17 Nisan 2007 00:00

Mafya yöntemleri!

Mersin Serbest Bölge patronları, insanca yaşam talebiyle eyleme katıldıkları için işten atılan işçilere, serbest bölgede bir daha iş verilmemesi için her yola başvuruyor.

Paylaş

Mersin Serbest Bölge patronları, insanca yaşam talebiyle eyleme katıldıkları için işten atılan işçilere, serbest bölgede bir daha iş verilmemesi için her yola başvuruyor. Atılan işçileri işe alan işyeri sahiplerine baskı yapan patronlar, buralara iş verilmemesi, kiracı olanların binadan çıkarılması için girişimlerde bulunuyorlar. İstediklerini yapan firmalara ise maddi yardım sözü veriyorlar.
Mersin Serbest Bölgesi işçileri, ağır çalışma koşulları, düşük ücret ve sigorta primlerinin ödenmemesi nedeniyle 17 Şubat’ta iş bırakmış ve eylemi 10 gün sürdürmüşlerdi. Binlerce işçinin katıldığı eylemin ardından 400 işçi işten atılmış, işçiler, haklarını mahkeme yoluyla arama kararı almışlardı. Bazı işyerleri, işçileri geri almayı kabul etmiş, bazı işçiler ise başka işyerlerinde işe girmişti.
Patronlar birlik oldu
Ancak patronlar, son olarak işten atılan işçileri işe almama konusunda birlik sağladılar. Karara göre bu işçileri çalıştıran firmalara baskı yapılırken işten atma nedeniyle yaşanacak maddi sıkıntılar ise oluşturulan birlik tarafından karşılanacak. Bunu kabul etmeyenler üzerindeki baskılar ise artıyor.
Bu baskılara uğrayan bir atölye sahibi, ismini vermeden yaşadıklarını gazetemize anlattı. Dört aydır bölgede çalıştığını ifade eden atölye sahibi, atılan işçileri çalıştırmaması yönünde telkin aldığını söyledi. Atölye sahiplerinin MESBAŞ (Mersin Serbest Bölge Anonim Şirketi) binasında düzenlediği toplantılara ısrarlara karşın katılmadığını belirten atölye sahibi, bunun nedenini, kendisini onlara yakın görmemesi olarak açıkladı.
Sadece kendi sözleri geçsin istiyorlar
Son toplantıya, kendisine yapılan ısrarın nedenini öğrenmek için katıldığını dile getiren atölye sahibi, yaşananları anlattı: “Toplantıya katıldığımda diğer atölyelerin patronları bana sitemde bulunarak ‘Biz o işçileri çalıştırmama kararı aldık. Sen neden çalıştırıyorsun? Onları çalıştırmazsan sana eleman da sağlarız, zor durumunda maddi yardım da yaparız’ dediler. Ben çalışmaya başladığımdan beri zor anlar yaşadım, maddi zorluk da çektim ama ilk kez böyle bir teklif aldım. Ayrıca işten atılan işçileri işe almaya başladıktan sonra atölyemin mülk sahibi, bana yerimi boşaltmamı söyledi. Bu olumsuzlukların hepsi işçilerin atölyede çalışmasından sonra gerçekleşti. Bunların asıl amacı, işçilerin sesinin çıkmamasıdır. Sadece kendi sözlerinin geçmesini istiyorlar. Kimi çalıştırmayıp kimi çalıştıracağım beni ilgilendirir. Bundan önce onların isteklerini yapmadım, bundan sonra da yapmayacağım.”
Ender olaylar!
Atölyenin elektriklerinin de kesildiğini aktaran atölye sahibi, “Bu binanın daha önce elektrik borcu varmış, onun için kesmişler. Elektrik bir gün kesik kaldı. Daha sonra MESBAŞ yönetimiyle konuyu hallettik. Bizden önceki kiracıdan kaynaklanan kira borcu yüzünden elektrik kesiliyor. Ama nedense, işten atılan işçiler işe başladıktan 15 gün sonra” diyerek bu tarz bir olayın serbest bölgede ender yaşandığını söyledi.
Havuz sistemi oluşturulacak
Eylem sırasında işçi komitesinde olan ve bu nedenle işten atılan Nurcan Kotanoğlu ise bölgedeki firmaların, işçilerin örgütlenmesini engellemek için yeni bir sistem oluşturduklarını ifade etti. İşçilerin tekrar iş bırakma eylemi yapmaları halinde patronların, zor durumda kalmamak için havuz sistemi kurdukları belirten Kotanoğlu, “Patronlar aralarında anlaşmışlar. Her atölyede acemi yetiştirilecek. Bu yetişen işçiler, ilerleyen zamanlarda yapılacak bir eylemde patronların zor durumda kalmasını engelleyecek. Ayrıca bu uygulama, eyleme katıldıktan sonra patronların çalıştırmaya mecbur kaldığı işçilerin işten atılmasına da neden olabilir. Çünkü patronlar burada bilinçli ve örgütlü işçi istemiyor” dedi.
İşçileri kilitlemişler
Serbest bölgede yaşanan iş bırakma eyleminden sonra birçok işçi eski firmasında çalışmaya başlamıştı. Şengül Aslantaş da eylemin ardından eski işyerine geri dönmüş. Kendisine bütün haklarından vazgeçtiğini belirten bir belge imzalatılmaya çalışıldığını dile getiren Aslantaş, sigorta primlerinin de ödenmediğini anlattı. SSK müfettişleri geldiğinde sigortasız işçilerin lavabo ve depolara kapatıldığını, bir kısmının ise arka kapıdan çıkarıldığını dile getiren Aslantaş, patronun müfettişlere ‘yeni başladım’ demesini istediğini, kabul etmeyince arka kapıdan çıkarıldığını anlattı. (MersinEVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Sendikacıya tehdit protesto edildi

SONRAKİ HABER

Eyüp’te şenlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa