19 Nisan 2007 00:00

Tersten masaj

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın, önceki gün Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olmayabileceği yönündeki açıklamalarında sonra CHP Genel Başkanı Baykal da benzeri bir açıklama yaptı.

Paylaş

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın, önceki gün Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olmayabileceği yönündeki açıklamalarında sonra CHP Genel Başkanı Baykal da benzeri bir açıklama yaptı.
Başbakan’ın siyasi kimliğinin, bir ülkenin cumhurbaşkanında görmek isteyeceği netlikte, güvenilirlikte ortaya çıkmadığı savunan CHP Genel Başkanı, bir televizyon kanalında katıldığı programda, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın, “Cumhurbaşkanlığı seçimine’’ ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan’ın, ANAP Genel Başkanı ve DYP Genel Başkanı ile görüştüğü, ancak kendisiyle henüz görüşmediği hatırlatılarak “Erdoğan’a karşı bir kırgınlık var mı” sorusuna Baykal; “Hayır, hiçbir şekilde benim duygu dünyamda Başbakan’a karşı herhangi bir kasılma, herhangi bir tepki kesinlikle yok.” yanıtını verdi.
367 tartışması
367 tartışmasının çok ciddi bir mesele olduğunu, iktidarın da ciddiyetini kavradığını belirten CHP Genel Başkanı, “Bunun gereğinin yapılması lazım. Başbakan bu noktaya gelirse, o konuda herkes gerekli anlayışı, esnekliği, yapıcılığı sergiler. Burada önemli olan, Başbakan’ın Cumhurbaşkanlığı’nı kendi parti mutfağının içişi saymaktan vazgeçmesidir” diye konuştu.
Baykal, “Başbakan’ın sizinle de görüşmek istemesi halinde size ne demesini beklersiniz” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Cumhurbaşkanlığı konusunda bizimle birlikte çalışmak istediğini söyleyecek. Bu konudaki anlayışımızı soracak. Biz kendisine önemli olanın anayasanın öngördüğü ilkeleri özde ve sözde içine sindirmiş, ne AKP’ye ne CHP’ye özel bir fikri olmayan, ülkenin değerlerini temsil edecek bir şahsiyetin seçilmesi anlayışında olduğumuzu söyleyeceğiz.” “Dışarıdan birini mi tarif ediyorsunuz” sorusu üzerine ise Baykal, “İçeriden de olabilir, dışarıdan da olabilir. Prensip olarak ‘AKP’den kimse Cumhurbaşkanlığı’na aday olamaz’ görüşünde değilim” dedi.
Baykal, başka bir soru üzerine de şunları kaydetti: “Başbakan’ın siyasi referansları netleşmiş değildir. Ne zaman, nerede duruyor belirsiz. Öyle şeyler söyledi ki siyasi kimliği bir ülkenin cumhurbaşkanında görmek isteyeceği netlikte, güvenilirlikte ortaya çıkmış değil. ‘Referansım dindir’ diyor. Ben, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı gibi bir yanlışa girmeyeceğine güveniyorum. Aday olsa ortalık karışacak, gerginlik olacak, bunu görüyor.” (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan tam yetkili

SONRAKİ HABER

EMEK GÜNLÜĞÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...