “Silahsız kuvvetler” manşetlerinde de mevcuttu.
Takvim, “İşte cumhur, işte başkanı” diyerek Atatürk’ün fotoğrafını kullandı.
Milliyet “14 Nisan mesajı”, Radikal “Erdoğan’a büyük uyarı”, Sabah “Yüzbinler Ata’ya koştu”,
İslamcı olarak bilinen gazetelerde ise başka bir hava vardı. “Sarıkızcılar yürüdü” başlığını kullanan Vakit, İzmit’teki başörtüsü yürüyüşünü manşete çıkararak dikkati başka yöne çekti. Yeni Şafak “Provokasyonsuz yürüyüş” gibi küçük bir haber kullandı. Zaman ise miting düzenleyenler arasındaki bir çelişkiye dikkat çekmeye çalıştı: “Tuncay Özkan’ın provokasyonu ADD’yi bile kızdırdı”. (MEDYA SERVİSİ)
TRT yöneticilerine istifa çağrısı

Haber-Sen Genel Sekreteri Mehmet Demir, Ankara’da önceki gün düzenlenen “Cumhuriyet Mitingi”ni, TRT’nin canlı yayında akışında yer bulamamasına tepki gösterdi. Demir, yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın sayılı ajanslarının “haftanın en önemli olayı” diye duyurduğu mitingin, TRT tarafından haber değeri bulunmayarak, canlı gösterilmediğini kaydetti. Demir açıklamasında, “AKP toplantılarını, Başbakan’ın konuşmalarını saatlerce yayınlayan TRT, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüz binleri görmezden gelmiştir” diyerek, TRT’nin suç işlediğini savundu. TRT’nin canlı yayın araçlarının alanda olmasına rağmen, haber bültenlerine canlı bağlantı yapılmadığını bildiren Demir, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney ve TRT Haber Dairesi Başkanı Tuğrul Utku’yu istifa etmeye çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Canlı yayında gazetecileri dövdüler

SONRAKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...