19 Nisan 2007 00:00

İşçiden örnek tavır!

DİSK’in tüm illerden Taksim’e gelme, Türk-İş’in ise Marmara Bölgesi’ni İstanbul’da toplama çağrısına karşı Gebzeli işçiler kendi taleplerini kabul ettirdi.

Paylaş

DİSK’in tüm illerden Taksim’e gelme, Türk-İş’in ise Marmara Bölgesi’ni İstanbul’da toplama çağrısına karşı Gebzeli işçiler kendi taleplerini kabul ettirdi. “Asıl olan 1 Mayıs’ın yerellerde kutlanmasıdır” diyen işçilerin talebi üzerine Gebze Sendikalar Birliği, Gebze’de kutlama kararı aldı. DİSK dışındaki tüm konfederasyonlara üye emekçiler 1 Mayıs’ta saat 17.00’de Trafo Meydanı’nda buluşarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüyecekler. DİSK’e bağlı sendikaların Taksim’e gidemeyen üyeleri de bu mitinge katılacak.
Sendikalar Birliği’nin 1989 yılından bu yana dağılmayarak birliğini koruduğunu ifade eden Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Çelik-İş Şube Başkanı Şerafettin Koç, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en çok işçi katılımlı 1 Mayıs’ını gerçekleştireceğiz” dedi. Her kutlama öncesi alan tartışmasının yaşandığını söyleyen Koç, “Asıl olan hangi taleplerle kutlanacağıdır” diye konuştu. Demokrasi, sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılması talebini dile getireceklerini anlatan Koç, “En önemli taleplerden biri de ‘Tam bağımsız, demokratik Türkiye’ olmalı” dedi. Koç, Gebze halkını 1 Mayıs’a katılmaya davet etti.
Örgütsüz işçilerin katılması önemli
Alan tartışmalarına ilişkin görüştüğümüz işyeri temsilcileri de 1 Mayıs’ın Gebze’de kutlanmasını istediklerini belirterek, en geniş katılımın sağlanması için üzerlerine düşeni yapacaklarını söylediler.
İstanbul’da yapılan eylemlere işçileri katamadıklarını söyleyen Petrol-İş üyesi DYO İşyeri Temsilcisi Satı Çelik “Gebze’de kutlanacak 1 Mayıs’ta böyle olmaz. İşçilerin çok büyük bir bölümü katılır. Anlamlı olanı da budur” dedi. Petrol-İş Gebze Şube işyeri temsilcileri olarak bir dizi öneride bulunacaklarını dile getiren Satı, şöyle devam etti: “Özellikle örgütsüz işyerlerinde çalışan işçi arkadaşlarımızın katılımı çok önemli. O nedenle biz şubeye belli noktalara stand açmayı, işçi arkadaşlarımıza el ilanı dağıtmayı, afiş asmayı önereceğiz. Bunu temsilciler olarak bizler yapacağız” diye konuştu.
Petrol-İş’te yakın dönemde örgütlenen ve sözleşme görüşmeleri devam eden Öncü Plastik İşyeri Baştemsilcisi Hasan Yılmaz da hazırlıklar için bütün sendikaların ortak komite oluşturmasını istedi. Bu kapsamda temsilcilerin ortak toplantı yapması gerektiğini dile getiren Yılmaz, tüm fabrikaların katılımı için 1 Mayıs’ın işçilerin mücadele günü olduğunu anlatacaklarını kaydetti. “Örgütsüz işçilere kararlı bir mücadeleyle başarabileceklerini göstermeliyiz. İnsanca yaşama ve çalışma koşulları 1 Mayıs’ın en önemli taleplerindendir” diyen Yılmaz, bunun için Gebze’de kutlanmasının önemli olduğunu söyledi.
İşçi Gebze’den yana
Petrol-İş’in örgütlü olduğu Mecaplast Baştemsilcisi Rıfat Güli de “Organize Sanayi Bölgesi’nde onlarca örgütsüz işyeri var. Buralarda işçi arkadaşların en büyük talebi emeğinin karşılığını aldıkları insanca yaşayacak bir ücret. Sendika hakkı, sigorta primlerinin eksiksiz yatırılması... Biz de bu taleplerle 1 Mayıs’ı Gebze de kutlayacağız” diye konuştu.
Cambro Özay Plastik İşyeri Baştemsilcisi İbrahim Karataş da 1 Mayıs mitinginin Gebze’de gerçekleştirilmesinden yana olduğunu anlattı.
Geçtiğimiz yıl Birleşik Metal-İş’te örgütlenen Dostel Makine İşyeri Baştemsilcisi Selçuk Balcı da patronların ortak davrandığını belirterek, sendikaların da sözleşmeler başta olmak üzere ortak davranması gerektiğini dile getirdi.
DİSK’in aldığı karar gereği Taksim’e gideceklerini dile getiren Selçuk Balcı, işçi arkadaşlarının ise katılabilmek için Gebze’de kutlanmasından yana olduğunu söyledi. (Gebze/EVRENSEL)
Arzu Sarpkaya
ÖNCEKİ HABER

Ortaklaştırma çabası sürecek

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...