18 Nisan 2007 00:00

Taleplerle 1 Mayıs’a

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube, 1 Mayıs’ın özüne uygun kutlanması için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Paylaş

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube, 1 Mayıs’ın özüne uygun kutlanması için çalışmalarını yoğunlaştırdı. 2007 1 Mayısı’nda emekçilerin barış ve kardeşlik talebi başta olmak üzere işyerlerinde yaşadıkları sıkıntıları da alanda dile getirecek olan eğitim emekçileri, 1 Mayıs’ın ardından da mücadeleyi sürdürecekler.
Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Toprak ve işyeri temsilcileri Muhittin Kendirci ve Yasemin Koç ile 1 Mayıs’ı ve nasıl hazırlandıklarını konuştuk.
Birleştirmeli
İşçiler ve emekçiler üzerindeki baskıların, hak gasplarının arttığını dile getiren Hasan Toprak, bu nedenle 1 Mayıs’ın çok önemli olduğunu söyledi. 1 Mayıs’ta, başta barış ve kardeşlik olmak üzere insanca yaşam taleplerini dile getireceklerini vurgulayan Toprak, işyerlerinde bunun çalışmasını yaptıklarını ifade etti. 1 Mayıs’ın, Ortadoğu’da ve Türkiye’de yaşanan gelişmelere karşı ortak bir cephe oluşturarak mücadele edilmesine hizmet etmesi gerektiğini söyleyen Toprak, emekçilerin, 1 Mayıs’ın ardından seçimlerde kendi taleplerini kabul ettirebileceği bir platformda birleşmesi ve aktif görev alması gerektiğine dikkat çekti.
Emek mücadelesinde lokal olarak hareketliliklerin olduğuna dikkat çeken Toprak, konfederasyonların ise bu eylemleri merkezileştiremediğini kaydetti. İstanbul’da 1 Mayıs’ın alan tartışması üzerinde yürüdüğünü belirten Toprak, İstanbul emek hareketinin bunun önüne geçmesi gerektiğini kaydetti.
Kitlesel katılım sağlanacak
KESK Şubeler Platformu’nun, “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganının bu yılki 1 Mayıs’ın ana teması olması gerektiği yönünde bir fikir birliğine vardığını belirten Toprak, bütün emekçilerin kendi talepleriyle alanda olmasını istedi. Toprak, işyeri gezilerini yoğunlaştırdıkları, bildiri basıp işyerlerinde dağıtacaklarını, ayrıca işyeri toplantıları düzenleyeceklerini dile getirdi. Emekçilerin ekonomik olarak zor durumda olduklarını hatırlatan Toprak, bir eğitim emekçisinin bir gün derse girmemesi durumunda 40 YTL kaybının olacağını söyledi. Toprak, bütün bunlara rağmen şube olarak kitlesel katılımla alanda olacaklarını kaydetti.
Birliktelik sağlanmalıİşyeri Temsilcisi Muhittin Kendirci, 1 Mayıs’ta işçilerin ve emekçilerin kendi taleplerini daha gür bir şekilde ortaya koyduklarını ifade etti. İşçilerin ve emekçilerin birlikte hareket etmesinin önemine değinen Kendirci, sendika olarak sürekli “Demokratik Türkiye, insanca yaşam” talebi etrafında çalışma yürüttüklerini kaydetti. Okullarda, mücadele ile elde ettikleri kazanımlara yönelik saldırıları nasıl durduracaklarına ilişkin çalışma yaptıklarını kaydeden Kendirci, birlikte hareket etmedikleri sürece emekçilerin hak elde edemeyeceğini dile getirdi. Emek cephesinin birlikteliğini önemsediklerini anlatan Kendirci, sendikacıların, işçilerin ve emekçilerin ortak mücadelesi için samimiyetini ortaya koymalarını gerektiğini kaydetti. Kendirci, “Bundan daha kötü süreç yok. Bundan sonra herkes özeleştiri verip sorumluluk duymalı. Kendi koltuklarını korumak değil, emekçileri korumak için hareket etmek zorundalar” diye konuştu. İşyeri Temsilcisi Yasemin Koç, eğitimci kimliği ile ilk kez 1 Mayıs’a katılacağını belirtti. Çalıştığı yerden katılımın çok olmayacağını anlatan Koç, bunu da duyarsızlığa bağladı. İnsanların, sürekli bir kurtarıcıdan bir şeyler beklediğini ifade eden Koç, 1 Mayıs’ın mücadele günü olduğunu hatırlattı. Her dönemde kutlanan 1 Mayıs’ın, kendi dönemine göre talepleri olabileceğini anlatan Koç, eğitim alanında yaşanan sıkıntıların, 1 Mayıs talepleri arasında yer alması gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Bakırköy Belediyesi’nde toplantı yapıldı
Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube, Bakırköy Belediyesi’nde 1 Mayıs’ı tartıştı. Bakırköy Belediyesi yemekhanesinde yapılan toplantıya yaklaşık 150 işçi katıldı.
1 Mayıs’la ilgili alan tartışmalarının devam ettiğini, ancak iki ayrı yerde kutlama olacak gibi gözüktüğünü söyleyen Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, bu tartışmaların dışında 1 Mayıs’a kitlesel katılım için çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Birçok belediyede 1 Mayıs’ın ücretsiz izin olduğunu ancak Bakırköy Belediyesi’nede yürütülen mücadele sonucunda ücretli izin hakkını aldıklarını belirten Gülüm, herkesin alanlarda olmasını istedi. Gülüm, 2007 1 Mayısı’nda barış, kardeşlik ve hak gasplarına karşı talepleri dile getireceklerini kaydetti. 1 Mayıs gündeminin ardından Gülüm, norm kadro konusunda işçilere bilgi verdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Taksim’e çağrı

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, 1 Mayıs’ta geniş katılımla Taksim’de olacaklarını söyledi. Görgün, Ulus’ta Atatürk Anıtı önünde yaptığı açıklamada, “Ankara 1 Mayıs’ta Taksim’de” kampanyası yürüttüklerini bildirdi. Açıklamanın ardından Taksim’e çağrı yapan el ilanları dağıtıldı. (Ankara/AA)
Şerif Karataş - Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

SHÇEK üvey evlat olmayacak!

SONRAKİ HABER

Londra’ya Berezovski baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...