22 Nisan 2007 00:00

‘Bu ülkede çocuklar güvende değil’

Yarın 23 Nisan Çocuk Bayramı. Ancak ayağı terlikli 12 yaşındaki çocukların 13 kurşunla öldürüldüğü, binlerce mayının döşendiği, askeri muhimmatın sokaklara atıldığı bölgede yaşam, çocuklar için hiç de güvenli değil

Paylaş

Yarın 23 Nisan Çocuk Bayramı. Ancak ayağı terlikli 12 yaşındaki çocukların 13 kurşunla öldürüldüğü, binlerce mayının döşendiği, askeri muhimmatın sokaklara atıldığı bölgede yaşam, çocuklar için hiç de güvenli değil.
Şırnak’da buldukları bir cisim ile oynayan 3 çocuktan biri, patlama sonucu hayatını kaybetti. Kentin Beytülşebap ilçesinde 12 yaşında üç kız çocuğu okullarından alınarak götürüldükleri karakolda 5 saat sorgulandı. Muş Malazgirt kaymakamlığı da Newroz’a katılan öğrencilerin okuldan atılmasını istedi. Öte yandan 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ı öldüren polislerin beraat ettirilmesini protesto eden İnsan Hakları Derneği (İHD) “Bu ülkede çocuklar için bile yaşam hakkı güvence altında değil” açıklaması yaptı.
7 yaşındaki çocuk öldü
Şırnak’ın Şehri Nuh Mahallesi’nde bulunan Çakırsöğüt Tugay Komutanlığı yakınlarında büyük bir patlama meydana geldi. Çocukların Tugay Komutanlığının atıklarının bulunduğu alanda oyun oynarken bulduğu cisme taşla vurmaları sonucu meydana geldiği belirtilen patlamada, 7 yaşındaki Süleyman Şengül hayatını kaybetti. Durumları ağır olan 7 yaşındaki Hüseyin Özbey ve 6 yaşındaki Agit Külter ile yoldan geçen M. Salih Bahşiş adlı kişi Şırnak Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Cumhuriyet Başsavcısı’nın olay yerinde inceleme başlattı.
3 çocuğa 5 saat sorgu
Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nde Newroz kutlamalarında slogan attıkları iddia edilen 12 yaşındaki 3 kız çocuğu, okullarından gözaltına alınarak götürüldükleri İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde 5 saat boyunca sorgulandı. Çocukların “Yasadışı slogan attıkları” ve “Poster taşıdıkları” iddiası ile sorgulandığı ileri sürüldü. DİHA’nın haberine göre çocuklardan S.C, 18 Nisan’da okuduğu Atatürk İlköğretim Okulu’na gelen sivil polisler tarafından gözaltına alındı. 5 saat emniyette sorgulandıktan sonra savcılığa sevk edilen S.C., serbest bırakıldı. Önceki gün öğle saatlerinde ise aynı okula gelen sivil polisler bu kez 12 yaşındaki B.D.,’yi gözaltına aldı. Bir grup polis de aynı saatlerde 12 yaşındaki M.U.’nun evine giderek küçük kızı gözaltına aldı. Çocuklar, Beytüşşebap Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Sıvcılığa götürülen çocuklar daha sonra serbest bırakıldı. Belediye Başkanı Faik Dursun, “Minik çocuklar okuldan alınarak tüm arkadaşları içinde deşifre edilmiştir. 5 saat tutularak, suçlu muamelesi yapılmıştır. Bunun ahlaki ve etik hiç bir yönü yoktur. Ortalığı provake etmeye çalışıyorlar. Bunu nefretle kınıyoruz” diye konuştu. Yasalara göre, 18 yaşından küçük çocukların direkt savcılığa çıkarılarak, avukat gözetiminde ifadelerinin alınması gerekiyor.
Öte yandan Muş’un Malazgirt İlçesi’nde Alparslan Lisesi’nde okuyan 9 öğrenci hakkında kaymakamlık, Newroz kutlamasına katılarak Öcalan lehine slogan attıkları gerekçesiyle okul idaresine yazı gönderdi. Yazıda öğrencilerin okulla ilişkisi kesilmesi istendi. Öğrenci hakkında Malazgirt Savcılığı da soruşturma açtı
Yaşam güvencesi yok
İnsan Hakları Derneği (İHD), Uğur Kaymaz davasında sanık polislere beraat verilmesi ile ilgil açıklaması ise tüm bu yaşananları özetler nitelikteydi. Açıklamada, “Herkes bilmelidir ki bu ülkede çocuklar için dahi yaşam hakkı güvence altında değildir” denildi. İnsan haklıra savunucuları İçişleri Bakanlığından, “Güvenlik kuvvetleri mensuplarının yargılandığı her dava niçin hukukun işlemediği duruşmalara dönüşmektedir?” sorusunu yanıtlamasını istedi. (HABER MERKEZİ)
Elektrik can aldı
Şanlıurfa’da elektrik akımına kapılan 2 yaşındaki çocuk öldü. Hancağız köyünde evlerinin bahçesinde oynayan A.K (2) elektrik kablosuna temas edince akıma kapıldı. Yakınları tarafından hastaneye kaldırılan küçük çocuk öldü.
ÖNCEKİ HABER

Azadiya Welat bugün çıkıyor

SONRAKİ HABER

Türkiye 1 Mayıs alanı olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa