19 Nisan 2007 00:00

Esen Plastik’te direniş başladı

Petrol-İş Aliağa Şubesi’ne üye oldukları için işten atılan 16 Esen Plastik işçisi, Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrika önünde direnişe başladı.

Paylaş

Petrol-İş Aliağa Şubesi’ne üye oldukları için işten atılan 16 Esen Plastik işçisi, Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrika önünde direnişe başladı. Fabrika önünde yapılan basın açıklamasına; Petrol-İş Aliağa Şubesi Temsilciler Kurulu, Genel-İş İzmir 4 No’lu Şube, Soma Maden-İş, Birleşik Metal-İş, Hava-İş ve Orman-İş şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri katılarak destek verdi. İşçiler sık sık “Buraya sendika mutlaka girecek”, “Yaşasın sınıf dayanışması” ve “Atılan işçiler onurumuzdur” şeklinde slogan atarken “Esen plastik işçisi” ve “Sendika hakkımız engellenemez” yazılı pankart taşıdılar.
Sendika yasal haktır
Fabrika önünde yapılan açıklamada konuşan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu söyleyenlerin Esen Plastik’te yaşananlara bakması gerektiğini söyledi. Basın açıklamasının yapıldığı sırada işçilerin toplandığı kapının önünü kamyonla kapatan işverene seslenen Doğangül, “Biz buraya kapıyı pencereyi kırıp fabrikayı yakmaya mı geldik? Biz çapulcu değiliz, işgalci değiliz. İşverenin bu tavrı, karşısındakini kendisi gibi bilmek anlamına gelir. İşveren bizleri kendisi gibi sanıyor, kendi suçunu örtbas etmeye çalışıyor” dedi.
İnsanların sendikaya üye olmasının, en azından kağıt üzerinde yasal olarak bir hak olduğunu söyleyen Doğangül, işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkartıldığını belirtti. İşverenin kimin sendikaya üye olduğunu bilmediği için çıkartılacak işçileri rasgele seçtiğini kaydeden Doğangül, işten atmalara gerekçe olarak ise işçilerin ‘suç işlemesi’nin gösterildiğini belirtti. Bu gerekçenin komik olduğunu söyleyen Doğangül, “Bu şekilde işten atılmanız için işe veya işverene karşı suç işlemiş olmanız, ahlaksızlık yapmanız gerekir. İşveren, işçilerin sendikaya üye olmasını kendilerine karşı hakaret, ahlaksızlık olarak görüyor. Madem bu işçiler suç işledi, neden sendikadan istifa eden dört işçiye işbaşı yaptırdınız” diye sordu.
İçeride çalışan işverenin işçileri tehdit ettiğini, istifa etmeye zorladığını belirten Doğangül, yılmayacaklarını ve Esen Plastik’te çalışan işçilerin mutlaka sendikalı olacaklarını söyledi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Köy yatırımlarına destek

SONRAKİ HABER

Hayalet işçiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...