21 Nisan 2007 00:00

Bu soruları yanıtlayınız!

Özel Avrasya Eğitim Kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci’nin onayıyla, okullarda, öğrenciler ve veliler hakkındaki kişisel bilgileri, TCK’ya göre suç olmasına karşın anket yaparak topluyor.

Paylaş

Özel Avrasya Eğitim Kurumları, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci’nin onayıyla, okullarda, öğrenciler ve veliler hakkındaki kişisel bilgileri, TCK’ya göre suç olmasına karşın anket yaparak topluyor. Eğitim Sen, daha önce farklı illerde yapılan ve tepki toplayan bu uygulamaya izin veren bürokratları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet etmeye hazırlanıyor.
Ankara Batıkent’teki Şevket Evliyagil Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri, son günlerde yazılı kağıtlarındaki sorular dışında başka sorulara da muhatap oluyorlar. Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci, Müsteşar Yardımcısı Cevdet Cengiz ile Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanı Nurettin Konaklı’nın onayıyla Özel Avrasya Eğitim Kurumları (Business School) tarafından okulda anketler yaptırılıyor. Anket kapsamındaki soruların bir bölümünün İngilizce olması da dikkat çekiyor.
Anketlerde, öğrencilerin kimlik numarasından doğum tarihine, memleketinden sabahçı mı öğlenci mi olduğuna kadar varan sorular soruluyor. Ayrıca öğrencilerin anne ve babalarının adresleri, meslekleri, iş adresleri, ev, iş ve cep telefonu numaralarını yazmaları isteniyor.
‘Davetsiz geleceğiz’
Kişisel bilgilerin dışında öğrencileri üniversiteye hazırlık, bilgisayar veya yabancı dil kurslarına yönlendirecek, sorular bulunuyor. Anketteki, “İdealinizdeki bir üniversiteye girebilmeniz için kurs almadan çalışmak sizce yeterli midir?”, “Bilgisayar eğitimi almak ister misiniz?”, “Bilgisayar öğrenmenin en iyi yolu sizce nedir? Kitap mı, CD mi, özel eğitim mi?”, “Kurumumuzda daha önceden eğitim gören veya görmekte olan tanıdığınız kişiler var mı, varsa isim ve soyadları nedir?” gibi sorular dikkat çekiyor.
Anketin yabancı dil bölümünde ise öğrencilere, İngilizce olarak isimleri, doğum tarihleri, İngilizce bilip bilmedikleri, kaç kardeş oldukları ve geçtiğimiz yaz nereye gittikleri soruluyor.
Anketin, öğrenciler eliyle velilere ulaştırılması istenen bölümünde “Sayın velimiz, çocuğunuza okulunda bir eğitim araştırma ve geliştirme testi uygulanmıştır. Çocuğunuzun bu testteki durumu ile ilgili en kısa zamanda kurumumuzdan yetkili bir eğitim temsilcimiz evinizde ziyaret ederek size bilgi verecektir” deniliyor. Ayrıca başarılı görülen sınırlı sayıda öğrenciye ücretsiz eğitim ve yüzde elli oranında indirim sağlanacağı belirtiliyor.
‘TCK’ya göre suç’
Okuldaki öğretmenlerin tepkisini toplayan bu anketler, veliler tarafından da şaşkınlıkla karşılandı. Kişisel bilgilerin, bakanlık onayıyla üçüncü kişilere dağıtılmasına kızan veliler, “Evimize davetsiz misafirler mi gelecek?” diye sordular.
Eğitim Sen ise konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Eğitim Sen Hukuk Bürosu avukatları, önümüzdeki hafta, anket yapılmasına onay veren bürokratları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet edecek. Gazetemize konuşan avukatlardan Mahmut Nedim Elden, velilerin izni olmaksızın, öğrencilere ve velilere ilişkin kişisel verilerin anket yoluyla üçüncü bir kişiye verilmesinin, Türk Ceza Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini söyledi. Elden, bu anketin, kişisel verilerin yasaya aykırı bir şekilde elde edilmesi anlamına geldiğine dikkat çekerek, “Çeşitli illerden, ilçelerden bakanlığın kendine yakın şirketlere, bu tarz uygulamalar yapmasına izin verdiğini görüyoruz. Başka şirketleri de böylece geride bırakmış oluyorlar. Bu aynı zamanda rekabet hukukuna da aykırıdır. Çeşitli okullarda yapılan anketlerin ardından, öğrencilerin evlerine dini kitaplar gönderildiğini de duyuyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Müge Tuzcuoğlu
ÖNCEKİ HABER

Nokta dergisi kapandı

SONRAKİ HABER

espri tahlilleri 4

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...