20 Nisan 2007 00:00

Peru’da çiftçiler grevde

Peru’da binlerce çiftçi, koka bitkisi üretiminden vazgeçilmesi için baskıları artıran ABD destekli hükümetin sertleşen tutumunu protesto için greve çıktı.

Paylaş

Peru’da binlerce çiftçi, koka bitkisi üretiminden vazgeçilmesi için baskıları artıran ABD destekli hükümetin sertleşen tutumunu protesto için greve çıktı. Çiftçiler, hükümete müzakere için 24 saat süre tanıdı. Çiftçiler, aksi halde “ülkenin orta kesimlerindeki karayollarına kurdukları barikatları kaldırmayacaklarını ve yolları süresiz keseceklerini” de belirtti.
Serbest Ticaret Anlaşması yolda
Birkaç gün sonra Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak üzere ABD Başkanı George Bush’u ziyaret edecek olan Peru Devlet Başkanı Alan Garcia, ülkedeki koka üretimine karşı savaş ilan etmişti. Latin Amerika ülkelerinde geleneksel olarak eczacılıktan çaya değin kullanılan koka, Peru’da yaklaşık 60 bin ailenin geçimini sağlıyor.
ABD hükümeti, kokanın yaygın olarak üretildiği bir başka Latin Amerika ülkesi Bolivya’da olduğu gibi Peru’da da, kokainin hammaddesi olan koka üretiminin durdurulması için baskı uyguluyor.
ABD’nin Bolivya’da da yasaklamaya çalıştığı koka, bu ülkede de yoksul köylülerin ana geçim kaynağı. Kendisi de eski bir koka üreticisi olan Devlet Başkanı Morales, bu ürünün “Bolivya’nın geleneksel ürünü ve mirası” olduğunu ifade ederek, “ABD’nin uyuşturucu ile savaşının yanlış temeller üzerine oturduğunu” belirtiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sudan üzerindeki baskı artıyor

SONRAKİ HABER

Londra-Moskova arasında ipler geriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa