19 Nisan 2007 00:00

Hayalet işçiler

BELDE AŞ, Çankaya Belediyesi’nin uzun yıllardır faaliyet gösterdiği bir şirketi. Son yerel seçimlerin ardından müdürlüğüne Akif Başer’in getirilmesi ile birlikte işçilerin sıkıntılarının da arttığı belirtildi. BELDE AŞ altında birçok şirket daha yer alıyor.

Paylaş

BELDE AŞ, Çankaya Belediyesi’nin uzun yıllardır faaliyet gösterdiği bir şirketi. Son yerel seçimlerin ardından müdürlüğüne Akif Başer’in getirilmesi ile birlikte işçilerin sıkıntılarının da arttığı belirtildi. BELDE AŞ altında birçok şirket daha yer alıyor.
700 YTL’ye yakın bir maaş alan çalışanlara, Başer’in yönetime gelmesinin ardından hiç zam yapılmadı. İşçiler sık sık başka birimlere kaydırılıyor. İşçilere hiç sorulmadan yapılan bu uygulama, yasal olmayan bir şekilde sendika üyelerine de yapılıyor.
İşe yeni alınanlar, “kadroya alınacaksınız” sözü ile birçok birimde “gönüllü” olarak çalıştırılıyor. Aylarca harçlık verilerek “gönüllü” çalışanlar, çoğu zaman kendi istekleriyle işten ayrılıyorlar.
Belediyenin hemen hemen her biriminde görev alan şirket çalışanları, birbirlerini tanımıyor; sık sık görev değiştirdikleri için de kendi aralarında bir örgütlülük yakalayamıyorlar.
‘Borçla yaşıyoruz’
Beş aydır maaşlarının ödenmemesi sıkıntısıyla gazetemizle görüşen işçiler, işyerindeki sıkıntıları da anlattılar. Maaşlarının zaten düzenli ödenmediğini, ancak Başer yönetime geldikten sonra maaşların uzun aralıklarla ödenmediğini dile getirdiler. Birim sorumlularının keyfiyetine bağlı, ücretsiz mesaiye kaldıklarını ifade eden işçiler, sigortalarının yatıp yatmadığını bilmediklerini kaydettiler. İşe girerken imzaladıkları sözleşmede olmasına rağmen odun, gıda, yakıt alacaklarının ödenmediğini belirten işçiler, yol paralarının bile verilmediğini, eşlerinden dostlarından borç alarak işe gidip geldiklerini anlattılar. Ailevi sorunlar yaşamaya başladıklarını, borçlandıklarını, psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen işçiler, “Hayalet gibiyiz. Kimse bizi tanımıyor, biz birbirimizi tanımıyoruz” dediler.
İşçiler, sorunlarını anlatmak için şirketten hiçbir yetkiliye de ulaşamadıklarını belirterek belediye yönetiminin de sorunlara tarafsız kalmasına tepki gösterdiler.
Belediye başkanının eşinin vasıtasıyla işe giren, ancak geçtiğimiz ocak ayında işten atılan bir işçi, konuyu yargıya taşıdı. Ödenmeyen maaşlarla ilgili ilk kez dava açan işçi, dava açtıktan sonra baskılarla karşılaştığını, bilgisayarının ve masasının elinden alındığını, odasına girmesine izin verilmediğini dile getirdi.
BELDE AŞ’de örgütlü ve yetkili sendika olan Sosyal-İş’in Ankara Şube Başkanı Tahsin Osan da işçilerin yaşadığı sıkıntıları bildiklerini, ancak tek çözümün alacaklar için dava açmak olduğunu söyledi. Farklı işler yapan başka şirketler de bulunduğunu, ancak tam olarak bilemediklerini anlatan Osan, “Kim nerede çalışıyor bilemiyoruz. Sürekli değişiyor. İşçileri takip edemiyoruz. Bu yüzden örgütlenmek zor oluyor” dedi.
‘Birbirimize sahip çıkalım’
Görüşünü almak istediğimiz şirket müdürü Akif Başer, işçilerin maaşlarını ödedikten sonra görüş vermeyi tercih etti. Başer, işçilerin yanlış bilgi verdiğini, maaşların ödendiğini belirtirken, tekrar aradığımız işçiler, iki buçuk aylık maaşlarının ödendiğini, alacaklarının yarısının hâlâ ödenmediğini söylediler.
Başer bu konuda, “Elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Sigortaların yatıp yatmaması konusunda her işçinin internete girip bu merakını giderebileceğini söyleyen Başer, “İşçilikten gelme insanlarız. Çektiğimiz zorlukları paylaşan insanlarız” dedi. Başer, işçilerin sürekli birimlerinin değiştirilmesi konusunda ise “Hayatın içinde olan şeyler. Sizin gazetenizde çalışanlar da dışarı gidip fotoğraf çekiyor, sonra gelip haber yazıyordur. Ben genel müdürüm; genel müdür masasında otururum, buradan emir veririm dersem, sizce ne kadar doğru olabilir” diye cevap verdi. İşçilerin kendisine rahatça ulaşıp ulaşamayacağını sorduğumuzda ise “Herkes kendine göre bir şeyler söylüyor. Sizin müdürünüzün kapısı açık mı? Burada da aynı şekildedir” diye konuştu. ‘Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı’ diye sorduğumuz Başer, “Ülkenin durumunu biliyorsunuz. Bu durumda birbirimize sahip çıkmazsak, hiç kimse bize sahip çıkmaz” dedi.
Eryılmaz’ın tepkisi
Belediyedeki durumla ilgili görüşüne başvurmak istediğimiz Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, Evrensel gazetesine demeç vermek istemediğini söyledi. Eryılmaz, “Taraflı yazıyorsunuz; bilgi veriyoruz, ters çarpıtarak yazıyorsunuz. Ne soracaksınız bilmiyorum. Ama siz bildiğinizi, gördüğünüzü, duyduğunuzu yazın. Bunda bizim görüşümüz olmasın” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
Müge Tuzcuoğlu
ÖNCEKİ HABER

Esen Plastik’te direniş başladı

SONRAKİ HABER

Pakistan’da protestolar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...