23 Nisan 2007 00:00

Mayının parçaladığı aile yardım bekliyor

Mardin’in Nusaybin ilçesinde hurdacılık yapan Yalçın ailesinin evinde meydana gelen patlama sonucu yaralanan 3 kardeşten 2’sinin durumu ciddiyetini koruyor. Yalçın kardeşlerden Sabri taburcu edilirken Ahmet ise halen tedavi altında bulunuyor

Paylaş

Mardin’in Nusaybin ilçesinde hurdacılık yapan Yalçın ailesinin evinde meydana gelen patlama sonucu yaralanan 3 kardeşten 2’sinin durumu ciddiyetini koruyor. Yalçın kardeşlerden Sabri taburcu edilirken Ahmet ise halen tedavi altında bulunuyor. Ekonomik durumları iyi olmayan ve barakada yaşayan Yalçın ailesi, bölgenin patlayıcılardan temizlenmesini istiyor ve kendilerine yardım eli uzatılmasını bekliyor.
Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Kışla Mahallesi’nde oturan ve hurdacılık yaparak geçimini sağlayan Yalçın ailesinin evinde 4 gün önce patlama meydana geldi. 17 yaşındaki Ahmet Yalçın ve 16 yaşındaki Sabri Yalçın’ın ağır yaralandığı olayda, patlamaya mayına benzer bir cismin neden olduğu öğrenildi. Sabri Yalçın, Mardin Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahale ardından taburcu edilirken Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde tutulan Ahmet Yalçın’ın ise sağlık durumu ciddiyetini koruyor.
‘Kanlar içinde yerde yatıyorlardı’
Patlama olayını anlatan anne Rada Yalçın, “Oğlum Ahmet, bize bakmak için gidip hurda işine başladı. Olay günü de ‘Başım ağrıyor’ dedi ve gitti. Hurdalarını sattıktan sonra hastaneye gidecekti. Hurdaları almak için bahçeye çıkmıştı ki patlama sesi geldi. Çıktığımda 2 oğlum da kanlar içerisinde yerde yatıyordu” dedi.
‘Paramız yok diye hastanede tutmadılar’
Kendilerine yardım elinin uzatılmasını isteyen Yalçın, oğlunun hastaneden çıkarılarak eve gönderilmesinin ardından durumunun kötüleştiğini ifade ederek “Zaten ben de babaları da yürüyemiyoruz. Ne yapacağımızı bilemedik. Çocuklar hastaneye götürüldükten sonra biz de gittik. Zaten büyük çocuğu polisler gözaltına almıştı. Ahmet’i Diyarbakır’a gönderdiler, Sabri’yi de Mardin’e. İlk gün Sabri’yi hastaneden çıkararak eve gönderdiler. Ama aynı gece kulak zarı patladı ve kan geldi kulaklarından. Başı halen dönüyor ve ağrıyor. Paramız yoktu diye hastanede tutmadılar bizi ve hemen gönderdiler. Halen tüm vücudu yara içinde. Ne yapacağız bilmiyoruz. Diğer oğlum Diyarbakır’da tedavi görüyor ama yanına bile gidemiyoruz” sözleriyle çaresizliğini dile getirdi. (Mardin/DİHA)
Hurdaları toplarken patlama oldu
Meydana gelen patlamada yaralanan 8. sınıf öğrenicisi 16 yaşındaki Sabri Yalçın, yaşadığı olayı şöyle anlattı: “Eve geldik. Gelirken dışarıdan getirdiğimiz bir demir parçasını da getirmiştik. Ne olduğunu bilmiyorduk. Patlayıcı olacağını tahmin etmiyorduk. Ağabeyim hastaydı, satıp hastane parasını çıkaracaktık. Bahçede hurdaları toplarken patlama oldu. Yani böyle bir ülke olamaz. Bu patlayıcı yüzünden ağabeyim ölecekti. Bunları artık temizlesinler.”
Nusaybin’de sınır hatlarındaki mayınlı alanların hepsinin açık olduğunu belirten Yalçın, defalarca arkadaşlarının mayına benzeyen cisimlere rast geldiğini ve birçok arkadaşının patlamalarda yaralandığını söyledi. Nusaybin’de bulunan mayınlı alanların top sahası olarak kullanıldığını söyleyen Yalçın, insan hakları kuruluşlarının bu konuda bir şeyler yapmasını istedi.
BES temsilcisine mayın soruşturması
BES Kilis Temsilcisi Kıyasettin Aslan hakkında, “Dünya Mayın Bilincini Geliştirme Günü” nedeniyle yerel bir gazeteye yazdığı yazı gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı.
Aslan, soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcılığı’na ifade verdi. 4 Nisan tarihli yazıda, “Örgüt propagandası” yaptığı iddia edilen Aslan, suçlamaları reddetti.
BES Kilis Temsilciliği, yaptığı yazılı açıklamada soruşturmaya tepki gösterdi.
Açıklamada, binlerce insanın ölümüne yol açan mayınlar eleştirildiği için soruşturma açılmasının insanlık ve hukuk ayıbı olduğu belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten birlikte mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Çöp meta oldu; halkın sağlığı bozuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa