22 Nisan 2007 00:00

ÖZGÜRLÜK

Cumhuriyet gösterisine katılanlar görevi yerine getirdiler; birilerini uyaranlara destek verdiler, birilerini uyaranların uyardıkları birilerini onlar da uyardılar. Sayıları yüzbinlerle ifade ediliyor. Uyarıdaki öz ve söz Cumhuriyetle laikliğin özdeşleştirilmesi oldu, yüzbinler özü ve sözü yüreklerinde duydular

Paylaş

Cumhuriyet gösterisine katılanlar görevi yerine getirdiler; birilerini uyaranlara destek verdiler, birilerini uyaranların uyardıkları birilerini onlar da uyardılar. Sayıları yüzbinlerle ifade ediliyor. Uyarıdaki öz ve söz Cumhuriyetle laikliğin özdeşleştirilmesi oldu, yüzbinler özü ve sözü yüreklerinde duydular.
Cumhuriyetle laiklik özdeşleştiği ölçüde demokrasiyle laiklik yabancılaşıyor, cumhuriyetle demokrasi zıtlaşıyor; demokrasi demokrasiyle çatıştırılıyor.
Cumhuriyet Türk toplumunun en üst düzey siyasi örgütlenmesi olan devletin biçimini tanımlıyor. Bu kadar değil, Cumhuriyet Türk Devrimi ve onun kazançlarıyla da özdeşleşmiştir. Cumhuriyet sözcüğünün, Türk toplumundaki yüzbinleri gösteriye katabilen tılsımı budur.
Laiklik demokrasinin özüdür; ‘laik demokrasi’ diyeni duydunuz mu? Gelin görün, ülkemizde demokrasiyi laikliğe aykırı görme alışkanlığı, hatta şartlanmışlığı vardır. Laiklik mutlaka cumhuriyetin özü değildir. Onun için ‘laik cumhuriyet’ deriz; laiklik Türk Devrimi’nin en önemli kazancıdır, onun için Osmanlı monarşisini yıkarak Cumhuriyeti kurmanın heyecanını, cumhuriyete ‘laik’ sözcüğünü ekleyerek haykırırken hissederiz, bunda devrimci tadı bulur, karşımıza demokrasi diye çıkanları gösteri alanlarında ezer geçeriz.
Son birkaç günün haberleri:
Malatya katliamı,
Baba-oğul Korkmaz’ları öldüren polislere meşru müdafaa nedeniyle beraat,
Nokta dergisine baskın,
Aralarında (örgütsel değil) düşünsel bir bağlantı kurulabilir mi?
Sizler düşünün;
Sizler düşünürken, bir Cumhuriyet mitingi de İstanbul’da, 29 Nisan’da gerçekleşecek.
Ben yukarıda yazdığımı yinelemekle yetiniyorum: Cumhuriyetle laiklik özdeşleştirildiği ölçüde demokrasiyle laiklik yabancılaştırılıyor, cumhuriyetle demokrasi zıtlaştırılıyor; demokrasi demokrasiyle çatıştırılıyor.
Sizler düşünün, varın gerisini kendiniz yazın.
Yücel Sayman
ÖNCEKİ HABER

‘Hayat bizimle var olacak’

SONRAKİ HABER

Suç aletleri temizlenmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...