20 Nisan 2007 00:00

İşçi birlik istiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı işyerleri olan ESHOT ve İZELMAN işçileri ayrı konfederasyonlara bağlı iki ayrı sendikaya üye olmakla birlikte aynı çatı altında çalışıyorlar.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı işyerleri olan ESHOT ve İZELMAN işçileri ayrı konfederasyonlara bağlı iki ayrı sendikaya üye olmakla birlikte aynı çatı altında çalışıyorlar. Bundan dolayı da alan ve ayrı kutlama tartışmalarına anlam veremiyorlar. DİSK’in 1977 katliamının 30. yılı nedeniyle Taksim’de miting yapma kararını anlamlı bulan işçiler, İzmir’de kutlama yapmama ya da Türk-İş’in katıldığı mitinge katılmama gibi kararları ise doğru bulmuyorlar. Özellikle İstanbul’a gidemeyecek olan DİSK üyesi işçiler “Biz İstanbul’daki mitingi televizyondan mı izleyelim” diyorlar.
İZELMAN’da çalışan geçici işçiler DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi, ESHOT’ta çalışan kadrolu işçiler ise Türk-İş’e bağlı Belediye-İş üyesi. Burada çalışan işçilerle 1 Mayıs tartışmalarını ve taleplerini konuştuk.
‘Birlikte çıkmalıyız’
Buca Gediz ESHOT Atölyesi’nde çalışan Genel-İş İşyeri Temsilcisi Mehmet Emin Şaşmaz, Taksim’in sembolik olarak bir anlamı olduğunu fakat İzmir’de de alana çıkmak gerektiğini söyledi. İşyerlerinde 1 Mayıs’ın tatil olduğunu belirten Şaşmaz “Bu yıl Taksim’e gitmeyen işçiler alana çıkmazsa, bir sonraki yıl ‘Alana çıkmadan da 1 Mayıs kutlanabiliyor. Siz de işyerinizde bildiri okuyun ve çalışmaya devam edin’ diyerek kazanılmış hakkımızı elimizden alırlar” diye konuştu. Şaşmaz, yıllardır Belediye-İş üyesi arkadaşlarıyla birlikte çalıştıklarını ve mücadele ettiklerini belirterek, 1 Mayıs’ta da birlik içinde olduklarını göstermeleri gerektiğini vurguladı.
Alanda birleşiriz
Aynı yerde çalışan Genel-İş üyesi İZELMAN işçisi Hasan Ülkü Güzel ise merkezi mitingin, İzmir’de kalan işçilerin alana çıkmasına engel olmadığını belirtti. Güzel “Geçtiğimiz yıllarda ESHOT işçisi arkadaşlarımız Belediye-İş’le, biz de sendikamızla yürüdük ve alanda buluştuk. Bu yıl da böyle olmalı” diye konuştu. İşçilerin taleplerinin dile getirilmesi için fırsat olan 1 Mayıs’ta ayrım yapmanın doğru olmadığını kaydeden Güzel, 1 Mayıs’ta kadro ve eşit işe eşit ücret gibi taleplerini dile getireceklerini belirtti.
‘Televizyondan mı izleyelim?’
İşyeri Temsilcisi Bülent Karabulut da 1 Mayıs’ta DİSK, Türk-İş, Hak-İş ayrımı yapılmaması gerektiğini söyledi. DİSK’in Taksim tavrını desteklediğini ifade eden Karabulut, aralarından seçtikleri temsilcilerin Taksim’e gidebileceğini fakat İzmir’de de taleplerini haykırmak istediklerini belirtti. “İzmir’de alana çıkmayacaksak ben evime gidip İstanbul mitingini televizyondan mı izleyeyim?” diye soran Karabulut, ayrı kutlama tartışmalarının da çok saçma olduğunu söyledi. “Sendika yöneticileri ne derse desin biz bir şekilde birleşiriz. Tepedekiler ne karar verirse versin tabandaki işçiyi kimse ayıramaz” diyen Karabulut, ayrı kutlamaya karşı olduklarını dile getirdi.
‘İzin verilmemeli’
Buca Gediz Atölyesi Belediye-İş İşyeri Temsilcisi Seyfi Aygün de bölünmeye izin vermemek gerektiğini söyledi. “İşçinin sağcısı, solcusu, Alevisi, Sünnisi, Türkü, Kürdü olmayacağı gibi, Belediye-İş üyesi, Genel-İş üyesi de olmaz. Kutlamaların bir arada yapılması gerekiyor” diyen Aygün, İstanbul’daki kutlamaya başka illerden işçilerin götürülmesinin yanlış olduğunu belirtti. İstanbul’daki meydanın İstanbullu işçilerle, İzmir’deki meydanın da İzmirli işçilerle doldurulması gerektiğini belirten Aygün, “Bizim bölünmemiz işverenlerin, hükümetin işine yarar, bizim değil” dedi.
Bütün alanlarda, hep birlikte
Buca Gediz Belediye-İş İşyeri Temsilcisi Necati Garip ise “Taksim Meydanı sembolik olarak anlamı olabilir ama İzmir’de ayrı kutlama tartışmaları gereksiz” dedi. İşçilerin zaten birçok alanda bölünmüş olduğunu söyleyen Garip, bir defa daha bölünmek istemediklerini belirtti.
Aliağa Belediyesi İşyeri Temsilcisi Yücel Laçinel de 1 Mayıs’ın İzmir’de kutlanmasından yana olduğunu söyledi. Laçinel, her yıl olduğu gibi bu yıl da önce Aliağa’da Petrol-İş ve Eğitim Sen’le kutlayacaklarını ardından İzmir’e geleceklerini kaydetti.
Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent AŞ İşyeri Temsilcisi Naci Çetin “1 Mayıs 1977 katliamının 30. yıldönümünde sorumluların açığa çıkarılması talebiyle DİSK ve Genel-İş Taksim’de olacak. Biz bu kararın arkasındayız” diye konuştu. Çetin, Türk-İş ile kutlama konusunda sendikanın alacağı kararı beklediklerini dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)
Karar bugün belli olacak
ESHOT Karşıyaka Atölyesi Genel-İş İşyeri Temsilcisi Memo Has: Bir kasabada 10 kişi de olsa emeği ile geçinenlerin alana çıkması lazım. Herkesi İstanbul’a götürme fikrinin, işçilerin 1 Mayıs’a az olan ilgisini daha da azaltacağını düşünüyorum. Kutlamaların İzmir’de nasıl olacağını bilmiyoruz. Net karar cuma günü (bugün) yapılacak temsilciler kurulu toplantısında ortaya çıkacak. Ama işçiye ne kötülük gelirse birlikte hareket etmemekten gelir.
ESHOT Karşıyaka Garajı Belediye-İş İşyeri Temsilcisi Ali Yüksel: Sınıf mücadelesinin dibe vurduğu bir dönemde sendikalar arasındaki birlik en büyük ihtiyaç. İşçilerin sendikalara güveninin iyice azaldığı bir dönemden geçiyoruz. Ayrı ayrı kutlama tavrı zaten sınırlı olan gücü de böler. Taksim yasağının kaldırılmaya çalışılması iyi bir hedef, ileri bir adım. Taksim’e çıkarken de DİSK, Türk-İş, Hak-İş ve KESK’in birlikte hareket etmesi gerekli.
Ozan Sürücü
ÖNCEKİ HABER

Adana’da başvuru yapıldı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...