20 Nisan 2007 00:00

Ermeni filmlerinin gösterimi sürüyor

Ülkemizde fazla gösterim olanağı bulamayan Ermeni sineması, İstanbullu izleyiciyle buluşma imkanı yakaladı.

Paylaş

Ülkemizde fazla gösterim olanağı bulamayan Ermeni sineması, İstanbullu izleyiciyle buluşma imkanı yakaladı. BEKSAV’da (Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür ve Sanat Araştırmaları Vakfı) ay başında başlayan Ermeni filmleri gösterimi, ay sonuna kadar devam edecek. Sovyet dönemi yönetmenlerden gençlere kadar çeşitli kurmaca ve belgesel filmler, bir seçkiyle izleyiciyle buluşuyor.
Çoğu, Türkiyeli izleyiciyle ilk kez buluşan filmlerin yönetmenleri arasında Suren Babayan, Ararat filmi ile tartışmalara neden olan Atom Egoyan, Tigran Khzmalyan, özellikle kurmaca alanındaki ve kuramsal çalışmalarıyla tanınan Ardavazt Artur Peleşyan gibi isimler dikkat çekiyor. 1956 doğumlu yönetmen, bağımsız filmlerle tanınan Suzanne Hardalyan ise bir başka şekilde gündeme gelmişti. Hardalyan’ın “Köpeklerden Nefret Ederim” (I Hate Dogs), isimli belgesel filmi daha önce Türkiye’de gösterilmek istenmiş, fakat ilginç bir şekilde sansüre uğramıştı.
Nisan sonuna kadar her gün 15.00 ve 19.00’da izlenebilecek olan filmler şunlar:
Çağımız (Mer Tarı): Ardavazt Artur Peleşyan’ın 1983 yapımı filmi, arşiv görüntüleriyle kurgulanmış deneysel bir çalışma.
Mevsimler (Darva Yeğanaknerı): Yine Peleşyan imzalı 1975 yapımı bir film. Doğanın ve insanların beraber yaşamalarına çok önemli bir bakış yönelten filmde, hayvanlar baş rolde.
Biz (Menk): Peleşyan’ın 1969 yapımı filmi, bu kez Ermeni ulusunun kaderini ve kimliğini arayan bir eser. Yine arşiv görüntülerinden kurgulanmış.
Başlangıç (Skizbı): 1917 Ekim Devrimi’nin, yirminci yüzyıl dünyasının kaderine etkileriyle ilgili felsefi bir deneme. Yönetmen Peleşyan.
Siyah Beyaz (Sev Spitak): Tigran Khzmalyan’ın 1996 yapımı sessiz kısa filmi. Savaş zamanında uzak bir dağ köyünde yaşayan ve kocalarını bekleyen yedi kadının öyküsünü anlatıyor.
Takvim (Calender): Ararat filmiyle gündeme gelen yönetmen Atom Egoyan’ın 1993 yapımı filmi. Ermeni kiliselerinin fotoğraflarını takvimde kullanmak üzere çeken fotoğrafçı, eşi ve bir taksi şoförü arasında geçen duygusal bir yapım.
Çılgın Melek (Hent Hreştag): Suren Babayan, 2001 yapımı filmi Par Lagerkvist’in romanı “Barabbas”tan uyarlama. Bir filmde İsa’yı oynayan öğretmenin kendisini mesih sanmasıyla başlayan olayları konu alıyor.
Köpeklerden Nefret Ederim (I Hate Dogs): Suzanne Hardalyan imzalı, 2005 İsveç yapımı film. 1915 yılında Türkiye’de yaşananları Garbis Hagopyan’nın anlatımlarıyla aktaran bir belgesel çalışma.
İletişim için telefon numarası: (216) 349 91 55 – 56 (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Batman’da Anadolu rock belgeseli

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...