21 Nisan 2007 00:00

Malatyalılar: Birlikte yaşamak istiyoruz

Malatya’da Hıristiyanlıkla ilgili kitaplar basan Zirve Yayınevi’ne gerçekleştirilen saldırıyı, yüzlerce kişi protesto etti. Katliamı lanetleyen Malatya halkı, saldırının gerçekleştirildiği pasajın önüne karanfil bırakarak oturma eylemi yaptı.

Paylaş

Malatya’da Hıristiyanlıkla ilgili kitaplar basan Zirve Yayınevi’ne gerçekleştirilen saldırıyı, yüzlerce kişi protesto etti. Katliamı lanetleyen Malatya halkı, saldırının gerçekleştirildiği pasajın önüne karanfil bırakarak oturma eylemi yaptı.
İHD, EMEP, DTP, ÖDP, CHP, Halkevleri, ESP, TMMOB, KESK, Tek Gıda İş Bölge Başkanı Servet Akbudak’ın da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi, İHD Malatya Şubesi’nin bulunduğu Nasuhi Caddesi’nden Ağababa Pasajı’na kadar sloganlar atarak yürüdü. ‘Birlikte yaşamak istiyoruz’, ‘Biji biratiya gelan’ sloganlarının atıldığı yürüyüşte, ‘Herkes için özgürlük, adalet ve eşitlik istiyoruz’, ‘Bu katliam insanlık onuruna yapılmış bir saldırıdır’, ‘Herkes için din ve vicdan özgürlüğü’ dövizleri taşındı. Yürüyüş güzergahındaki binalarda bulunan halk da alkışlarla eylemcilere destek verdi.
‘Dur’ deme zamanı
Zirve Yayınevi’nin bulunduğu pasajın önünde kurumlar adına açıklamayı yapan İHD Malatya Şube Başkanı Şener Karataş, saldırıyı kınadıklarını söyledi. Karataş şöyle konuştu: “Farklı dinlere, dillere, kültürlere tahammül etmeyen; onları hiçleştiren sistemin kanlı yüzüyle bir kez daha karşılaştık. Bu katliam ilk değil. Durdurulmazsa son olmayacak.
Son yıllarda ülkenin yaşamını değiştirmeye çalışan ırkçı, milliyetçi, gerici Türk İslam sentezini geliştirmeye çalışanlara; meslek örgütlerini, dernekleri, kitapevlerini, aydınları, yazarları, öğretmenleri tehdit eden saldırılara ‘dur’ demenin zamanı çoktan gelmiştir.”
Karataş, “Çocuktan katil yaratanları bu sistemin koruduğuna tanık olduk. Malatya’da bazı yetkililer, Hıristiyanlığa karşı ifadeler kullanarak suçlamalarda bulunmuşlardır. Bu, din ve vicdan özgürlüğüne karşı bir tutumdur” dedi.
İhlas Vakfı Yurdu’nda kalan bu 5 kişinin, sadece buzdağının görünen yüzü olduğunu söyleyen Karataş, cinayetin aydınlatılması ve cinayetin arkasındaki gücün açığa çıkarılmasını istedi. Karataş, hükümeti, her türlü ayrımcılığı önleyici tedbir almaya çağırdı.
Grup, açıklamanın ardından pasajın önünde 2 dakikalık oturma eylemi yaptı.
Öte yandan Emek Partisi il başkanı Nejdet Bali de parti binasında bir basın açıklaması yaparak saldırıları kınadı. Bali yaptığı açıklamada “Bu insanlık dışı saldırının arkasında ırkçı-faşist-ortaçağ kalıntısı gerici zihniyet ve ideolojik yapı bulunmaktadır” dedi.
40 örgüt cinayeti kınadı
Malatya’daki kanlı saldırı, 40 kitle örgütü tarafından ortak bir açıklamayla lanetlendi. Bildiride, “Malatya bu değildir, Malatyalı hiç bu değildir. Hiçbir Malatyalının bu cinayeti tasvip etmesi mümkün değildir” denildi.
Malatya Belediye Başkanı Hüseyin Cemal Akın tarafından okunan ortak bildiride Malatya Belediyesi’nin yanı sıra baro, sanayi, ticaret, esnaf odaları, DİSK, Kamu-Sen, Memur-Sen, eczacı ve muhtar dernekleri, Gazeteciler Cemiyeti başta olmak üzere 40 örgütün imzası yer aldı. Bildiride, saldırının Türkiye’de istikrar ve güven ortamına karşı işlendiği ifade edilirken “Asırlardan beri farklı din unsurları bu topraklarda bir arada yaşarken olumsuz hiçbir hadise yaşanmamıştır. Cinayeti nefretle kınıyor, faillerin adalet önünde hesap vereceklerine inanıyor, böyle bir hadisenin yaşanmamasını temenni ediyoruz” denildi. (Malatya/EVRENSEL)
Üç ay boyunca takip etmişler
Malatya katliamında gözaltına alınan 10 kişinin sorguları sürüyor. Zanlıların, katliamdan sadece birkaç gün önce havaya ateş açtıkları için gözaltına alındıkları ortaya çıkarken, üç ay boyunca Zirve Yayıncılık binasına gittikleri öğrenildi.
Gözaltına alınanların, uyuşturucu madde kullanıp kullanmadıklarının belirlenmesi amacıyla kan örneklerinin alındığı ve tahlil sonuçlarının beklendiği bildirildi. Yapılan incelemelerde E.G’nin yaklaşık 3 aydan bu yana yayınevine gidip geldiği, diğer zanlıları da onun götürdüğü ileri sürüldü. Saldırıdan sonra yayınevinde yakalanan zanlıların, bir araba kiralama servisinden otomobil kiraladıkları ve otomobili yayınevine yakın bir yerde beklettikleri de öğrenildi. Hazırlık soruşturması için 1 başsavcı ve 3 savcının görevlendirildiği, saldırının terör suçları kapsamında değerlendirilmesi nedeniyle dosyanın Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderileceği kaydedildi. Öldürülenlerin otopsi sonuçlarına göre zanlıların, 3 kişinin bağırmasını engellemek amacıyla ağızlarına havlu tıkadıkları, daha sonra çeşitli yerlerinden bıçakladıkları, son olarak boğazlarını kestikleri ifade edildi. Yayınevinde 5 bıçak, 3 kurusıkı tabanca ele geçirildiği kaydedildi.
Yayınevinden delil olarak alınan bilgisayarlarla öldürülenlerin ve zanlıların telefonlarının incelendiği ifade edildi. Bu arada zanlılardan E.G’nin, binadan su tahliye borularına tutunarak kaçmak istediği sırada düştüğü dile getirildi. Zanlılardan A.Y’nin de yayınevinin bir alt katındaki balkonda yakalandığı ifade ediliyor.
Olayla ilgili medyada çıkan haberlerle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığı öğrenildi.
Darende ilçesine bağlı Ayvalı beldesinde mahalle muhtarlığı yapan, zanlılardan C.֒nün babası Atilla Ö, “oğlunun kandırıldığını düşündüğünü” söyledi.
Öte yandan, İzmir’de yayınlanan bazı gazetelere verilen ilanlarda, öldürülen Necati Aydın’ın cenazesinin İzmir’e getirileceği belirtildi. Aydın için Alsancak semtindeki bir kilisede tören yapılacağı bildirildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Cinayetleri yaratan ortam sorgulanmalı’

SONRAKİ HABER

Eğitimde kadrolaşma operasyonu yürütülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...