16 Nisan 2007 00:00

En iyiler Demirkubuz ve Ceylan

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nca (İKSV) düzenlenen “26. Uluslararası İstanbul Film Festivali”, kapanış galası ve ödül töreniyle sona erdi.

Paylaş

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nca (İKSV) düzenlenen “26. Uluslararası İstanbul Film Festivali”, kapanış galası ve ödül töreniyle sona erdi. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda, sunuculuğunu Özge Özberk ve Halit Ergenç’in yaptığı gecede, Amerikan bağımsız sinemasının ünlü yönetmenlerinden, fotoğrafçı, müzisyen ve yazar Gus van Sant’a “Sinema Onur Ödülü” verildi. Uluslararası yarışmada “Altın Lale Ödülü”, Norveçli yönetmen Joachim Trier’in “Tekrar” adlı filmine verildi. “Jüri Özel Ödülü”ne ise Amerikalı yönetmen Tom Dicillo’nun “Delicesine” adlı filmi layık görüldü.
Jüri Özel ödülü Beynelmilel’e
Ulusal yarışmada, “Yılın En İyi Türk Filmi Ödülü”, Nuri Bilge Ceylan’ın “İklimler” adlı filmine verildi. Ödülü Hülya Koçyiğit’in elinden alan Ceylan, ödülü, “Tüm filmlerimde istemeden de olsa oynayan tek oyuncu” diye tanımladığı annesine adadığını söyledi. “Yılın En İyi Türk Yönetmeni Ödülü”, “Kader” filminin yönetmeni Zeki Demirkubuz’a verildi. “Yılın En İyi Türk Filmi” ve “Yılın En İyi Türk Yönetmeni”ne 50 biner YTL para ödülü verildi. “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”nü, “Takva’’ filmindeki rolüyle Erkan Can ve “Kader” filmindeki rolüyle Ufuk Bayraktar paylaşırken, “En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” ise “Beynelmilel” filmindeki rolüyle Özgü Namal’a verildi. Ulusal yarışmada “Jüri Özel Ödülü”ne ise “Beynelmilel” filmi layık görüldü.
Halk ödülü Yarım Ay’ın
Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Ödülleri; uluslararası yarışmada Peter Schonau Fog’un yönettiği “Ağlama Sanatı” adlı filme, ulusal yarışmada ise Zeki Demirkubuz’un “Kader” adlı filmine verildi. Festivalin “Türk Sineması” tema sponsoru Efes Pilsen, ulusal yarışma kapsamındaki filmler arasından FIPRESCI jürisi tarafından seçilen ve Onat Kutlar anısına ödüllendirilen “Kader” adlı filmin yönetmeni Zeki Demirkubuz’a, bir sonraki filmin yapımında kullanılmak üzere 30 bin dolar para ödülü verdi. Festivalde, Avrupa Konseyi işbirliğiyle bu yıl ilk kez “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde bir filme verilmeye başlanan “Avrupa Konseyi Sinema Ödülü”ne (FACE), Malili yönetmen Abderrahmane Sissako’nun “Bamako” adlı filmi layık görüldü. Radikal gazetesi tarafından verilen “Halk Ödülü”nü ise uluslararası yarışmada Bahman Ghobadi’nin “Yarım Ay”, ulusal yarışmada ise Nuri Bilge Ceylan’ın “İklimler” adlı filmi kazandı.
Sürpriz ödül
Gecede, 1986 yılından bu yana her yıl Antalya’dan gelerek İstanbul Film Festivali’ni takip eden ve şimdiye kadar festivalde en fazla film izleme rekorunu elinde bulunduran izleyici Vahit Tansoy’a, “Ömür Boyu Bilet Ödülü” verildi.
Gecede 4 kez sahne alan Zuhal Olcay, “Hiçbir Yerde”, “Shakespeare Kolajı”, “Tango” ve “Ayrılık da Sevdaya Dahil” isimli şarkılarını seslendirdi. Ödül töreninin ardından konuklar, Steven Soderberg’in yönettiği ve başrollerini George Clooney, Cate Blanchett ve Tobey Maguire’nin paylaştığı “İyi Alman” adlı filmi izlediler. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çukurovalı genç sanatçılardan karma sergi

SONRAKİ HABER

Bölgede çocuklar tiyatroyla buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...