22 Nisan 2007 00:00

Çilek mi kireç mi?

Menemen’e bağlı Emiralem beldesinde çilek hasadı çoktan başladı. Tadı, rengi, kokusu kendine has olan ünlü Emiralem çilekleri belde sebze-meyve halinden kamyonlarla yurdun dört bir yanına gönderiliyor

Paylaş

Menemen’e bağlı Emiralem beldesinde çilek hasadı çoktan başladı. Tadı, rengi, kokusu kendine has olan ünlü Emiralem çilekleri belde sebze-meyve halinden kamyonlarla yurdun dört bir yanına gönderiliyor.
Verimli bir ovanın ortasında bulunan beldenin yamaçlarında ormanlık tepeler bulunmakta. Ünlü Yamanlar kaynak suyu işte bu ormanlarla kaplı serin tepelerden doğuyor. Yamanlar Dağı Taşbaşı mevkiinde Öztüre Madencilik tarafından açılmak istenen kireç ocağına Emiralemliler kadar, Menemen Ovası’ndaki köy ve kasabalardaki halk da karşı çıkıyor.
İnsanlar sularını, havalarını, topraklarını, kısaca sağlıklarını tehdit ettiğini düşündükleri bu kireç ocağı girişimine karşı harekete geçmekte gecikmemişler. Beldenin belediye başkanı da ocağa karşı olduğunu ve buraya gerekli ruhsatı vermeyeceğini açıklayınca, madenci şirket tarafından 50 bin YTL’lik tazminat davası ile karşı karşıya kalmış. Önceki gün Emiralem’de bir araya gelen yöre köylüleri ve çevreciler kireç ocağına karşı mücadele kararlılıklarını yinelediler. Emiralem Pazaryeri yanındaki Devlet Demiryolları Kıraathanesi’nde toplantıda konuşan Menemen Ziraat Odası Başkanı Şeref Sofuoğlu ormana girmenin bile izne tabii olduğu bir yerde taşocağı kurulmak istendiğini belirterek, hukukun bile burada madencilik yapılamaz demesine rağmen, parası olanın gelip ocak açmak istediğini dile getirdi. Sofuoğlu; “Biz bu taşocağını başka yere kurun, sağlığımızı, ürünlerimizi bozmayın dedik, çok şey mi istedik? Emiralem halkı hukuksal mücadeleyi bitirdikten sonra sokaklara dökülecektir. Oraya konulacak taşocağı Menemen Ovası’nın ve insanlarının katili olur” diye konuştu.
Halkın yumruğu...
Göktepe Köyü Muhtarı Mehmet Kılıç ise bir kişinin rantı için milyonlarca insanın sağlığının tehlikeye atılmasını kınadığını belirterek, “Ne yapılacaksa yapmaya hazırız. Çevredeki tüm köyler, beldeler hepimiz bu işe yumruk vurmalıyız. Yumruğu vurduğumuz zaman bizim yumruğumuzu kaldıracak güç yok. Bizim torunlarımız büyüyor, gelecek yavrularımıza iyi bir miras bırakalım. Gelin hep beraber olalım” dedi.
EGEÇEP Dönem Sözcüsü Av. Arif Ali Cangı, bölgedeki çevre sorunlarını anlatarak hiç kimsenin bu sorunlar karşısında köşeye çekilme lüksünün olmadığını dile getirdi. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı ve Aliağa Yaşam Platformu Sözcüsü İbrahim Doğangül ise geçmiş mücadele deneyimleri ve kazanımları üzerinde durduğu konuşmasında, Emiralem halkının sahip çıkması durumunda bu kireç ocağının açılmasının mümkün olmadığını söyledi. Açılış konuşmasını Mustafa Aydın’ın yaptığı toplantının ortak metnini Emiralem-Menemen Çevre Platformu adına Mehmet Tokul okudu. Tokul kurulacak kireç ocağından çıkan tozların tüm Menemen Ovası’na yayılacağını söyledi. Toplantı sonucunda 24 Nisan günü belediye başkanı aleyhine kireç ocağı şirketi tarafından açılan davanın ilk duruşmasına kitlesel olarak katılma çağrısı yapıldı. (İzmir/EVRENSEL)
TMO 23 Nisan’da fındık dağıtacak
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Antalya’da düzenlenecek olan 23 Nisan uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılan öğrencilere fındık dağıtacak. TRT Genel Müdürlüğü tarafından Antalya’da düzenlenecek olan 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği programına katılacak yerli veJ yabancı toplam 3 bin öğrenci ile organizasyonda görev yapan konuklara 500’er gramlık paketlerde kavrulmuş iç fındık dağıtacak. Fındık paketlerinde fındığın sağlığa olan faydalarının basitçe anlatıldığı 6 ayrı dilde yazılmış broşürler de bulunacak. TMO yetkilileri, söz konusu organizasyona ilişkin hazırlıkların tamamlandığını, karton çantalar içinde dağıtımı yapılacak broşür ve fındıkların, organizasyonda görevli TRT yetkililerine teslim edilmek için bugün Antalya’ya gönderildiğini kaydettiler. Türkiye’nin geleneksel tarım ürünü olan fındığın 2006-2007 dönemi üretiminin fazla olması nedeniyle Bakanlar Kurulu kararı ile fındık alımı yapmakla görevlendirilen TMO, bugüne kadar yaklaşık 162 bin ton fındık alımı gerçekleştirdi. Depolarında bulunan fındığı satmak için pazar arayan TMO, bir taraftan da fındık tanıtım ve fındığın sağlıkla ilişkileri konusunda bilinçlendirmeye yönelik yeni organizasyon çalışmaları yapıyor. (Ankara/AA)
ÖNCEKİ HABER

Bankalar karanlık ilişkilerle çökertildi

SONRAKİ HABER

NASA’da terör

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...