17 Nisan 2007 00:00

Alman ordusunda bir skandal daha

Afganistan’daki askerlerin mezarlardan çıkardıkları kafataslarıyla çektirdikleri ‘hatıra’ fotoğrafları ve Coesfeld’deki kışlada acemi erlere tatbikat sırasında işkence yapılmasının ardından Schleswig Holstein Eyaleti’ndeki Rendsburg’da da ırkçılık yapıldığı ortaya çıktı

Paylaş

Afganistan’daki askerlerin mezarlardan çıkardıkları kafataslarıyla çektirdikleri ‘hatıra’ fotoğrafları ve Coesfeld’deki kışlada acemi erlere tatbikat sırasında işkence yapılmasının ardından Schleswig Holstein Eyaleti’ndeki Rendsburg’da da ırkçılık yapıldığı ortaya çıktı.
Rendsburg’daki kışlada acemi erlere yaptırılan atış talimi sırasında askerlerden, “karşılarında New York kentinin Afrika kökenli ABD’lilerin yoğun yaşadığı kentinden siyah Amerikalıların olduğunu hissetmeleri ve küfrederek hedefe isabet ettirmeye çalışmaları” istendi. Talim sırasında Alman bir eğitmenin “Şimdi kendinizi Bronx’da hissedin. Siyah bir minibüs durdu. İçinden üç siyah Amerikalı çıkıyor. Annenize çok iğrenç bir şekilde küfrediyor. Küfrederek ateş edin onlara. Daha yüksek sesle küfredin ve ateş edin” dediği öğrenildi. Eğitmenin sözleri üzerine kendini kaybeden askerler, ağır hakaret içeren sloganlar atarak, ateş etmeye başlıyor.
Bir internet sitesinde de yayımlanan ırkçı filmin ortaya çıkmasından sonra eğitim subayının tayin edildiği ve hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı bildirildi. Ordu mensupları tarafından kurulan “Darmstadter Signal” adlı örgüt tarafından yapılan açıklamada ise, “son dönemde artan bu türden olayların ordunun savunma ordusu olmaktan çıkarılıp saldırı, müdahale ordusu haline getirilmesiyle ilgili olduğu” belirtildi.
Örgüt yönetim kurulu üyesi Yarbay Jürgen Rose, Coesfeld’deki askerlere yapılması, Afganistan’da askerlerin kafatasıyla “kahraman pozu” verilmesi ve şimdiki ırkçılığın “istisnai durumlar” olmadığını ifade etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Biri bizi izlemesin’

SONRAKİ HABER

İngiliz gazete cezaevine sızdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...