21 Nisan 2007 00:00

ABD, eli kanlı teröristi serbest bıraktı!

ABD, Latin Amerika’da birçok kanlı katliama Beyaz Saray desteğiyle imza atmış olan ve Küba ile Venezüella’da hakkında “yakalama emri” olan Küba asıllı CIA ajanı Luis Posada Carriles’i, hukuku hiçe sayarak kefaletle serbest bıraktı.

Paylaş

ABD, Latin Amerika’da birçok kanlı katliama Beyaz Saray desteğiyle imza atmış olan ve Küba ile Venezüella’da hakkında “yakalama emri” olan Küba asıllı CIA ajanı Luis Posada Carriles’i, hukuku hiçe sayarak kefaletle serbest bıraktı. Karara sert tepki gösteren Küba ve Venezüella, 1976 yılında Küba Hava Yolları’na ait bir uçağın bombalanması ve içindeki 73 kişinin ölmesinden sorumlu olan terörist Posada’nın iadesini istiyordu.
ABD mahkemesi bu ay başında ABD destekli teröristin kefaletle salıverileceğine hükmetmiş, bu karar Küba lideri Fidel Castro tarafından, “ABD, bir canavarı salıveriyor” tepkisiyle karşılanmıştı.
Posada’nın avukatı Felipe Millan ise, New Mexico Cezaevi’ndeki müvekkilinin kefaletinin ödenmesinin ardından Miami kentindeki eşinin evine gittiğini söyledi. Millan, göçmen bürosu yetkililerinin, hakkında sınır dışı edilmesi kararı olmasına karşın Posada’yı gözaltına almadıklarını da bildirdi.
79 yaşındaki eski CIA ajanı Posada, 11 Mayıs’ta yapılacak duruşmasını bekliyor.
‘Teröristlerin babası’
Diğer yandan ABD destekli eli kanlı terörist Posada’nın salıverilmesi kararı, Küba ile Venezüella’da büyük tepkiye neden oldu.
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez konuya ilişkin açıklamasında, “Venezüella’nın tamamı, emperyalist ABD hükümetinin Amerika kıtasındaki bütün teröristlerin babası, katil Posada’nın korunmasına karşı sesini yükseltecektir” dedi.
Washington’da Küba’nın çıkarlarını temsil eden Dagoberto Rodriguez Barrera ise, Küba’nın karara itiraz edeceğini belirterek, “Havana yönetimi, bu kararı kınıyor ve ABD hükümetini sorumlu tutuyor” diye konuştu.
Küba’da başta başkent Havana olmak üzere birçok kentte Posada aleyhine afişler asılırken, Küba medyası ise gün boyunca hukuk dışı salıverilme kararına ilişkin yayın yaptı.
Posada’nın kanlı icraatları
1973 yılındaki uçak katliamının sorumlusu CIA ajanı Posada, başta Küba, Venezüella, Nikaragua ve Panama olmak üzere birçok Latin Amerika ülkesinde, ABD’nin doğrudan desteğiyle birçok kanlı saldırı düzenlenmişti. 1976 yılında Venezüella’da yakalanan, ancak 1985’te firar eden terörist, Castro’ya karşı da birçok kez suikast girişiminde bulunmuştu. 2005 yılında ABD’nin Miami kentinde sınırda yakalanan Posada, aynı yılın Mayıs ayından bu yana ABD’de “terörist saldırılarından dolayı değil, ülkeye yasadışı giriş” nedeniyle yargılanıyordu.
Veneüzella ile Küba yönetimlerinin iade talebini reddeden ve Posada’ya arka çıkan ABD, buna gerekçe olarak da, “Posada’nın, Küba veya Venezüella’da işkence görebileceği” iddiasını gösteriyordu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gates, Ortadoğu turunda

SONRAKİ HABER

Bağdat’ın ortasına utanç duvarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...