17 Nisan 2007 00:00

MEDİPOLİTİK

Gençali, Ağrı Patnos’un yirmi kilometre uzağında bir köy. 202 hanede 2 bin 125 vatandaşımız yaşıyor.

Paylaş

Gençali, Ağrı Patnos’un yirmi kilometre uzağında bir köy. 202 hanede 2 bin 125 vatandaşımız yaşıyor.
Geçtiğimiz hafta 220 kişide baş dönmesi, mide bulantısı, kusma şikayetleri başlamış. Patnos’taki devlet hastanesine müracaat etmişler.
Tedavi edilebilenler edilmiş. Edilemeyenler Ağrı’ya, Erzurum’a, Van’a sevk olunmuş.
Yedi yaşındaki Mehmet Akif Ağlamaz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi’nde hayatını kaybetmiş. Dün bir çocuğun daha ölüm haberi geldi.
Doktorlar hastalarda organik fosfat zehirlenmesi bulguları saptamış.
Hastaneye yatırılan Gençali köylülerinin kanlarında ve köy suyundan alınan numunelerde tespit edilmiş.
Köy Muhtarı Ramazan Köçer içme suyunun köy yakınındaki kaynaktan sağlandığını söylemiş. Su şebekesi 1999 yılında yapılmış.
Kaynaktan alınan su pompayla tepeye çıkarılıp dağıtımı yapılıyormuş. Her taraf kapalı ve kontrol altındaymış. Yani kimsenin suya zehir katması mümkün değilmiş.
Yalnız içme suyu kaynağının yanında bir gölet varmış. Her gün 2 bin 500 kadar hayvan bu göletten su içiyormuş. Onların bıraktığı dışkıların suları içme suyuna karışmış olabilirmiş.
***
Organik fosfat böcek öldürücülerde ve fare zehirlerinde kullanılan güçlü bir zehir. Türkiye’de en fazla görülen ve en önemli zehirlenme nedenlerinden. Kırsal bölgelerde sık sık ölümlere yol açıyor.
Zehirlenen insanlarda kalp atışları yavaşlıyor, nefes almak zorlaşıyor, kas güçsüzlüğü oluşuyor. Sonra koma ve ölüm geliyor. Acılı ve trajik bir ölüm.
***
AKP Hükümeti’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı devam ediyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ her gittiği yerde reformlarını öve öve bitiremiyor.
Devr-i iktidarlarında neler yapmamışlar ki.
Acil hizmetlerinde ambulans ve istasyon sayısını yüzde 135, sağlık ocaklarında muayene oda sayısını yüzde 120, hastanelerdeki muayene oda sayısını da yüzde 130 artırmışlar.
Kamu hastanelerindeki MR sayısını üç buçuk katına, çıkarmışlar, tomografi sayısını da yüzde 75 artırmışlar.
Sadece bunlarla da yetinmemişler.
SSK hastanelerini devralıp sağlıkta tek çatıyı gerçekleştirmişler. SSK’lı ve yeşil kartlı vatandaşların ilaçlarını serbest eczanelerden almalarını sağlamışlar.
Anne ve çocuk sağlığını korumaya yönelik programlar başlatmışlar. Yakında aile hekimimiz de ailemizden birisi olacakmış.
Sağlık Bakanı bütün bunları TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesini sunarken anlatıyor.
Sonra ne oluyor?
Ağrı Patnos’un Gençali köyünde iki yüz yirmi vatandaş sudan gelen organik fosfatla zehirleniyor.
Ağrı Dağın eteğinde iki küçük “cano” uçan güvercin oluyor. O küçücük çocuk bedenleriyle havalanıp bu güzelim dünyaya veda ediveriyor.
Az önce yazmayı unuttum. Koruyucu sağlık hizmetleri de artık koruma altındaymış. Halkımız “sudan” hastalıklardan kurtuluyormuş.
Ben söylemiyorum. Bu ülkenin Sağlık Bakanı söylüyor.
Osman Öztürk
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan sınır ötesi operasyona soğuk

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...