18 Nisan 2007 00:00

Müdür atamalarında AKP kriterleri

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarına yönetici atamalarında objektif tüm kriterler kaldırılırken tek kriter, AKP’nin iktidarda geçirdiği zaman dilimi oldu.

Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarına yönetici atamalarında objektif tüm kriterler kaldırılırken tek kriter, AKP’nin iktidarda geçirdiği zaman dilimi oldu. Okul müdürlüğüne atamalarda AKP’nin vekaleten getirdiği çok sayıda isim, görevlerinde geçirdikleri süreler dikkate alınarak asil yönetici yapılabilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı’nca binlerce eğitimciyi ilgilendiren “Eğitim Kurumlarına Yönetici Atama Yönetmeliği”nin atamalarda belirleyici olan “özel şartlar” başlığı altında yer alan 8’inci maddesindeki düzenleme, AKP’nin iktidara gelmesinin ardından uyguladığı “vekalet” yöntemiyle getirilen yöneticilere asalet verilmesini öngörüyor. Bir önceki yönetmelikte yer verilen müdür yardımcılığında sınav, müdürlükte ise mülakatı kaldıran yeni yönetmelik, müdürlüğe atanabilmek için okul tipine göre sadece belirli süreler yöneticilik yapmış olmayı kriter alıyor. Yönetmelik, ‘C’ tipi okul müdürlüğüne atanmak için “en az bir yıl”, ‘B’ tipi okul müdürlüğü için “en az iki yıl”, ‘A’ tipi okul müdürlüğü için ise “en az 3 yıl” eğitim kurumu yöneticiliği yapmış olmayı yeterli görürken belirlenen süreler, AKP’nin işbaşında olduğu 4 yılı aşkın sürede çok sayıda okulda vekaleten yöneticilik yaptırdığı isme, müdürlük yolunu açtı.
Zorunlu hizmetten kaçış
Yönetmeliğin, yönetici atamalarının “genel şartları” başlığı altındaki 7’nci maddesi de zorunlu hizmet bölgelerine sağlık ve eş durumu özrünü gerekçe göstererek gitmeyenlere idarecilik yolunu açıyor. Maddeyle, yönetici atanabilecekler arasında “zorunlu çalışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü sağlık veya eş durumu özrüne dayalı olarak erteletmiş, tamamlamış ya da bu yükümlülükten muaf tutulmuş olanlar” da sokuldu.
Öğretmen olmaktan kolay
Eğitim sendikalarının da iptali için başvuru hazırlığında olduğu yönetmelik, eğitimin diğer mevzuatlarıyla çelişkiler de içeriyor. Diğer okul müdürlüklerine atamalarda olduğu gibi Anadolu, fen ve sosyal bilimler lisesi müdürlüğüne atamada da mülakat şartını kaldıran yönetmelik, bu okullara müdür olmayı öğretmen olmaya göre kolaylaştırdı. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine öğretmen atamalarını sınavla gerçekleştiren bakanlık, müdürleri belirlemede sadece bakan inisiyatifini esas alacak.
Sınavın ağırlığı kalmadı
Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesinin üzerinden 9 ay geçtikten sonra yenilediği yönetmeliğin yayınlanmasının hemen ardından illere atamaları yapmak için çalışmalara başladı. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, müdür yardımcılıkları için okul müdürlüklerinden isimleri bildirmelerini isterken herhangi bir duyuru yapılmaması dikkat çekti. Bir önceki yönetmelik çerçevesinde sınava giren ve atama bekleyen puanlı adaylar da herhangi bir duyuru yapılmaması ve artık sınava girmemiş olanların da aday konumuna geçmiş olması nedeniyle uygulamaya tepkili. (ANKA)
Yönetmeliğin iptali için dava
Bağımsız Eğitimciler Sendikası da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği’nin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Sendika Genel Başkanı Gürkan Avcı ve beraberindekiler, Danıştay’a gelerek dava dilekçesini verdiler.
Avcı çıkışta yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 13 Nisan 2007’de yürürlüğe giren söz konusu yönetmeliğinin, 40 bin civarındaki okulun müdür ve müdür yardımcılarının atanmasına ilişkin düzenlemeler getirdiğini söyledi.
Yönetmeliğin, yönetici atamalarında sınav ve değerlendirme şartlarını kaldırarak okul müdürlerinin atanmasında siyasi kadrolaşmaya zemin hazırladığını öne süren Avcı, yönetmelikle okul müdür ve müdür yardımcıları atamalarının siyasetle göreve gelmiş Milli Eğitim müdürlerinin takdirine bırakıldığını savundu. Avcı, “Kadrolaşma, bu yönetmelikle tavan yapacaktır. Siyasi iktidarın getirdiği il milli eğitim müdürleri, yine siyasi iktidarın onayladığı ve önerdiği yönetici adaylarını atayacaktır. 2004 ve 2005 yıllarında yöneticilik sınavını kazanan, kendini geliştiren ve yenileyen nitelikli öğretmenlerin hakkı yenmiştir” diye konuştu.
Öte yandan Eğitim-İş de Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşkenceciye tolerans sürüyor

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...