20 Nisan 2007 00:00

Baydemir hakkındaki W davası durduruldu

TBMM’deki milletvekillerine ve kamu kuruluşu temsilcilerine “Kürtçe” yazılı yeni yıl tebrik kartı gönderdiği gerekçesiyle hakkında dava açılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in yargılanmasına başlandı.

Paylaş

TBMM’deki milletvekillerine ve kamu kuruluşu temsilcilerine “Kürtçe” yazılı yeni yıl tebrik kartı gönderdiği gerekçesiyle hakkında dava açılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in yargılanmasına başlandı. Mahkeme, İçişleri Bakanlığı’nca Baydemir’in yargılanmasına izin verilmediği gerekçesiyle davanın durdurulmasını kararlaştırdı.
Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dün görülmeye başlayan duruşmada Baydemir hazır bulundu. Baydemir savunmasında, 2004 yılından bu yana resmi ve dini bayramlarda resmi erkana, Diyarbakır’daki kurumlara ve vatandaşlara tebrik kartı gönderdiğini, kartlarda Türkçe, Kürtçe ve İngilizce ibareler kullandığının doğru olduğunu söyledi.
Hakkında hazırlanan iddianamenin 1926 ruhuyla hazırlandığını, bu nedenle 80 yılda birçok şeyin değiştiğini belirten Baydemir, kültürel bir faaliyet, bir jest olan kart nedeniyle dava açılmasının son derece manidar olduğunu kaydetti.
‘Kültürel jest’
Hem ulusal hem de uluslararası hukukta Kürtçenin kullanımını yasaklayan bir madde olmadığını ifade eden Baydemir, “Bir kişinin anadilini kullanması ve bunu yayması en doğal hakkıdır. Kişi anadilini doğduğu andan itibaren ediniyor” dedi.
Mahkeme başkanının “Kartı gönderdiğiniz bazı kişiler Kürtçe bilmiyor. Onlara neden gönderdiniz” sorusunu Baydemir, “Amacım kültürel yansıtma, jest yapmaktır. Ülkemizin böylesi bir zenginliğe sahip olduğunu göstermek istedim. Başbakan ve milletvekilleri de dahil olmak üzere bizim billboardlarda kullanmış olduğumuz çok dilli afişleri, başka ülkeler de Türkiye’deki kültürel zenginliğin ve ifade özgürlüğünün kanıtı olarak kullanmışlardır” diye yanıtladı.
Baydemir’in savunmasının ardından söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin beraatına karar verilmesini istediler. Mahkeme, verdiği kısa aradan sonra 4483 sayılı Yasa gereği İçişleri Bakanlığı’nca yargılama izni verilmediği için davanın durdurulmasına ve dosyanın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.
Lagendijk de izledi
Duruşmayı, Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirtaş, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Yenişehir Belediye Başkanı Zülküf Karatekin izledi.
İddianamede, milletvekillerine ve kamu kuruluşları temsilcilerine “Kürtçe tebrik kartı” gönderen Baydemir hakkında 6 aya kadar hapis cezası isteniyor. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Doğu’nun yoksul çocukları

SONRAKİ HABER

Beraatı duyduğumda sanki dilim tutuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...