18 Nisan 2007 00:00

Muz diyarı çileğe limon diyarı muza dönüyor

Türkiye, muz üretiminin yüzde 50’sini karşılayan Mersin’in Anamur ilçesindeki üreticiler çileği, ülkenin limon ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Erdemlili üreticiler ise muzu “kurtuluş yolu” olarak görüyor.

Paylaş

Türkiye, muz üretiminin yüzde 50’sini karşılayan Mersin’in Anamur ilçesindeki üreticiler çileği, ülkenin limon ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Erdemlili üreticiler ise muzu “kurtuluş yolu” olarak görüyor.
Türkiye’nin yaş sebze ve meyve ambarları arasında gösterilen Mersin’de üreticiler, her zaman dile getirdikleri gibi “doğa ile savaş” diye tabir ettikleri tarımsal faaliyetlerinde son yıllarda arzu ettikleri kârı yakalayamayınca arayışa yöneldiler.
Anamur İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Niyazi Sarıoğlu, yaklaşık 16 bin 600 dekar alanda yıllık 96 bin ton muz üretiminin yapıldığı ilçede, muz fidanı dikim alanlarının duraklama devresine girdiğini, buna karşın çilek ekim alanlarının hızla artarak 15 bin 200 dekara ulaştığını ifade etti.
Sarıoğlu, ilçe halkının, geleneksel ürünü muzdan vazgeçmeyeceğini, ancak hızla muz ekim alanına yaklaşan çileğe yöneliş nedeninin bu ürünün girdi maliyetlerinin daha düşük olmasından kaynaklandığını belirtti. Türkiye’nin limon ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan ve limonla sembolleşen Erdemli ilçesinde ise son yıllarda yaşanan satış sıkıntısı ve hava koşullarının kötü gitmesinden kaynaklanan olumsuz gelişmeler, bu yöredeki üreticileri muz ekimine yönlendiriyor.
Son yıllarda aranılır bir cins olmasına karşın yurtiçi ve yurtdışı pazarda yeteri kadar alıcısı çıkmayan “lamas” limonunu bile, pazar bulamayan üretici, limon bahçelerini sökerek yerine muz serası inşa ediyor.
Özellikle Limonlu beldesi çevresinde muz seraları hızla artan Erdemli, yakın bir gelecekte Anamur’a rakip olmanın planlarını yapıyor.
Üreticilere muz yetiştiriciliğinin avantajlarını anlatmak için Erdemli’ye gelen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıllı da ‘’Kar sağlamak isteyen üretici, ülkenin ithal ettiği ürünlere yönelmeli’’ diyerek, muz üretiminin yaygınlaşmasının önemine işaret etti.
Erdemli’nin Limonlu beldesinin kuzeyi, batısı ve doğusunun kapalı, sadece güneyinin açık olmasından dolayı ayrı bir ekolojik toprak yapısına sahip olduğunu ifade eden Akıllı, nemli ortam sağlayan bu iklim yapısının muz yetiştiriciliği için ideal olduğunu kaydetti.
Erdemli İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise birkaç yıl içinde ilçedeki muz serası alanının 10 kat artabileceğini söylediler. (Mersin/AA)
ÖNCEKİ HABER

Enflasyonda revizyona suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Vali Güler’den gözdağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa