20 Nisan 2007 00:00

Cinayet Almanya’da geniş yankı uyandırdı

Cinayet Almanya’da geniş yankı uyandırdı. Hükümet ve kiliseler, yaptıkları açıklamalarda katliamı nefretle kınarken basın da olaya geniş yer ayırdı.

Paylaş

Cinayet Almanya’da geniş yankı uyandırdı. Hükümet ve kiliseler, yaptıkları açıklamalarda katliamı nefretle kınarken basın da olaya geniş yer ayırdı.
Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Türk yetkililerin, olayın en kısa zamanda aydınlığa kavuşturulması ve suçluların yargıya telsim edilmesi için elinden gelen çabayı göstereceğine inanıyorum” dedi.
Alman Protestan Kiliseleri Konseyi Başkanı Wolfgang Huber de üç kişinin katledilmesini nefretle kınadığını belirterek İncil dağıtmanın insanların katledilmesine gerekçe olmaması gerektiğini belirtti.
Saldırı politik boşluktan kaynaklanıyor
Olay Alman gazetelerinde de geniş bir şekilde yer aldı. Haberi “Türkiye’de Hıristiyanlar öldürüldü” başlığıyla veren Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan yorumda ise şöyle denildi: “Türkiye’de Hıristiyanların öldürülmesi, aynı zamanda Ankara’daki politik boşluktan kaynaklanıyor. Kanlı saldırı, sadece az sayıdaki Hıristiyan azınlığı değil aynı zamanda Türk demokrasisinedir” denildi. Yorumda, Türkiye hükümetinin zaman zaman Hıristiyan misyonerlerin çalışmalarına karşı açıklamalar yaptığına da dikkat çekildi.
Frankfurter Rundschau gazetesi ise olayı, “Hıristiyan yayınevine saldırı” başlığıyla duyurdu. Frankfurter Rundschau gazetesi de haberinde Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın kısa bir süre önce parlamentoda Hıristiyanların hemşire, doktor, öğretmen adı altında çalışmalar yaparak ulusal birliği bölmeye çalıştığını söylediğini hatırlattı. Muhafazakar Die Welt gazetesi olayı, “Allah’ın savaşçıları Alman aileyi öldürdü” başlığıyla verdi. (Köln/EVRENSEL)
Prodi hükümeti titizliğe davet etti

Katliam İtalya’da da bazı gazetelerde manşetten verilirken İtalya Başbakanı Romano Prodi, “Türk hükümetini, bir arada yaşama konusunda uluslararası demokratik kurallarda titizliğe davet ediyorum” açıklamasında bulundu.
Prodi, resmi ziyaret için gittiği Seul’de dün yaptığı açıklamada, cinayetlerin Türkiye’nin AB sürecine yardımcı olmayacağına dikkat çekti.
İtalya’daki bazı yayın organlarında katliam manşete çıktı. İtalya’nın ulusal haber ajansı ANSA ve özel haber ajansları, saldırıyı internet sayfalarında ilk haber olarak sundular..
Avrupa’ya negatif mesajdır
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, katliamın Avrupa’ya negatif bir mesaj göndereceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Azmettiriciler yakalansın

SONRAKİ HABER

Malatyalılar katliama isyan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...