23 Nisan 2007 00:00

Çocuk işçiler 23 Nisan’da da çalışacak

Binlerce çocuğun bayram olarak kutladığı 23 Nisan’a, çocuk işçiler yine çalışarak girecek. Türkiye’nin dört bir yanında kutlanacak olan ve yurtdışından da çocukların katılacağı 23 Nisan etkinliklerine çocuk işçiler yine katılamayacak

Paylaş

Binlerce çocuğun bayram olarak kutladığı 23 Nisan’a, çocuk işçiler yine çalışarak girecek. Türkiye’nin dört bir yanında kutlanacak olan ve yurtdışından da çocukların katılacağı 23 Nisan etkinliklerine çocuk işçiler yine katılamayacak. Binlerce çocuk yine tarlada, atölye ve fabrikalarda, sokaklarda çalışıyor olacak.
Pendik Sanayi Sitesi’nde 2 yıldır çalıştığını söyleyen Burak Kalafat adlı çocuk da bu yıl 23 Nisan’ı çalışarak geçireceklerden. İlkokuldan sonra maddi nedenlerden dolayı çalışmak zorunda kaldığını dile getiren ve 08.00-19.00 saatleri arasında çalıştığını söyleyen Kalafat, “Haftalık 25 milyona çalışıyorum. Çıraklık okulu 1. sınıfına gidiyorum. Yaptığım iş ağır ve beni yoruyor. Okumak isterdim ama olmadı. İleride iş makinesi ve otomobil tamiri üzerine iş kurmak isterim” diyor. 23 Nisan’ı sorduğumuz Kalafat, “Şimdi aklım işte, başka bir şey düşünmüyorum. Çocuklar okutulmalı. Kendine bakabilecekleri yaşa gelene kadar” diyerek kendisinin yaşayamadığı çocukluğu diğer çocukların yaşamasını istediğini hissettiriyor.
İşçi olunca çocuk da olmuyor
Aynı sanayi sitesinde çalışan Muhammed Acukçu, Sinop’tan İstanbul’a göç etmiş ve 3 yıldır fren ve makas işleri yapıyor. İlkokuldan sonra çalışmaya başlayan Acukçu, okulda birkaç defa 23 Nisan’ı kutladığını belirttikten sonra, “Çalışmaya başladıktan sonra zaten kutlamayız” diyerek işçi olunca çocukluğun da kalmadığını belirtiyor. Acukçu “Okula gittim ama ben bir şey yapamadım. Çocukların çalışması iyi değil. Okusunlar çocuklar” diyor.
İş arkadaşı Cem Çelik ise, 4 aydır çalıştığı işi bırakıp, tekrardan okula devam etmek istiyor. Çelik, “Ailemin maddi durumu kötü, Aydos’ta oturuyoruz. Çocuklar okumalı bence. 23 Nisan’ı eskiden kutlardık, okuldayken ilk iki-üç sene eğlendik” diye belirtiyor.
Bartın’dan göç eden bir aileye mensup 8 yaşında mendil satan Sedat Demir’in ise 23 Nisan’dan haberi yok. Çok küçük yaşlardan itibaren sakız, kalem ve mendil sattığını belirten Demir, “Okula gittim ama devam etmedim. Annem küçük kardeşimle birlikte dileniyor, abim de benim gibi mendil satıyor. Babam çalışmıyor. 23 Nisan nedir bilmiyorum” şeklinde konuştu. (İstanbul/DİHA)
4 milyon çocuk okula gidemiyor
Türk Eğitim-Sen’in araştırmasına göre, okula gitmesi gereken 19 milyon çocuktan 4 milyonu eğitim alamıyor. Araştırmada çocukların yüzde 15.7’si hiç okula gitmemiş, yüzde 39.7’si ilkokul ara sınıf terk, yüzde 17.1’i ilköğretim terk ve yüzde 15.7’sinin ilkokul mezunu olduğu ortaya çıktı. 2004-2006 yılları arasında 660 çalışan çocukla yapılan araştırmalardan alınan sonuçlara göre ise, sokakta çalışan çocukların yüzde 87’sinin ailelerinin göçle kentlere geldiğini, yüzde 48’nin ailelerinin sosyal güvencelerinin olmadığını, yüzde 75’inin ise ailelerinin aylık gelirinin 750 YTL’den az olduğu ortaya çıkıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu ise, 15-24 yaş arası çalışan sayısını 3 milyon 862 olarak açıklarken, 18 yaş altındaki çalışan çocuk sayısı ise kesin olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklar ise kayıt dışı ekonomi, çocukların küçük yaşlarda sokaklarda ve evlerde çalışmaları, tarımda aileye bağlı çalışmaları gibi etkenleri hesaba katarak, çalışan çocuk sayısının 4 milyona yaklaştığını belirtiyor.
ILO verilerine göre, dünyada 351 milyon 700 bin çocuk çalışıyor. 5-17 yaş arasındaki dünya çocuk nüfusu 1 milyar 531 milyon ve bu sayı yüzde 23’ünü çalışan çocuklar oluşturuyor.
Turgay Susem
ÖNCEKİ HABER

‘Biz yandık başkaları yanmasın’

SONRAKİ HABER

MEDYADA GEÇEN HAFTA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...