18 Nisan 2007 00:00

SANSÜRE HAYIR!

Gündem gazetesi çalışanları, gazetelerini hedef gösteren Org.Yaşar Büyükanıt hakkında suç duyurusunda bulundu

Paylaş

Yayını iki kez durdurulan Gündem gazetesinin çalışanları, gazetelerini hedef gösteren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında Sultanahmet Adliyesi Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu dilekçesini Sultanahmet Adliyesi Savcılığı’na veren gazete çalışanları, Büyükanıt hakkında 5237 sayılı TCK’nın 122, 214, 216, 257, 277 ve 288 ilgili maddelerini düzenleyen “Ayrımcılık, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, görevi kötüye kullanma, yargı görevi yapanı etkileme, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla şikayette bulundular.
Gazete çalışanlarının şikayet dilekçelerini savcılığa vermelerinin ardından, Sultanahmet Parkı’nda gazetenin Haber Müdürü Nurettin Fırat tarafından bir açıklama yapıldı. Fırat, Büyükanıt’ın 12 Nisan’da düzenlenen basın toplantısındaki açıklamalarını hatırlatarak, Büyükanıt’ın gazetelerini hedef gösterdiğini söyledi. Fırat, “Türkiye’de hedef gösterilen kurum ve kişilerin başına neler geldiğini son olarak Gazeteci Hrant Dink cinayetinde herkes açıkça bir kez daha gördü” dedi. Büyükanıt’ın gazeteleriyle ilgili açıklamalarını talihsiz bir açıklama olarak nitelendiren Fırat, konuyla ilgili rahatsızlıklarını dile getirmek için suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
Basın özgürlüğüyle ilgili Türkiye’de yaşananlara dikkat çeken Fırat, son 1.5 ay içerisinde gazeteler, radyo ve dergiler yönelik baskıların, kapatmaların Büyükanıt’ın açıklamalarının dışında değerlendirmeyeceğine işaret etti. Fırat, “Açıklama sertti. Türkiye’de siyasi hayata doğrudan müdahale anlamına geliyordu. Basın özgürlüğü de bundan nasibini aldı. Yaptığımız suç duyurusu da bu kapsamdadır. Gazetemiz ve çalışanlarına herhangi bir şey olduğunda bundan doğrudan Büyükanıt sorumludur” diye konuştu.
‘Görevini kötüye kullanıyor’
Daha sonra konuşan gazetenin avukatı Özcan Kılıç da, Büyükanıt’ın açıklamalarının ardından Gündem gazetesi ve Nokta dergisi ile ilgili yaşananlara işaret ederek, “Demek ki bu açıklama yerini buluyor. Yani Genelkurmay Başkanı’nın basın toplantısından sonrasında hemen bazı şeyler gelişebiliyor. Hiçbir mahkeme ve yargı kararında Gündem gazetesi çalışanlarının bir örgütle bağlantılarının olduğu kanıtlanmış değil. Bu açıklama aynı zamanda yargıya bir müdahale, bir baskıdır. Genelkurmay Başkanı görevini kötüye kullanıyor. Çünkü sonuçta, Genelkurmay Başkanı atanmış bir devlet memuru. Halkın ve vatandaşların vergisiyle orada duruyor. Ve Savunma Bakanlığı’na bağlıdır” dedi.
Gündem gazetesinin yaptığı açıklamaya DTP, MKM, İHD, Evrensel gazetesi, İstanbul Kürt Enstitüsü, Atılım gazetesi, ESP, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yalçıner ve Sine-Sen Başkanı Yusuf Çetin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum, kuruluş ve kişi tarafından destek verildi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sendikalar ve sendikacılar sessiz kalıyor
Mehmet Çınar Genel İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı : Sisteme muhalif gazeteler üzerinde her dönem baskı olmuştur. Özellikle son günlerde Gündem, Güncel gibi gazetelerin susturulması antidemokratik bir uygulama. Bölge halkının sahiplendiği ve işçi emekçilerin sorunlarını yansıtan doğru haber yapan bir gazetenin kapatılmasını kınıyoruz.
Sendikalar ve sendikacılar da bu tür uygulamalara sessiz kalıyor. Basın yayın organlarına bu şekilde baskı yapılması ülkenin geleceği açısından olumlu gelişmeler değildir. Gazetenize de göstermiş olduğu duyarlılık ve dayanışma duyguları nedeniyle teşekkür etmek isterim.
Yasaklamalar ve sansürler olmamalı
Erkan Karaca Genel İş İzmir 4 No’lu Şube Başkanı : Gündem gazetesinin karşı karşıya kaldığı bu uygulama geçtiğimiz yıl çıkan Terörle Mücadele Yasası’nın yarattığı sonuçlardır. Bir gazetesinin kapatılması halkın haber alma fikir ve düşünce özgürlüğüne karşı antidemokratik bir uygulamadır.
Bir okur olarak da bilgi edinme hakkımın engellendiğini düşünüyorum. Haber alma ve bilgi edinme temel bir insan hakkıdır. Türkiye’nin demokratik bir ülke olması isteniyorsa yasaklamalar ve sansürler olmamalıdır.
ÖNCEKİ HABER

Gümüş telin dili çözülüyor

SONRAKİ HABER

Kadınlar 1 Mayıs’ı tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...