17 Nisan 2007 00:00

Erdoğan sınır ötesi operasyona soğuk

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın gündeme getirdiği sınır ötesi operasyonla ilgili olarak, “Öfkeyle kalkan zararla oturur” dedi.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın gündeme getirdiği sınır ötesi operasyonla ilgili olarak, “Öfkeyle kalkan zararla oturur” dedi.
Başbakan, Almanya’ya giderken uçakta Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın, “Kuzey Irak’a operasyon gerekli” açıklamasını değerlendirdi. Erdoğan, “Şu anda takvim yürüyor. Öfkeyle kalkan zararla oturur. Bu tecrübeyi geçirdik. Nasıl adım atacağımızı biliyoruz. Genelkurmay ile askeri boyutunu görüşüyoruz” dedi.
ABD operasyona karşı
Büyükanıt’ın açıklamalarının ardından gündeme gelen Kuzey Irak’a operasyon tartışması Washington tarafından da yakından takip ediliyor.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, 14 Nisan’da yaptığı açıklamada, ABD’nin operasyona “soğuk” olduğunu gösteren bir açıklamada bulunmuştu. Gates, PKK’lilerin Türkiye’de çok sayıda kişiyi öldürmesinden dolayı Türkiye’nin kaygı duymasının anlaşılır olduğunu, ancak Kuzey Irak’a tek yanlı bir Türk operasyonunun, muhtemelen sorunu çözmeyeceğini söylemişti.
Gates, “Durum kaygı verici, çünkü Kuzey Irak’tan gelen bazı Kürtler, Türkleri öldürüyor. Oldukça önemli sayıda Türk öldürüldü, dolayısıyla Türk hükümetinin kaygısı anlaşılabilir. Ancak aynı şekilde Türkiye’nin bu soruna karşı tek taraflı bir eyleme girişmesi de muhtemelen çözüm olmaz” diye konuşmuştu.
Çatışmalar durmuyor
Bu arada bölgede bir süredir artan çatışmalar devam ediyor. Tunceli’de meydana gelen çatışmada, bir uzman çavuş ile 12 HPG’li yaşamını kaybetti.
Edinilen bilgilere göre askeri güçlerin Hozat, Ovacık ve Çemişgezek ilçeleri kırsalında başlattığı geniş operasyonda bir grup HPG’li ile sıcak temas yaşandı. Bu sırada çıkan çatışmada, Uzman Çavuş Ahmet Güngör yaşamını yitirirken, 1 er de yaralandı. Çatışmada
12 HPG’linin de hayatını kaybettiği bildirildi. Helikopterlerle komando timlerinin sevk edildiği bölgede yer yer çatışmaların devam ettiği öğrenildi.
Çatışmada hayatını kaybeden Uzman Çavuş Ahmet Güngör için Elazığ Askeri Hastanesi’nde tören düzenlendi. Törenin ardından Uzman Çavuş Güngör’ün cenazesi ambulansla Mersin’e gönderildi.
Malatya’da gerginlik
Öte yandan Malatya Devlet Hastanesi’nde bir süreden beri bekletilen ve kimliği tespit edilen iki HPG’linin cenazelerinin ailelerine teslimi sırasında slogan atan gruba polis müdahale edince, arbede çıktı.
Geçen hafta Tunceli’de askeri güçler ile girdikleri çatışmada yaşamını yitiren ve otopsileri yapılmak üzere Malatya Adli Tıp Kurumu’na getirilen dört HPG’liden kimliği tespit edilen ikisinin cenazeleri, Malatya Devlet Hastanesi morgundan alındı.
Cenazelerin gitmesinin ardından toplanan yaklaşık 20 kişilik grup slogan atınca, polis müdahale etti. Polisin grubu dağıtmaya çalıştığı sırada iki kişinin araya girerek karşı slogan atmasıyla gerginlik yaşandı. Polisin grubu hastane bahçesinden çıkarmasıyla gerginlik sona erdi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Dicle ile Diyarbakır barışıyor

SONRAKİ HABER

MEDİPOLİTİK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...