22 Nisan 2007 00:00

Utanç duvarına karşı büyük eylem

Filistin’in Bileyn köyündeki duvar karşıtı gösteride çıkar olaylarda, Nobel Barış Ödülü sahibi İrlandalı Mairead Corrigan Maguire’nin de yaralandığı bildirildi

Paylaş

Filistin’in Bileyn köyündeki duvar karşıtı gösteride çıkar olaylarda, Nobel Barış Ödülü sahibi İrlandalı Mairead Corrigan Maguire’nin de yaralandığı bildirildi.
Filistin’de direnişin sembolü haline gelen, iki yıldan fazla süredir her hafta sonu yapılan barışçı duvar karşıtı gösterilerle dünyaya adını duyuran küçük Filistin köyü Bileyn, son protesto gösterisinde dünyaca ünlü isimlere ev sahipliği yaparken, İsrail askerleriyle eylemciler arasında çıkan olaylarda, 1976 Nobel Barış Ödülünün sahibi İrlandalı Mairead Corrigan Maguire yaralandı. Adını, 2001 yılında New York’taki Özgürlük heyetine Porto Riko bayrağı asarak duyuran Tito Kayak da gözaltına alındı.
Bileyn’deki geleneksel cuma günü etkinliklerinde 200 dolayında İsrailli, uluslararası ve Filistinli eylemci yer almış; eylemcilerle İsrail askerleri arasındaki çıkan olaylarda, 22 göstericiyle 2 İsrail askeri yaralanmıştı.
İsrail askerleri saldırdı
Bileyn’deki gösteriye katılanlar, İsrail askerlerinin göz yaşartıcı bomba kullandığını söyledi. İsrail askerlerinin de atılan taşlarla yaralandığı bildirildi.
Yaralananlar arasında bulunan Nobel Barış Ödülü adayı Corrigan’ın plastik mermiyle ayağından vurularak hastaneye kaldırıldığı, ayrıca göz yaşartıcı bombalardan da etkilendiği belirtildi.
Corrigan, Kuzey İrlanda’da şiddetin sona ermesine yönelik çalışmaları nedeniyle 1976’da verilen Nobel Barış Ödülünün ortaklarından biri olmuştu.
Corrigan, gösteri öncesinde yaptığı açıklamada, güvenlik duvarlarının, İsrail tarafının söylediği gibi güvenlik ve şiddetin önlenmesiyle bir ilgisi bulunmadığını, aksine, Filistin topraklarının ele geçirilmesi anlamına geldiğini belirtmişti. Corrgan, Uluslararası Adalet Divanının 2004 yılında aldığı kararları hatırlatarak, bu duvar ve çitlerin uluslararası yasalara aykırı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini söylemişti.
İrlandalı eylemci, yaralanmasından sonra Yediot Ahronot gazetesine yaptığı açıklamada da Bileyn köylülerinin barışçı mücadelesini övdü, adalet ve barıştan yana olan İsraillileri de Bileynlilerin mücadelesine destek vermeye çağırdı.
Şiddeti önlemenin tek yolunun iki halk arasındaki barış anlaşmasından geçtiğini söyleyen Corrigan, İsrail halkının da Filistinliler gibi barıştan yana olduğundan emin olduğunu kaydetti.
Kuleye Filistin bayrağı
Filistin Enformasyon Bakanı Mustafa Barguti ile Başbakan Yardımcısı Azzam El Ahmed’in de katıldığı gösterilerde, Porto Rikolu eylemci Tito Kayak da protesto eylemi sırasında, güvenlik çitlerinin İsrail tarafına geçerek, İsrail ordusunun kamera yerleştirdiği, yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki bir kuleye tırmanarak, Filistin bayrağı çekti.
Porto Rikolu çevre grubu “Amigos Del Mar”ın (Denizin Dostları) üyesi ve asıl ismi Alberto de Jesus Mercado olan, ancak Tito Kayak ismiyle bilinen Porto Rikolu çevreci, ilk olarak Porto Riko adalarından Viegues’te ABD donanmasını protesto gösterileriyle 5 Kasım 2000’de de yine bazı arkadaşlarıyla birlikte New York’taki Özgürlük Heykeline tırmanarak adını duyurmuştu. Tito Kayak, Özgürlük Heykelinin tepesine Porto Riko bayrağı dikmişti.
Tito Kayak, 2005 haziranında da BM’de Porto Riko’nun statüsüyle ilgili görüşmeler sırasında, BM binasının önündeki BM bayrağını kaldırarak, yerine yine Porto Riko bayrağı asmasıyla gündeme gelmişti.
Tito Kayak, eylemleri nedeniyle çeşitli defalar tutuklanmış ve hapiste yatmıştı.
Porto Rikolu çevreci ve barış eylemcisi, yaptıklarının, Nelson Mandela, Jimmy Carter ve Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere, tüm dünyanın yasa dışı olduğunu dile getirdiği duvarlara karşı tepkisini dile getirmek olduğunu söyledi. İsrail polisi, Kayak’ın güvenlik kamerasına zarar verdiği için gözaltına alındığını söyledi. (Kudüs/AA)
Nursel Gürdilek
ÖNCEKİ HABER

NASA’da terör

SONRAKİ HABER

Somali Irak gibi: 4 günde 200 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...