18 Nisan 2007 00:00

Kampuste dehşet!

ABD’nin Virginia Tech Üniversitesi’nin kampusünde önceki gün ülke tarihinin en büyük katliamlarından biri yaşandı. Üniversitenin yurdunda ve bir sınıfta ateş açan saldırgan, intihar etmeden önce 32 kişiyi öldürdü.

Paylaş

ABD’nin Virginia Tech Üniversitesi’nin kampusünde önceki gün ülke tarihinin en büyük katliamlarından biri yaşandı. Üniversitenin yurdunda ve bir sınıfta ateş açan saldırgan, intihar etmeden önce 32 kişiyi öldürdü.
Üniversite öğrencisi olan saldırgan, ilk olarak üniversite kampusündeki bir yurt binasını bastı ve bir kişiyi öldürdü. 2 saat sonra ise Mühendislik Fakültesi binasında 31 kişiyi daha öldürdükten sonra intihar etti. Olayda 26 kişi yaralandı.
Saldırganın kimliği belirlendi
Saldırıyı, Güney Kore doğumlu 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Cho Seung-Hui’nin düzenlediği belirlendi. Dün yapılan açıklamada, kanlı saldırıdan sonra üniversitede bulunan silahlardan birinin üzerinde yapılan balistik incelemenin, silahın üniversite yurdu ve bölümlerindeki saldırılarda kullanıldığını ortaya çıkardığı belirtildi.
Güney Korelinin üniversitede kaldığı ve lisans programı son sınıf öğrencisi olduğu kaydedildi. Cho Seung-Hui’nin, 1992 yılında ailesiyle birlikte ABD’ye geldiği ve Virginia’ya bağlı Centreville’de yaşadığı söylendi.
İngiliz Edebiyatı öğrenimi gördüğü belirtilen Cho Seung-Hui’nin, ABD’de süresiz yaşama ve çalışma hakkı olduğu da kaydedildi.
Fox Televizyonu ise federal ajanların Cho’nun ailesinin Centreville’deki evini aradığını duyurdu.
Saldırıyı Güney Kore doğumlu bir öğrencinin düzenlediğinin açıklanması üzerine Güney Kore de kurbanlara ve yakınlarına başsağlığı mesajı gönderdi.
İhmalkarlık suçlaması
ABD’yi yasa ve korkuya boğan kanlı olayın ardından yetkililer ihmalkar davranmakla suçlanıyor.
Kızgınlığın hakim olduğu kampuste hayatta kalmayı başaran öğrenci ve çalışanlar, yetkilileri; saldırıların iki saat arayla düzenlendiğini hatırlatarak, “bu sırada önlem almamakla” suçluyor. Kampuste öğrenciler, saldırı sırasında kampusün neden kapatılmadığını da sorguluyor. Yetkililer kendilerini “ikinci saldırı ihtimalini tahmin edemedikleri” diye savunuyor.
İki saat sonra elektronik uyarı
Bazı öğrenciler saldırı konusundaki uyarıyı, ilk saldırıdan tam iki saat sonra aldıklarını vurgularken, bunun da elektronik postayla iletildiğini belirtti.
Öğrencilerden A. Capers Thompson, “Ne olduğu hakkında hiçbir bilgimiz yoktu. Olaylar tamamen karanlıktaydı” diye konuşarak kampuste başıboş dolanan tehlikeye karşı öğrencilerin durumunu özetledi.
Polisin itirafı
Bu arada ABD Başkanı George Bush, Blacksburg şehrindeki üniversitede düzenlenen saldırıyla “şoke olduklarını” ifade ederken polis ise olay yerinde iki silah ele geçirildiğini doğruladı. Polis, saldırganın başka saldırı düzenleyeceğinin tahmin edilmediğini ve hatta ilk saldırıdan sonra kampusü terk ettiğinin sanıldığını da itiraf etti. (DIŞ HABERLER)
Şiddetin kısa tarihi

Blacksburg şehrinde önceki gün Vriginia Tech Üniversitesi Kampusü’nde 32 kişinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgili olarak uzmanlar ülkedeki “kitle cinayetleri”nin yeni olmadığına dikkat çekiyor. Katliam ülkede bugüne değin düzenlenen en ölümcül saldırılardan biri olurken, ABD’deki diğer kitle cinayetlerinin bazıları şu şekilde;
  • Ekim 1991’de George Hennard Texas’ta bir kafeteryada hem kendini hem de 23 kişiyi vurarak öldürdü.
  • Ağustos 1986’da eski bir postacı, Oklahoma’da bir postaneye girdi intihar etmeden önce 14 arkadaşını katletti.
  • Ağustos 1996: Teksas Üniversitesi’ndeki saat kulesine çıkan bir kişi, buradan 15 öğrenciyi öldürdü.
  • Nisan 1999’da Columbine lisesinden iki öğrenci, 12 öğrenciyi ve bir öğretmeni öldürdü. Ardından da intihar etti.
  • Mart 2005: Red Lake Lisesi’nde bir öğrenci, 5 arkadaşını, bir öğretmeni ve bir güvenlikçiyi öldürdü. Okula gitmeden önce ise büyükbabası ile bir arkadaşını katletmişti. Okulda en son namluyu kendisine doğrulttu. (DIŞ HABERLER)
    Bireysel silahlanma ABD’de büyük sorun

    Bireysel silahlanmanın kontrolü, kürtaj ve eşcinsel evlilik ile birlikte ABD’de liberaller ve muhafazakarlar arasındaki başlıca tartışma konularından birini oluşturuyor.
    Bireysel silahlanma, Cumhuriyetçilerin güçlü olduğu güney ve merkez eyaletlerinde yaygın.
    Ulusal Silah Derneği (NRA) tarafından yönlendirilen silah lobisi, ABD’de çok etkin. Bu nedenle, Demokratlar da bu kesimle arasını iyi tutmaya çalışıyor.
    Silah lobisinin hırsı, ABD anayasasının insanların silah edinme ve taşımasına imkan veren ikinci maddesinden dayanak buluyor. Bu madde, bir zamanlar İngiliz baskınlarından korunmak için çıkarılmış. Ancak hemen her gün ABD çapında 80 kişi ateşli silahlarla öldürülüyor ya da intihar ediyor.
    Üstelik, Amerikan Kongresi 2004 yılında, yarı otomatik silahların üzerindeki yasağı da 10 yıllığına kaldırmış durumda. (DIŞ HABERLER)
  • ÖNCEKİ HABER

    ‘Düşman kardeşler Türkiye’de buluşacak’

    SONRAKİ HABER

    Okul servisi devrildi: 12 yaralı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...