18 Nisan 2007 00:00

Villaların yanı başında yoksulların su sefaleti

Sarıyer Maden Mahallesi’nde villaların bütün ihtiyacını karşılayan belediye, su ve altyapı sorunlarına çözüm isteyen mahallelilere suçlu muamelesi yapıyor.

Paylaş

Sarıyer Maden Mahallesi’nde villaların bütün ihtiyacını karşılayan belediye, su ve altyapı sorunlarına çözüm isteyen mahallelilere suçlu muamelesi yapıyor.
Yanı başlarındaki villaların her türlü ihtiyacının karşılandığını, ancak kendilerine gelince suçlu muamelesi yapıldığını söyleyen mahalleliler, su ihtiyaçlarını tankelerden ve yanıbaşında kirli suların olduğu kuyulardan karşılıyor. Defalarca belediyeye başvuran mahalleliler, ‘Bize mi sordunuz oraya ev yaparken, siz yasa dışısınız’ yanıtını aldıklarını söylüyorlar. Seçimlerin yaklaştığı bu günlerde tankerlerle suyun geldiğini belirten mahallelilerden Canset Malkoç, “Susuzluktan çocuklar, kadınlar mikrop kapıyor; vücudumuz yara oluyor. Doktorun yanına gitmeye utanıyoruz. Buraları satıp 24 yıldır varımızı yoğumuzu döktüğümüz evlerimizden bizleri atacaklar” diye dert yanıyor. Evlerini su bastığı zaman yardım için belediye başkanını aradıklarını ve 3 gün sonra yardım geldiğini ifade eden Malkoç, “Burayı sel bastığında sadece muhtar geldi, bizi dinledi. Sonra da bırakıp gitti. Belediye başkanı ise gelmedi” dedi. Evlerinin üst tarafında villalar olduğu için yol yapımına özen gösterildiğini söyleyen Malkoç, “Buraya yol yapıldı ama onu da villalar için yaptırdı. Bize yaptırmadı” diyor. Malkoç, tankerle 30 eve su dağıtıldığını, fakat bazen banyo yapmaya su bulamadıklarını vurgulayarak “Biz hayvan gibi yaşamaya alışık değiliz, biz de insanız” diye ekliyor.
‘Bana mı sordunuz?’
Dereiçi Sokak Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ali Doğan, “25 yılı geçti burada ikamet edeli. Bu süre zarfında belediye bizim sorunlarımızla ilgilenmedi. İnsani ihtiyaçlarımız olan su ve kanalizasyon sorunlarımızı çözmedi”dedi. ‘Bana mı sordunuz oralara yerleşirken, siz yasadışısınız’ suçlamalarıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Doğan, Pelikan Evleri’yle, Boğazkent Evleri ve Gülgensu’nun konumu neyse, kendilerinin konumlarının da aynı olması gerektiğini söyledi. Anayasa’da bütün insanların eşit olduğunun yazdığını belirten Doğan, “Ama burası, kimin eşit kimin eşit olmadığını gösteriyor” şeklinde konuştu. Doğan, kanalizasyonların açıkta aktığını, oraya konan sineğin yemeklerine ve çocuklarının ellerine konduğunu, hijyenik olmayan koşullarda pislik içinde olan tankerlerden hortumlarla su aldıklarını belirtti.
Belediyenin tankerlere boşalttığı suyu hortumlarla eve alıp ihtiyaçlarını giderdiklerini söyleyen Doğan, bu konulara Belediye Başkanı Yusuf Tülün’ün ilgi göstermediğini ifade etti. Doğan, “Başbakan, ‘Köy-mahalle hiçbir ücra köşe susuz, yolsuz, kanalizasyonsuz kalmayacak’ diyor ama medeniyetlerin ve kültürlerin başkenti olmaya aday gösterilen İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bir mahalle susuz, yolsuz, kanalizasyonsuz” dedi.
Yağmur yağdığında evlerini sel bastığını söyleyen Suzan Güldalı ise “Derenin olduğu yere altgeçit istiyoruz, sitelerin kanalizasyonu neredeyse üzerimize akıyor” dedi. Menekşe Gülünç ise “Altyapı yok, su yok, kanalizasyon yok. Hep hasta oluyoruz; yüzümüz, gözümüz, ellerimiz yara oluyor” diyerek dertlerine çözüm beklediklerini ifade ediyor.
Nezaket Kıranoğlu, villaların kanalizasyonun döküldüğü yerin tam altında oturduğunu belirterek defalarca su baskını nedeniyle şikayette bulunduklarını ve yardım istediklerini aktardı. Kıranoğlu, “‘Size malzeme vereceğiz’ dediler ama her defasında geçiştiriyorlar” diye konuştu.
Diğer yandan suyun kesileceğinden emin olarak bahar ayında halı yıkayan Güler Umay, “Bahar ayında temizlik yapıyorum ne yapayım. Yaz geliyor, kir içinde kalacağız. Tanker ise 2 ayda bir geliyor, biz de o korkuyla temizlik yapıyoruz. Hatta sobalar hâlâ kurulu olmasına rağmen badanamızı yaptık” diyerek su kesilmesi korkusuyla tedbir aldıklarını belirtiyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman/Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

Baz istasyonu mahalleliyi harekete geçirdi

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...