19 Nisan 2007 00:00

Dört Filistinliden biri tutsak

İsrail’in 1967’deki işgalinden bu yana Filistin halkının yaklaşık dörtte birinin İsrail cezaevlerine düştüğü ortaya çıktı.

Paylaş

İsrail’in 1967’deki işgalinden bu yana Filistin halkının yaklaşık dörtte birinin İsrail cezaevlerine düştüğü ortaya çıktı.
Filistin Kurtuluş Örgütü’nce açıklanan verilere göre, halihazırda ise İsrail cezaevlerinde 11 bin dolayında Filistinli bulunuyor. Çoğu 30 yıldan fazla süreli cezalara çarptırılmış durumda olan tutsaklar, cezaevleri ve gözaltı merkezleri ile askeri kamplarda kötü koşullar altında bulunuyorlar.
İsrail cezaevlerindeki tutuklular arasında 398 çocuk ve 110 kadın bulunuyor. 850 dolayında Filistinli ise mahkemeye çıkarılmaksızın gözaltında tutuluyor.
İsrail cezaevlerindeyken hayatını kaybeden Filistinli tutukluların sayısı da 187 olarak bildirildi.
Filistin Yasama Konseyi (parlamentosu) üyelerinden 41’i de halen İsrail cezaevlerinde bulunuyor.
Hastalıklarla boğuşuyorlar
Cezaevlerindeki tutukluların yaklaşık bininin ciddi hastalıkları olduğu, bunlardan 150’sinin de kronik hastalıklarla boğuştuğu belirtildi. Filistinli hasta tutuklulardan sadece 30’una hastanede tedavi imkanı için izin verildiği ifade edilirken bin dolayında tutuklunun da İsrailli doktorlarca deney konusu yapıldığı öne sürüldü.
Bu arada Filistinli tutukluların yüzlercesinin evinin, bir cezalandırma olarak yıkıldığı, binlerce tutuklu ailesinin ise “içeridekileri” ziyaret etmekten mahrum bırakıldığı bildirildi.
Filistin Kurtuluş Örgütü Arap ve Uluslararası İlişkiler Dairesi, BM ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü ile diğer yardım kuruluşlarını, tutukluların korunmasına yönelik çalışmalar yapmaya çağırdı; İsrailli yetkililerin 4. Cenevre Sözleşmesi’ne, uluslararası standartlara ve anlaşmalara uyması gerektiğini belirtti. Öte yandan dün gece İsrail ordusunca Batı Şeria’da yapılan operasyonlarda, 38 Filistinlinin tutuklandığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Irak yine kana bulandı

SONRAKİ HABER

Somali’de şiddetli çatışmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...