17 Nisan 2007 00:00

Wolfowitz istifa çağrılarına kulak asmıyor

Sevgilisini, kurumdan habersiz terfi ettirdiği ortaya çıkan DB Şefi Paul Wolfowitz’e yönelik istifa çağrıları artıyor. ABD’nin arka çıktığı DB Başkanı çağrılara kulak asmıyor.

Paylaş

Sevgilisini, kurumdan habersiz terfi ettirdiği ortaya çıkan DB Şefi Paul Wolfowitz’e yönelik istifa çağrıları artıyor. ABD’nin arka çıktığı DB Başkanı çağrılara kulak asmıyor.
Göreve geldikten sonra “sevgilisinin maaşına kurumdan habersiz zam yaptırdığı ve aynı kurumda yöneticiliğe terfi ettirdiği” ortaya çıkan Dünya Bankası (DB) Şefi Paul Wolfowitz’e yönelik tepkiler büyüyor. Ancak Wolfowitz, istifa çağrılarına rağmen görevi bırakmayacağını ilan etti.
DB’nin geleceği riskli
IMF-Dünya Bankası’nın “kilit” önemdeki komitelerinden biri olan Kalkınma Komitesi toplantısından sonra bir açıklama yapan kalkınma bakanları, “mevcut durumdan endişe duyduklarını” belirttiler.
Hollandalı Kalkınma Bakanı Bert Koenders, Dünya Bankası’nın “kriz içinde” olduğunu söyledi. Irak işgalinin mimarlarından ve DB Şefi Wolfowitz’in sevgilisine DB Yönetim Kurulu’na haber vermeden yaptığı zam ve terfi nedeniyle, DB’nin geleceğinin riske atıldığını belirten Hollandalı bakan, “Genel olarak büyük bir endişe hakim. Durum, kurum için önemli bir krizi işaret ediyor” dedi.
Sorunun, ABD ilişkili çözümlerle çözülemeyeceğini de belirterek Wolfowitz’e arka çıkan Beyaz Saray’a mesaj yollayan bakan, “Bu, DB’nin standartlarıyla çözülecek bir sorun. Güvenirlikle ilgili bir problem var. Kurumun geleceğiyle ilgili ciddi endişeler taşıyoruz” dedi.
Kabul edilemez
Wolfowitz’e, Hollanda’nın yanı sıra İngiltere, Brezilya ve Almanya bakanlarından da tepki geldi. DB’nin “rüşvetle mücadele”yi artırdığını açıkladığı bir dönemde kurum başkanının adının bir yolsuzluk olayına karışmasının “kabul edilemez” olduğunu belirten kalkınma bakanları, DB Başkanı’nın istifasını istediler.
Bakanların basın toplantısından sonra Wolfowitz’den de bir açıklama geldi. “Yoksullukla mücadelenin önemli olduğunu ve bunu güçlü bir şekilde devam ettirme niyetinde olduğunu” iddia eden Wolfowitz, koltuğunda kalacağını ilan etti.
Wolfowitz hakkında nihai kararı, DB Yönetim Kurulu alacak. (DIŞ HABERLER)
DB şefinin kirli çamaşırları

Dünya Bankası’nda (DB) imza attığı yolsuzluk olayları nedeniyle hedef tahtasında olan DB şefi Paul Wolfowitz, DB’nin başına atanmadan önce yürüttüğü ABD Savunma Bakanı Yardımcılığı görevinde de büyük tepkiler toplamıştı. Bush yönetimi içerisindeki “şahin kanat”tan yırtıcı biri olan Wolfowitz, Irak işgalinin en önemli mimarlarından da biriydi.
11 Eylül saldırıları sırasında ABD Savunma Bakanı Yardımcısı olan Wolfowitz, Baba Bush döneminde de ABD Savunma Politikası Alt Sekreteriydi. Soğuk Savaş’ın bitmesiyle askeri stratejisini yeniden yapılandıran ABD yönetiminin merkezinde yer alıyordu. Körfez Savaşı’nı yöneten ekibin içinde de etkili olan Wolfowitz’in siyasi kariyeri Reagan döneminde başlamıştı. 1983 yılında Doğu Asya ve Pasifik İşleri Kuruluşu’na yardımcı devlet sekreteri oldu. Üç yıl sonra da ABD’nin Endonezya büyükelçisi oldu. Bu görev sırasında, Endonezya diktatörü Suharto rejimiyle sıkı ilişkileri bulunuyordu. Bu, diktatörlük devrilinceye değin sürdü.
Diktatör Suharto, komünistlere karşı verilen savaşta ve Doğu Timor’un işgal edilmesi sırasında Wolfowitz aracılığıyla ABD’den büyük bir destek aldı.
Türkiye’nin Irak işgali için tezkere vermemesinin Beyaz Saray’da yarattığı rahatsızlığı açık bir şekilde dile getiren Wolfowitz, 2005’te ise Beyaz Saray’ın desteğiyle Savunma Bakanlığı Yardımcılığı görevinden DB şefliğine getirilmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ekvador anayasası yeniden yazılacak

SONRAKİ HABER

Irak’ta hükümet krizi derinleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa