19 Nisan 2007 00:00

13 kurşunla öldürdüler yine de beraat ettiler

Kamuoyunda ‘Uğur Kaymaz davası’ olarak bilinen ve Mardın’in Kızıltepe İlçesi’nde 21 Kasım 2004 tarihinde babası ile 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesine ilişkin Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 4 polis hakkında beraat kararı verildi.

Paylaş

Kamuoyunda ‘Uğur Kaymaz davası’ olarak bilinen ve Mardın’in Kızıltepe İlçesi’nde 21 Kasım 2004 tarihinde babası ile 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın öldürülmesine ilişkin Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 4 polis hakkında beraat kararı verildi.
Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde 21 Kasım 2004 tarihinde babası Ahmet Kaymaz ile birlikte 13 kurşunla evlerinin önünde öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz davasında karar çıktı. Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 10. Duruşmaya sanık ve müdafi avukatlarının yanı sıra Uğur Kaymaz’ın amcaları Reşat ve Murat Kaymaz katıldı.
Duruşmada, sanık polislerin beraat etmesi isteği ile verilen mütalâadan sonra mahkeme heyeti kısa bir ara verdi. Daha sonra kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, “Meşru müdafaa sınırlarını aşarak, kasten ve maktulü belli olamayacak şekilde adam öldürme” iddiasıyla haklarında dava açılan 4 polis memurunun, suçsuz olduğunun tespit edildiğini belirterek, beraatlerine karar verdi. Bunun üzerine salonda bulunan Kaymazlar’ın avukatı ve Kaymaz ailesi, kararı alkışlarla protesto etti. Sanık avukatlarından Veysel Güler, duruşma çıkışı yaptığı açıklamada ‘adalet yerini buldu’ ifadelerini kullanarak “Mahkeme polislerin görevini yaptığına karar vermiştir” açıklamasında bulundu. Sanık polislerin mahkeme boyunca psikolojilerinin bozulduğunu iddia eden Güler, şunları konuştu: “Uğur Kaymaz’ın 12 yaşında olduğu söyleniyordu. Ama biz araştırdık. Yaşı daha da büyük ve bıyıkları terlemiş yetişkin birisidir. Silah kullanarak polislerle çatışmaya girmiş ve bunun sonucunda da karşılığını almıştır” dedi.
Duruşma görüldüğü esnada adliye çevresin olağan üstü önlemler alındı. Duruşmanın ardından Uğur Kaymaz’ın amcası Murat Kaymaz da, mahkeme heyetinin verdiği kararın altında ezildiğini söyledi. Kararın adil olmadığını ve verilen kararı protesto ettiklerini dile getiren Kaymaz, “Türkiye’yi polis devleti olmaktan çıkarıp demokratik bir ülke haline getirmeliyiz” diye konuştu.
Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın avukatları adına açıklama yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selehattin Demirtaş ise, gerekçeli kararın çıkmasını bekleyeceklerini ve hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. (Eskişehir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğretmen adayları geçinemiyorlar

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...