17 Nisan 2007 00:00

Ekvador anayasası yeniden yazılacak

Latin Amerika ülkelerinden Ekvador’da önceki gün yapılan referandumda, halkın büyük çoğunluğu anayasayı yeniden yazacak bir kurucu meclisin seçilmesi yönünde oy kullandı.

Paylaş

Latin Amerika ülkelerinden Ekvador’da önceki gün yapılan referandumda, halkın büyük çoğunluğu anayasayı yeniden yazacak bir kurucu meclisin seçilmesi yönünde oy kullandı.
Sonuçlar, halihazırdaki kongreyi devreden çıkartarak yeni bir kurucu meclis oluşturmayı ve Ekvador’un siyasi ve hukuki sistemini reformdan geçirmeyi amaçlayan Correa’ya onay verdi. Sonuçlar karşısında, ABD destekli muhalefet hüsrana uğradı.
Correa’nın zaferi
Seçim sonuçlarının, anayasayı yeniden yazacak bir meclis seçilmesini isteyen halkçı Devlet Başkanı Rafael Correa için büyük bir zafer olduğu yorumları yapıldı. Şimdiye kadar oyların yüzde 19’unun sayıldığı ve alınan sonuçlara göre oylamaya katılanların yüzde 83’ünün halkçı lider Correa’nın çağrısı yönünde oy kullandığı bildirildi.
Anayasayı yeniden yazacak olan kurucu meclisin yapacağı değişikliklerle, ülke kaynaklarının millileştirilmesinin önünün açılacağı gibi ülkedeki Amerikan üssünün genişletilmemesi ve kapanması konusu, halkçı yönetimin kararına bırakılacak. Değişikliklerle, toprak reformu ve ulusal borçların da yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.
Venezüella lideri Hugo Chavez’in yakın bir arkadaşı olan Correa, ilk sonuçların alınmasından sonra liman kenti Guayaquil’de, “Geleceğimiz söz konusuydu, ülke söz konusuydu ve Ekvadorlular bu geleceğe ‘evet’ dediler” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BBC muhabirinin durumu belirsiz

SONRAKİ HABER

Wolfowitz istifa çağrılarına kulak asmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...