17 Nisan 2007 00:00

ABAKÜS

Linux tabanlı ulusal işletim sistemimiz Pardus'un son sürümü Pardus 2007 iki CD olarak kullanıcıya sunuluyor:

Paylaş

Linux tabanlı ulusal işletim sistemimiz Pardus'un son sürümü Pardus 2007 iki CD olarak kullanıcıya sunuluyor: kurulum diski, doğrudan çalışan disk (live CD). Pardus'u denemek isterseniz doğrudan çalışan diski www.pardus.org.tr adresinden bilgisayarlarınıza indirip, deneyebilirsiniz. Eğer Pardus'tan memnun kalırsanız kurulum diskini de aynı adresten indirip bilgisayarınıza kurmanızın önünde hiçbir engel yok.
Pardusun kurulumu oldukça kolay ve açıklayıcı. Kurulum tamamlandığında "Kaptan" ile karşılaşıyoruz ve Kaptan'ı kullanarak ağ, fare, masaüstü ve tema ayarlarını yapabiliyoruz. Yeni açılış yöneticisi "Müdür" sayesinde Pardus'un açılışı eskisine göre neredeyse üç kat daha hızlı. "Tasma" kod adlı ve oldukça kullanışlı program sayesinde Pardus’un pek çok ayarını değiştirip isteğimize uyarlayabiliyoruz.
Pardus, GIMP ve Xara gibi resim işleme programları; OpenOffice.org ve KOffice gibi kelime işlemcileri; Amarok gibi ve Kaffeine gibi ortam yürütücüleri gibi sıradan kullanıcıların hemen hemen her işini görebileceği pek çok çeşit programla birlikte geliyor. Bunların dışında Firefox, Thunderbird, Gaim ve Skype ile Internet konusunda da kesinlikle eksik kalmıyor. Tulliana 2 simge seti, Pardus'a sade ve zarif bir görünüm sağlıyor.
Paket yönetimi için "Pisi" kullanılıyor. Pisi kendi dosya formatı olan ".pisi" uzantılı paketleri kullanıyor. ".pisi" paketleri kullandığı sıkıştırma algoritması nedeniyle ".deb"(Debian) ve ".RPM" paketlerine göre genelde daha az yer kaplıyor. Pardus'un arka planında bir servis olarak çalışan "Zemberek" işletim sisteminin her yerinde Türkçe yazım denetimi yapıyor.
Bütün bu avantajlarının yanı sıra dezavantajları da var Pardus'un. İlk defa Windows'tan Pardus'a (ve genelleyecek olursak Linux'e) geçen kullanıcılar -her ne kadar kullanım açısından aralarında ciddi bir fark olmasa da- uzunca bir süre alışmakta zorluk çekiyor. Windows'ta kullandığınız bazı programların Linux eşdeğerini bulamama ve emulator kullanarak da olsa bu programları çalıştıramama ihtimaliniz oldukça yüksek. Bazı donanımlarınız -özellikle de eski ve az bulunan kartlar- Linux tarafından tanınmayabilir.
...
.eu uzantısı sevildi

.eu uzantılı alan adlarının bir yıl önce hayata geçirilmesinin ardından bugüne kadar Avrupa'da yaşayanlar ve çeşitli şirketler tarafından .eu uzantılı toplam 2.5 milyon alan adı kayıt edildiği açıklandı.
.com, .net, .org, .info ve İngiltere'nin .uk ile Almanya'nın .de uzantılarının hemen ardından bir sene gibi kısa bir süre içinde dünya çapında kullanılan en yaygın 7. alan adı uzantısı olmayı başaran .eu uzantısı, EURid isimli bir şirket tarafından 5 ila 45 Avro arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Dünya çapında isim yapmış markalardan Air France, Versace, KLM veya Greenpeace gibi pek çok kurum veya kuruluş da .eu uzantılı sayfalarını açmaya başladılar. Bunların arasında merkezleri Avrupa'da olmamasına rağmen Avrupa'da üretim ve satışı yüksek olan Sony ve Toyota gibi çeşitli şirketler de yer alıyor.
...
Microsoft, Vista´nın kırıldığını kabul etti
Microsoft Ürün müdürlerinden Alex Kochis, Windows Genuine Advantage blog sayfalarında, yapılan hack işlemi hakkında bazı açıklamalarda bulunarak bunun mümkün olduğunu ifade etti. Kochis´in açıklamalarında Vista´nın ürün aktivasyon özelliğinin atlatılabildiğine yer verildi. Bilgisayar korsanlarının iki yolla kırma işlemi gerçekleştirebildiklerini tespit ettiklerini söyleyen Kochis, şirketin daha çok müşteriler, ortaklar ve ürünlere doğrudan yapılacak saldırılara odaklandığını ve görevlerinin Windows´u kırmaya çalışan her "çılgın bilim adamını" durdurmak olmadığını da sözlerine ekledi. Bir güvenlik adımı şeklindeki ürün aktivasyon işlemi ilk olarak Windows XP ile birlikte 2001 yılında ortaya çıkmıştı. Vista´nın kırılabilip kırılamadığı ise ürünün piyasaya çıkmasıyla birlikte kısa sürede internet üzerinde sıklıkla konuşulan konulardan birisi haline geldi. Vista Loader 2.0 Ürün aktivasyonunun atlatılabileceğine dair ilk bulgular geçtiğimiz ay elden ele dolanan ve Çinli korsanlar tarafından yayınlanan "Vista Loader 2.0" crack dosyası ile su yüzüne çıktı. Buna göre Vista Loader yazılımı, OEM anakartlardaki temel giriş-çıkış sistemleri gibi davranarak, bilgisayarın donanımıyla işletim sistemi arasındaki haberleşmeyi ele geçiriyor, böylelikle içindeki BIOS simulatörü sayesinde aktivasyon işlemiyle ilgili süreç atlatılabiliyordu.
...
Google'dan kod hırsızlığı

Google'ın yeni çeviri servisinin kodlarında başka bir firmanın yazılımının kodlarının kullanıldığı ortaya çıktı. Olaylar 4 Nisan'da Google'ın yeni çeviri servisindeki Pinyin IME’'sini (Input Method Editor) duyurmasıyla başladı. Pinyin, Çince karakter seslerinin, latin alfebesindeki karakterlerle ifade edilmesi için düzenlenmiş, birçok kelimenin bulunduğu bir sözlük sistemi.
Yazılımın piyasaya çıkmasından bir süre sonra Sohu firması Googl'ın programıyla kendi programlarının oldukça benzer olduğunu fark ettiler. Kodlardaki benzerlik o kadar fazlaydı ki, Sohu'nun programındaki bir hata dahi, Google'ın programında tekrarlanıyordu. Sohu firması, Google'a başvurarak kendi yazılımlarını sistemlerinden çıkarmasını talep etti ve yasal yollara başvuracağını söyledi. Bunun üzerine Google, Çince bloğunda tüm Sohu firması programcılarından ve Çin halkından özür dileyerek, kodları izinsiz aldıklarını itiraf etti. Bununla da kalmayıp, programa yeni bir güncelleme yaptılar. Sohu firması, Google'ın özür dilemesinden ve kodları bu güncellemesiyle sözlük tanım benzerliklerinin %96'dan %79'a indirmesinden memnun olduklarını açıkladı.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

Konumuz Cumhurbaşkanlığı

SONRAKİ HABER

Güneş sistemi dışında su bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...