21 Nisan 2007 00:00

İnsanın taşınması hedef alınmalı

İstanbul’daki trafik sorununa ilişkin sorularımızı yanıtlayan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, çözümün toplu taşımacılığın yaygınlaştırılmasında olduğunu söyledi.

Paylaş

Trafik sorunu, ‘ulaştığı’ boyut ve ‘çözümsüzlüğüyle’ İstanbulluların kabusu haline geldi. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde gününün önemli bir kısmını trafikte geçirmek zorunda kalan İstanbullular, isyan etme noktasına geldiler. İstanbul’un trafik sorununun çözümü için Büyükşehir Belediyesi’nin, araç taşımak yerine insan taşıma politikasını benimsemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Zerrin Bayraktar’la, İstanbul’un trafik sorununu ve çözüm önerilerini konuştuk.
İstanbul’un ulaşım sorunlarının her geçen gün artmasındaki en önemli nedenin kentin plansız yapılaşması olduğunu ifade eden Bayraktar, plansız gelişmenin, ulaşım sorunlarının da artmasına neden olduğunu dile getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi ulaşımı çözmek amacı ile yapılan projelerin çözüm olmadığını belirten Bayraktar, belediye tarafından yapılan yatırımların büyük bölümünün karayollarına ilişkin olduğunu ve bunu da çözüm olamayacağını kaydetti. “Örneğin katlı kavşaklar, gerekli olup olmadığı irdelenmeden yapılan yol genişletmeleri, yapılması planlanan 3. köprü, 7 tepeye 7 tünel gibi projeler, toplu taşımayı değil bireysel taşımayı teşvik eden yatırımlardır” diyen Bayraktar, bireysel taşımacılığın; yani otomobil merkezli ulaşım politikalarının, ulaşım sorununu çözmekten uzak olduğunun da herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu söyledi.
Çözüm toplu taşıma
Metropol boyutuna ulaşmış kentlerde ulaşımın çözümü için en önemli ilkenin, taşıtların değil insanların taşınması olduğuna vurgu yapan Bayraktar, insanların sağlıklı biçimde taşınmasının yolunun da toplu taşımadan geçtiğini kaydetti. İstanbul’da ana iskelet raylı sistemler olmak üzere, denizden en yüksek düzeyde yararlanmak ve bu sistemleri otobüs taşımacılığı ile desteklemek gerektiğine vurgu yapan Bayraktar, “Bunu gerçekleştirebilmek için İstanbul halkına çözüm diye sunulan ve büyük çoğunluğu bireysel taşımacılığı teşvik eden yatırımlardan kaçınmak gerekir. Raylı sistemlerin yapımı kısa sürede bitirilemeyeceğinden, bugün için yapılması gereken mevcut toplu taşıma sistemlerini en etkin şekilde işletmek ve ulaştırma adına yapılması planlanan tüm yatırımları toplu taşımacılığın gelişimi için kullanmaktır” dedi. Mevcut toplu taşıma sistemleri olan deniz, raylı sistem ve otobüs taşımacılığı arasındaki aktarma olanaklarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, aktarmadaki mekansal, zamansal ve bilet entegrasyonunda, işletmenin çıkarı değil kullananların çıkarının gözetilmesi gerektiğini kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)
Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

Yönetici adaylığına geçen yol Muğla’dan geçiyorsa

SONRAKİ HABER

‘Cinayetleri yaratan ortam sorgulanmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...