21 Nisan 2007 00:00

Bağdat’ın ortasına utanç duvarı

Dört sene önce işgal ettiği Irak’a kan, ölüm ve gözyaşından başka birşey götürmeyen ABD, başkent Bağdat’ın ortasına yaklaşık 4.5 kilometrelik bir “utanç duvarı” örüyor.

Paylaş

Dört sene önce işgal ettiği Irak’a kan, ölüm ve gözyaşından başka birşey götürmeyen ABD, başkent Bağdat’ın ortasına yaklaşık 4.5 kilometrelik bir “utanç duvarı” örüyor. Duvarın önümüzdeki aylarda bitmesi bekleniyor. Adhemiye’deki Şii mahallesini çevreleyecek olan duvar aracılığıyla, Sünni Iraklılar ile Şii Iraklıların bağları tamamen koparılacak.
Bağdat’ın batısındaki Adhemiye bölgesine örülen utanç duvarının, ABD’nin bu ülkeyi işgal etmesinin ardından hortlayan “Sünniler ile Şiiler arasındaki mezhep çatışmalarını engellemeye” yönelik olduğu iddia edilirken kararın, ülkede iki aydır süren “güvenlik” operasyonu kapsamında alındığı öğrenildi.
Utanç duvarının diğer örnekleri, Filistin’de ve ABD’nin Meksika sınırında da bulunuyor. İsrail, bu duvarla Filistinlileri adeta zindana mahkum ederken ABD ise Meksika sınırındaki utancıyla “yasadışı göçmen girişlerini engelleme” iddiasında.
Koruyacakmış!
Irak’taki ABD ordusunca önceki gün yapılan açıklamada, “82. Hava İndirme Birliği’nin Bağdat’ta Sünni bölgesi ile Şii mahallesi arasına koruyucu bir duvar öreceği” ifade edildi. Duvarın inşası için 407. Destek Birliği’nin çalışmalara başladığı ifade edilirken duvarın “kısa vadede bitirileceği” söylendi.
Şii bölgesini tamamen kuşatan ve Sünni bölgesinden koparan duvarın, Bağdat’ın batısında bulunan Sünni Iraklıları koruyacağını iddia eden ABD ordusu, “Duvar sayesinde Sünnilerin büyük bir kısmı korunacak ve Şii yoğunluklu bölge üç taraftan kuşatılacak. Projeyi hazırlayanlar, duvarın adaleti ve halkın rahatlığını sağlayacağını belirtiyor” denildi. ABD Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral William Caldwell ise utanç duvarının, “bölgeye yerleştirilecek hareketli ve sabit kontrol noktalarıyla destekleneceğini” ifade ederek “Amacımız, Bağdat’ı birleştirmek; bölmek değil” demekten de geri durmadı.
‘İslam kabinesi’ kuruldu
Diğer yandan Irak’ta El Kaide ile bağlantılı olduğu söylenen “Irak İslam Devleti” örgütü, geçen hafta kaçırdığını açıkladığı 20 Iraklı asker ve polisi öldürdüğünü iddia ederken aynı zamanda, mevcut Bağdat hükümetine karşı “hükümet kurduklarını” açıkladı.
Grubun sözcüsü, “Mevcut evrede, bu kabineyi; birinci İslam kabinesini kurmak görevimiz” dedi ve 10 kişilik bir hükümet oluşturduklarını açıkladı.
Diğer yandan Irak direnişinin dün düzenlediği saldırılarda, toplam 4 ABD askeri ile 2 İngiliz askeri öldürüldü. (DIŞ HABERLER)
‘Irak savaşı kaybedildi’
ABD Senatosu Demokrat Çoğunluk Grubu lideri Harry Reid, ABD Başkanı Bush’a, “Irak savaşının kaybedildiğini” söyledi.
Harry Reid düzenlediği basın toplantısında, Irak işgali başladığından bu yana Bağdat’ta en kanlı saldırının düzenlendiği sırada Bush ile Beyaz Saray’da yaptığı toplantıyla ilgili olarak, “Bu, Başkan’a götürdüğüm bir mesajdı” dedi. Reid, “Artık bu savaşın kaybedildiğine inanıyorum” dediği konuşmasında, görüşmede Bush’a en azından “duymak istediklerini değil duyması gerekenleri” anlattığını söyledi. Reid, Irak’a daha fazla asker göndermenin duruma yardımcı olmayacağını da vurguladı.
Irak’ta 4 yılda 3 bin 200’den fazla asker kaybeden ABD hükümeti, halen bu ülkede 146 bin askere ek olarak 30 bin asker daha gönderiyor.
Irak’ın başkenti Bağdat’ın Şii yoğunluklu Sadr ile Sadriye semtleri ile iki ayrı bölgesinde, işgalin başından bu yana düzenlenen en kanlı saldırılarda 200’ü aşkın kişi yaşamını yitirmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD, eli kanlı teröristi serbest bıraktı!

SONRAKİ HABER

Hartz IV açlıktan öldürdü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...