21 Nisan 2007 00:00

‘Cinayetleri yaratan ortam sorgulanmalı’

Malatya’da Zirve Yayınevi’ne yapılan baskın sonucunda 3 kişinin öldürülmesi, Ankara, İstanbul ve Adana’da çeşitli siyasi parti, kurum ve kitle örgütleri tarafından lanetlendi

Paylaş

Malatya’da Zirve Yayınevi’ne yapılan baskın sonucunda 3 kişinin öldürülmesi, Ankara, İstanbul ve Adana’da çeşitli siyasi parti, kurum ve kitle örgütleri tarafından lanetlendi. Basın açıklamalarında, saldırının arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması istenirken Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerinin ardından yaşanılanların tesadüf olmadığına dikkat çekildi.
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP), Malatya’da işlenen cinayetleri ortaya çıkaran toplumsal kültür yok edilmediği sürece katliamların devam edeceğini kaydetti. Helsinki Yurttaşlar Derneği, İHD, Mazlum-Der ve Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) oluşturduğu İHOP, Malatya’da işlenen cinayetlere ilişkin ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Ankara’da düzenlenen toplantıda konuşan UAÖ Türkiye Temsilcisi Levent Korkut, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen saldırının; farklılıklara tahammülsüzlüğün, kin ve düşmanlığın; farklı kimliklere mensup insanların ne kadar büyük bir tehdit altında olduklarının çok açık bir göstergesi olduğunu söyledi. Korkut, bu gibi olayların başka yerlerde işlense hükümetleri sarsacağını ama Türkiye’de hiç kimsenin olaydan pay çıkarmadığını söyledi.
Ankara’da KESK, DİSK, ATO, DTP, EMEP, ÖDP, SHP, SDP, DSİP, PSAKD, Ankara 78’liler Derneği, Halkevleri, HÖC, DHP ve Kaldıraç tarafından da eylem yapıldı. Yüksel Caddesi’nde yapılan açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Sözcüsü Osman Özyurt, Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerini anımsatarak “Yaşadıklarımızın hiçbiri tesadüfi değil. Planlı programlı, sinsi bir planın adım adım kanla, şiddetle ve terörle uygulanmasıdır. Bu cinayet de diğerleri gibi ırkçı, gerici yapılanmanın kanlı bir provokasyonudur” dedi. Cinayetlerin asıl sorumlularının ortaya çıkarılmasını isteyen Özyurt, aksi takdirde benzeri cinayetlerin yaşanmaya devam edeceğini söyledi.
İstifa çağrısı
CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İçişleri Bakanı’nın istifasını istedi. Mehmet Sevigen, Malatya’da CHP MKYK Üyesi ve Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ile yayınevindeki cinayetlerle ilgili düzenlediği basın toplantısında, hükümetin olaya çok sıradan, çok münferit bir olay gibi baktığını söyledi.
Tahammülsüzlüğün son noktası
Adana’da siyasi partiler, KESK’e bağlı sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin İnönü Parkı’nda yaptığı açıklamada ise Malatya’da yaşananlar, ırkçılık ve farklılığa tahammülsüzlüğün son noktası olarak değerlendirildi. “Hiçbir kutsal amaç, hiçbir değer, böylesi vahşi bir cinayeti haklı kılamaz” denilen açıklamada, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun hâlâ istifa etmemesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.
Ezilenlerin Sosyalist Platformu da (ESP), katliamı Galatasaray Meydanı’nda açıklama yaparak lanetledi.
ESP Sözcüsü Ersin Sedefoğlu, cinayetleri boğaz kesen katillerin değil, onları kahramanlaştırıp Hrant Dink, Rahip Santaro cinayetlerini örtbas etmek isteyenlerin işlediğini belirtti.
Öte yandan Hatay Samandağ’da kitle örgütleri, bugün 75. Yıl Parkı’nda saat 17.00’de bir basın açıklaması ve yürüyüş yapacaklar. Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticileri tarafından yapılan açıklamalarda tüm Samandağlılar, Malatya’da yaşanan vahşeti lanetlemeye çağrıldı.
Cinayetlere davetiye çıkarılıyor
Alevi Bektaşi Fedarasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de bir arada yaşama kültürünü isteyenler, düşünce özgürlüğünü talep edenler ve inanç özgürlüğünü yaşamak isteyenlerin linç kültürünün hedefi haline getirildiğini ifade etti.
Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ise insanların öldürülmesinin çıkış yolu olmadığını ifade ederken diğer yandan, “Ancak ‘Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya devam edeceğiz’ diyenlere karşı devlet mutlaka önlem almalıdır” ifadesini kullandı.
Türkiye Gençlik Federasyonu Genel Başkanı Rıza Sümer de Türkiye’nin nefret, hiddet, şiddet ve vahşete hapsedilmek istendiğini, aydınlatılmayan cinayetlerin yenilerine davetiye çıkarıldığını dile getirdi.
Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş yaptığı yazılı açıklamada, Malatya’daki cinayetlerin; bir arada, barış ve kardeşlik içinde yaşama talebine karşı işlendiğini belirtti.
Hak-İş Genel Başkanvekili Yusuf Engin de yaptığı yazılı açıklamada, “Masum insanları hedef alan bu cinayetler, birlikte yaşama kültürüne de zarar vermektedir” dedi. TÜMTİS ise yaptığı yazılı açıklamayla vahşeti protesto etti.
ÖNCEKİ HABER

İnsanın taşınması hedef alınmalı

SONRAKİ HABER

Malatyalılar: Birlikte yaşamak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...