17 Nisan 2007 00:00

Adaylığını ısındırıyor

Gazetecilere önceki gün uçakta, “Demirel Çankaya’ya çıkarken ‘Arkama bakmam’ demişti. Ben daha agresifini söylüyorum: Lider öldü desinler” açıklamasını yaparak cumhurbaşkanlığına aday olacağının sinyalini veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,

Paylaş

Gazetecilere önceki gün uçakta, “Demirel Çankaya’ya çıkarken ‘Arkama bakmam’ demişti. Ben daha agresifini söylüyorum: Lider öldü desinler” açıklamasını yaparak cumhurbaşkanlığına aday olacağının sinyalini veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün de adaylığını doğrudan açıklamak yerine dolaylı ifadelerle “ısındırmaya” yönelik mesajlar verdi. Hannover Sanayi Fuarı çıkışında gazetecilerin Cumhurbaşkanlığı sürecine ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir gazetecinin, “Başbakanlık muhabirleri Cumhurbaşkanlığı muhabiri olup olmayacaklarını merak ediyor” sözleri üzerine “Öyle mi? Hayırlısı olur inşallah” diye konuştu.
‘Ülkeme hayırlı olsun’
Erdoğan, bugün muhalefet partisi liderleriyle bir araya geleceği anımsatılarak “Herhangi bir görüş belirtecek misiniz? Yoksa görüşleri mi dinleyeceksiniz” diye sorulması üzerine şunları söyledi: “Dinleyeceğim tabii. Bunların hepsini, şüphesiz demokratik sürecin en iyi şekilde değerlendirilmesini, mesajın da bu noktada verilmesini arzu ederiz. Bu noktada sayın genel başkanlar ne düşünüyor, onların belki bu noktada bizlerden bazı talepleri olacaktır. Bunları dinleyeceğim ve dinledikten sonra, çarşamba günü biliyorsunuz Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantımız var. MKYK toplantımızda da yine bu değerlendirmeleri yapacağız. Bu arada sivil toplum kuruluşlarıyla da görüşmelerimiz devam ediyor. Onları da bir an önce neticelendirip adımımızı, merkez kararda çıkan neticeye göre; sivil toplum kuruluşlarından aldığımız bilgiler, siyasi partilerden aldığımız bilgiler doğrultusunda atacağız.”
Erdoğan, “Dün uçakta gelirken yaptığınız açıklamalar, bugün Türk basınına (11. cumhurbaşkanı hayırlı olsun) diye yansıdı. Gazeteciler sizin açıklamalarınızdan cumhurbaşkanı olacağınız yönünde bir sonuç çıkarmışlar. Hâlâ kararınızı vermediniz mi” sorusuna; “Her Türk evladına düşen, ‘11. cumhurbaşkanının Türkiye’mize hayırlı olması’ demektir. Ben de Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. cumhurbaşkanı kim olursa olsun, ülkemize, ülkeme hayırlı olsun derim. Bu, benim kalbimin derinliklerinden gelen en önemli duamdır, temennimdir” dedi.
‘Hayırlı olsun inşallah’
Başbakan Erdoğan, bir başka gazetecinin “Size (hayırlı olsun) demek şansını elde edecek miyiz” sorusuna; “Artık inşallah 15’i akşamında veyahut seçimin yapılacağı tarihte -çünkü seçim takvimi daha ilan edilmedi biliyorsunuz- o seçim takvimine göre hangi turda, o tur bittikten sonra göreceksiniz. O zaman kime (hayırlı olsun) diyeceğimiz ortaya çıkacaktır” karşılığını verdi.
Erdoğan, bir gazetecinin “Başbakanlık muhabirleri Cumhurbaşkanlığı muhabiri olup olmayacaklarını merak ediyor” sözlerine üzerine de “Öyle mi? Hayırlısı olur inşallah” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı
Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. cumhurbaşkanının seçileceği süreç dün saat 09.00 itibarıyla başladı.
Adaylık başvuruları, 25 Nisan Çarşamba günü saat 24.00’te sona erecek. Kalan 20 gün içinde de seçimler yapılacak.
TBMM Danışma Kurulu, adaylık başvuru sürecinin son günlerinde Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın başkanlığında toplanarak, seçim turlarının hangi tarihlerde yapılacağını belirleyecek. Daha önce yapılan toplantıda, ilk turun ya 26 Nisan ya da 3 Mayıs’ta yapılması konusunda mutabakata varılmıştı.
Oylamalar
En az 3’er gün arayla yapılacak oylamaların ilk iki turunda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa 3. tur oylamaya geçilecek ve 3. turda üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) sağlayan aday, cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.
Bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, 3. turda en çok oyu alan iki aday arasında 4. tur yapılacak. Bu oylamada da cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli olan 276 oy sağlanamazsa TBMM seçimleri yenilenecek. (Ankara/EVRKENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Örgüte yardım için düdük çaldılar!

SONRAKİ HABER

Doğuda kar var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...