20 Nisan 2007 00:00

Dünya sendikasına doğru

İngiltere’nin iki büyük sendikası ile bir Kuzey Amerika sendikası, emekçileri tekellerle “eşit” konuma getirme imkanı verebilecek ilk “dünya sendikası”nın kurulmasını amaçlayan projenin temelini attı

Paylaş

İngiltere’nin iki büyük sendikası ile bir Kuzey Amerika sendikası, emekçileri tekellerle “eşit” konuma getirme imkanı verebilecek ilk “dünya sendikası”nın kurulmasını amaçlayan projenin temelini attı. İngiltere’nin Amicus ve TGWU sendikalarıyla Kuzey Amerikan sendikası USW, “küresel sendikanın” oluşturulması yolunda ilk adım sayılabilecek girişim dün akşam Ottawa’da imzalanan anlaşmayla atıldı.
Anlaşma uyarınca, sendikaların birleşmesinin hukuki temellerini belirleyecek komite kurulacak. “Dünya sendikası” programı kapsamında; Çin, Hindistan ve Afrika ülkelerinde sendikaların oluşmasını teşvik amacıyla bir de “uluslararası dayanışma” projesi hayata geçirilecek.
Küresel direniş
İngiliz Amicus sendikasının genel sekreteri Derek Simpson, imza töreninde yaptığı konuşmada, “Sendikalar olarak görevlerimizden biri, işçilerin hayat şartlarını savunmak ve iyileştirmek ama ulusal sınırlamalar içinde bu iş gittikçe zorlaşıyor” ifadelerini kullandı. Simpson, “Bizler de küreselleşmezsek bu çok uluslu tekellerle pazarlık edemez hale geleceğiz” diye konuştu ve şirketlerle “eşitlik temeli üzerinde” müzakere yapabilmenin önemine işaret etti.
Genel sekreteri ayrıca, “Uluslararası şirketler, dünyada işçileri birbirlerine karşı kışkırtarak çalışma şartları ve ücretler konusunda baskı yapıyor” dedi ve “küreselleşmeden yararlananların, işçileri sömürenler olduğunu ve işçilerin direniş yolunun, birleşmek ve örgütlenmekten geçtiğini” de ifade etti.
Kanadalı sendika lideri Leo Gerard ise, “İşçilerin konumunu güçlendirmek ve dünyanın dört bir yanındaki tekellerin baskılarına gereken cevabı verebilmek amacıyla dünya sendikası kurmaya çalışıyoruz” dedi.
Sendika liderleri, aralarındaki anlaşmayla “dünyanın en büyük sendikal örgütünün” kurulacağını, bunun da “dünya sendikacılığı açısından tarihi adım olacağını” vurguladılar.
İngiltere’de ‘birlik’
Öte yandan İngiltere’de Amicus Sendikası ile TGWU’nun birleşmesi de gündemde. İki sendika, 1 Mayıs’ta “Unite” (Birlik) adı altında yeni bir sendikaya dönüşecek. Amicus, “Metallos” da denilen K. Amerika sendikası USW ile de 2 yıl önce “stratejik ittifak” oluşturmuştu.
Merkezi ABD’nin Pittsburgh kentinde bulunan USW, Kuzey Amerika’da 850 bin sanayi işçisini temsil ediyor. Bu sendikalar, Meksika ve Brezilya sendikalarıyla da ilişki içinde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)
Sendikacılar konferansı yapıldı

Almanya’daki Sol Parti ve mücadeleci sendikacılar “Yeni Kapitalizm, eski ücret ve çalışma koşulları“ başlığı altında bir konferans düzenledi. Hamburg-Bergedorf’taki meslek okulunda gerçekleşen konferansa, iki gün boyunca birçok işletmeden değişik uluslardan yaklaşık 300 sendikacı ve işyeri temsilcisi katıldı. Konferans örgütleyicilerinden Berno Schukart yaptığı kısa açılış konuşmasında, neden böyle bir konferans düzenlediklerine değinerek DGB Kuzey Almanya Başkanı Peter Deutschland’ı kürsüye davet etti.
Deutschland ise saldırılara ve neoliberal saldırılara karşı Sol Parti’nin programını desteklediğini açıklayarak SPD’yi de bu doğrultuda zorlayacaklarını söyledi.
İşçi ve sendikacılar ise, DGB ve bağlı şubelerin, yeterince mücadele etmediğine dikkat çekerek, sendika merkezlerinin tutumunu eleştirdiler. Sol Parti yöneticisi Christine Bucholz ise, Haziran’daki G8 Zirvesi’ne karşı yapılan hazırlıklara değinerek bu zirvelerde dünyadaki emekçilere yönelik saldırıların planlandığını ifade etti. KESK örgütlenme sekreteri Fevzi Ayber de, emperyalizmin bölge halklarına yönelik saldırılarına dikkat çekerek, dünya emekçilerinin sorunlarının ortak olduğunu söyledi. (Hamburg/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Londra-Moskova arasında ipler geriliyor

SONRAKİ HABER

Sezer ve Gül’den vaat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...