17 Nisan 2007 00:00

Dicle ile Diyarbakır barışıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ulusal çapta düzenlenen “Diyarbakır Dicle Vadisi Peyzaj Planlama Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından ulusal çapta düzenlenen “Diyarbakır Dicle Vadisi Peyzaj Planlama Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Jüri Başkanlığını Bilkent Üniversitesi’nde peyzaj mimarı Dr. Oktan Nalbantoğlu’nun yaptığı yarışmada, birincilik ödülünü kazanan mimar ve kentsel tasarımcı Devrim Çimen 100 bin YTL değerindeki çekin sahibi oldu.
Törende konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, projenin hayata geçirilmesi için ilgili tüm bakanlıkların destek vermesinin şart olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’ndaki ödül töreni önceki gün gerçekleşti. Jüri üyeleri, yarışmacılar, akademisyenler, meslek odaları temsilcileri ve kitle örgütü temsilcilerinin katıldığı ödül töreninde bir de kolokyum düzenlendi.
Ödül töreninde konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kent Konseyi’ne, valiliğe, projeye arazi tahsis eden Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ile Üniversite Senatosu’na ve DSİ Bölge Müdürlüğü’ne katkılarından dolayı teşekkür etti.
Çok önemli bir noktaya geldiklerini ifade eden Baydemir, “Bu proje sıradan bir proje değildir. Bu proje Diyarbakır’ı Dicle’yi yeniden var edecek, kentsel ve sosyal altyapıyı reorganize edecek bir projedir” dedi.
‘O hayale çok yakınız’
Zamanla kentleşmenin batı yönünde gelişmesinden dolayı Dicle ile Diyarbakır’ın birbirinden koptuğunu belirten Baydemir, şöyle devam etti: “Hayat veren Dicle Nehri, Diyarbakır ve Diyarbakırlıya küsmüştür. Bu küslük ebediyen sürdürülemez, kent ve nehir barışmak, birbirine hayat vermek zorundadır. Bu barış yüzyıllardır kentlinin ve kent idarecilerinin hayalidir. Artık o hayale çok yakınız. Onun için bugün barış günüdür.”
Kent dinamiklerinin ve proje paydaşlarının Dicle Vadisi Projesi’ni sahiplenmesi ve arkasında durması gerektiğini ifade eden Baydemir, projenin tahmini bütçesinin yaklaşık 200 milyon YTL olduğunu belirterek, “Bunun için biz bir miktar bütçe ayırdık. Ancak projenin hayat bulması için Tarım, Bayındırlık, Enerji, Turizm ve Çevre bakanlıklarının olmazsa olmaz destekleri gerekmektedir. DPT planlamaya almalı, çeşitli fon ve krediler için hazine kefil olmalıdır” diye konuştu.
Ödüller dağıtıldı
Jüri Başkanı Dr. Oktan Nalbantoğlu ve diğer jüri üyelerine birer teşekkür plaketi veren Baydemir yarışmada birincilik ödülünü kazanan mimar ve kentsel tasarımcı Devrim Çimen’in başında bulunduğu ekibe 100 bin YTL’lik çek verdi.
DTP İl Başkanı Hilmi Aydoğdu da 60 bin YTL değerindeki çeki ikincilik ödülünü kazanan peyzaj mimarı Sunay Erdem başkanlığındaki ekibe sundu. Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu da 30 bin YTL’lik çeki üçüncülüğe hak kazanan peyzaj mimarı Murat Bektaş başkanlığındaki ekibe verdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Doğuda kar var!

SONRAKİ HABER

Erdoğan sınır ötesi operasyona soğuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...