19 Nisan 2007 00:00

Manşette seçim gerginliği var

Kimi destek aldığını öne sürdü, kimi alamadığını... ‘Köşke çıkmaz’ fallarını manşet yapan da oldu

Paylaş

Ankara’nın gergin havası, gazete manşetlerine yansıyor. Kimi gazeteler Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili “olumsuz” cümleler kurmaktan kaçınmamaya başladı.
Birçok gazete, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın DYP ve ANAP görüşmelerini, “367” rakamının bulunmasına bağladı, ancak farklı yorumladı. Akşam manşette “367 pokeri” dedi. Cumhuriyet “Erdoğan’a 367 desteği” verildiğini iddia etti ve Hüsamettin Cindoruk’un sözlerinden manşeti kurdu: “Anayasaya aykırı”. Güneş (“Erdoğan’ın 367 turları umutsuz”), Radikal (“Erdoğan’ın eli boş kaldı”), Vatan (“367 için destek sözü alamadı”) diyerek tam tersi yorum yaptılar. Hatta Vatan, DYP ile ANAP’ın aynı olumsuz tepkiyi vermesini bu iki partinin birleşme çabalarına yordu.
Hürriyet’in manşeti de dikkat çekiciydi. CHP lideri Deniz Baykal’ın sözlerini manşete taşıyan gazete “Aday olmazsa kaçtı demem” dedi. Genel yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök ise, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını istemeyenlere taktik verdi: “Erdoğan, cumhurbaşkanı olmadığı takdirde, bu durumu, oy getirecek bir “mağduriyete” dönüştürebilir. (...) Yani cumartesi günkü mitingi “oya dönüştürecek” bir zihniyete gerek var.”
Başka ilginç manşetler de vardı. Milliyet “Başbakan’ın miting öfkesi” başlığıyla “bindirilmiş kıtalar” yorumunu öne çıkardı ve şöyle dedi: “Köşk seçimi öncesi tansiyon yükseliyor”. Diğer Doğan grubu gazeteleri Posta ve Referans ise, TÜSİAD’ın görüşünü biraz yorum farkıyla manşetlerine taşıdı. Posta “Erdoğan cumhurbaşkanı olmayacak” gibi kesin bir ifade kullanırken, Referans “Cumhurbaşkanlığı için toplumsal hassasiyet gözönüne alınmalı” diye yuvarlık bir cümleyi öne çıkardı.
Sabah da benzer bir tahmini, muhalefetin ağzından manşete çıkarmıştı: “Ağar: Bence çıkmayacak”.
Az sayıda “olumlu” cümle kuran manşetten biri Star’dı. Kenan Evren’in Erdoğan hakkındaki görüşünü öne çıkaran gazete “Yakışır netekim” dedi. Erdoğan’a en yakın desteği veren gazetelerden Yeni Şafak ve Zaman’ın manşetlerini Ankara’nın Cumhurbaşkanlığı gündeminden kurmamaları da dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İnternet siteleri zor günler yaşıyor

SONRAKİ HABER

Ağlarda hayal kırıklığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...