23 Nisan 2007 00:00

‘Biz yandık başkaları yanmasın’

İzmir Konak’ta bulunan Zafer İlköğretim Okulu’nun Kapadokya’ya düzenlediği gezide meydana gelen ve 33 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından ailelerin yaraları sarılmaya çalışılıyor

Paylaş

İzmir Konak’ta bulunan Zafer İlköğretim Okulu’nun Kapadokya’ya düzenlediği gezide meydana gelen ve 33 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından ailelerin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Kazaya neden olan ihmallere dikkat çeken aileler, sorumluların bir ance ortaya çıkarılmasını isteyerek, “Biz yandık başkaları yanmasın” diyor.
14 Nisan sabahı verilen kaza haberi sadece kazada yakınlarını yitirenleri değil tüm Türkiye’yi yasa boğdu. İlk gün yaşanan acılar gazete ve televizyonlara yansırken, şimdi ise aileler pek çok ihmal ve sorumsuzluğun nasıl bu kadar bir araya geldiğini sorguluyor ve sorumluların açığa çıkarılarak cezalandırılmasını istiyor.
Mahalledeki Güngöster Apartmanı’nda bulunan üç evden toplam dört kişi hayatını kaybetti. İlk olarak kazada yaşamını yitiren 2/A öğrencilerinden Büşra Güven’in evine gidiyoruz. Dedesi Cihat Paktan’ın ilk sözü, “Bu işin affedilecek yanı yok” oluyor. Paktan, gezi için anlaşılan aracın değiştirilmesine nasıl izin verildiğini soruyor. Gezi ile ilgili yeterli önlem alınmadan ve ailelere bilgi verilmeden velilerden 65’er YTL toplandığını dile getiren Paktan, “Araba burada dolmuştu zaten sonra 15-16 kişi daha alıyor. Olacak şey mi bu? Ticaret işine çevirdiler” diyerek tepki gösteriyor.
Kazada eşini kaybeden Nahit Kılıçoğlu, “Hepimiz isteriz çocuklarımız bir yerleri görsün Türkiye’yi tanısın. Ama yaşadığımız acı ortada. Bizler yandık, bundan sonrakiler yanmasın” diyor. Kılıçoğlu’nun kız kardeşi de, böyle bir geziye izin verdikleri için en büyük sorumluluğun Milli Eğitim’e ve valiliğe düştüğünü belirterek, ailelerin sorumluların açığa çıkarılması için beraber çaba harcaması gerektiğini söyledi.
‘Eğitimi kullanmasınlar’
2/A sınıfı öğrencisi olan Ege Meriç ise kazadan yaralı olarak kurtulanlardan. Ancak annesi Sevim Meriç’i ve teyzesi Mine Okboy’u kazada kaybetti.
Ege’nin halası Nilgün Demirtaş, olayın başından sonuna yanıt verilmesi gereken pek çok soru bulunduğunu ifade ederek, “İlkokul 2. sınıf öğrencisinin Kapadokya’yı görmesi şart mıydı? Müfredatta var mıydı? Neden ikinci şoför geçmedi. 8 yaşındaki bir çocuk 11 saatlik yolculuğa dayanabilir mi? Bu otobüsü gördüler neden geri çevirmediler? Neye istinaden 40 kişilik otobüse 64 kişi aldılar?” diye sorularını sıralıyor peş peşe. Pek çok kazanın yaşandığı bir bölgede önlem alınmamasını da eleştiren Demirtaş, “Bu önlemler alınsaydı bu kaza olmazdı. İzin alınan araba başka, yola çıkan araba başka” diyor. (İzmir/EVRENSEL)
Teknoloji sınıfı
Geziyi düzenleyen ve kazada yaşamını yitiren Yeşim Aygün’ün öğretmeni olduğu sınıfın ayrıcalıklı bir sınıf olduğu ortaya çıktı. Yılda 300 milyon lira karşılığında daha düşük mevcutlu, elektronik tahtalı ve içinde bir tane bilgisayar bulunan, ‘teknoloji’ sınıfları oluşturulmuş. Büşra Güven’in babası, çocuklarının teknoloji sınıfında okuması karşılığında kendilerinden 300 YTL istendiğini belirtti. Baba Güven, “Geçen seneden 125 YTL borcumuz kalmıştı. ‘Ödemezseniz, özel sınıftan alırız normal sınıfa veririz’ dediler. Bir gün müdür bey okuldan arabası ile çıkıyordu. ‘Bana bir hafta müsaade edin’ dedim. ‘Hayır olmaz’ diyerek camını kapattı ve gitti” sözleriyle okulda yaşananların artık bir soyguna dönüştüğünü belirtti.
ÖVDER ziyaret etti
Öğrenci Velileri Derneği (ÖVDER) İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce, gezinin öğrenci sayısının az, veli sayısının çok olması sebebiyle bir okul gezisinin dışına çıktığını belirterek, “Yasalar gereği eğitim gezileri ücretsizdir. Devlet bunun ödeneğini çıkarmakla yükümlüdür. Okulların paralı hale getirilmesi, yöneticileri de öğretmenleri de bu konuda çok değişik arayışlara itiyor. Bu olayda başından sonuna kadar araştırılması gereken pek çok şey var. Bu geziye onay veren kurumların büyük sorumluluğu var” diye konuştu.
Yaralıların tedavisi sürüyor
Aksaray’da 33 kişinin hayatını kaybettiği kazada yaralananların tedavilerine, İzmir’de devam ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde hekim gözetimi altında bulundurulan yaralı çocuklar Açelya Adıgüzel, Nermin Çukurbaşı ve Kenan İne ile annesi Gülsüm İne’nin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hülya Güven, yaptığı açıklamada,yaralıların sağlıklarına kavuşması için her türlü desteğin verileceğini belirtti. Bu arada çocuklardan bazılarının kazada yakınlarının ölümünden halen haberdar olmadıkları, gerçeğe psikolojik destekle hazırlanacakları kaydedildi. (İzmir/EVRENSEL)
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

13 kurşunun gölgesinde 23 Nisan

SONRAKİ HABER

Çocuk işçiler 23 Nisan’da da çalışacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...