23 Nisan 2007 00:00

Cinayette örgüt bağlantısı güçleniyor

Malatya’da Zirve Yayınevi’ne düzenlenen kanlı baskınla ilgili yürütülen soruşturma, cinayetin boyutunu da gözler önüne seriyor. Gün geçtikçe katliam ile ilgili gözaltı sayısının artması ve öldürülen Alman Tilmann Gesge’nin eşi Suzanna Geske’nin zanlı E.G’yi daha önceden bir ayinde gördüğünü söylemesi zanlıların daha önce cinayetle ilgili takip yaptıkları ihtimalini de gündeme getirdi

Paylaş

Malatya’da Zirve Yayınevi’ne düzenlenen kanlı baskınla ilgili yürütülen soruşturma, cinayetin boyutunu da gözler önüne seriyor. Gün geçtikçe katliam ile ilgili gözaltı sayısının artması ve öldürülen Alman Tilmann Gesge’nin eşi Suzanna Geske’nin zanlı E.G’yi daha önceden bir ayinde gördüğünü söylemesi zanlıların daha önce cinayetle ilgili takip yaptıkları ihtimalini de gündeme getirdi. Saldırının saniye saniye cep telefonuna kaydedilmesi, yetkililerin “olay münferittir” açıklamalarının aksine, olayın örgüt bağlantılı gerçekleştiğine işaret ediyor.
Tıpkı Rahip Santoro ve Hrant Dink cinayetlerinin ardından zanlılarca “milli ve dini” duygularla işlendiği belirtilen Malatya cinayetlerinde de soruşturma aynı seyirde ilerliyor. Malatya’da yaşanan vahşette gözaltına alınanların sayısı 12’ye yükseldi. Olay yerinde gözaltına alınan dört zanlının telefon kayıtlarını inceleyen polis, zanlılarla ilişkide olan kişileri de gözaltına aldı. Malatya’daki saldırganlar arasında yer alan C.Ö ile sık sık telefonda görüştüğü tespit edilen ve İstanbul’da gözaltına alınan M.֒nün Malatya’nın Darende ilçesi Ayvalı beldesinin AKP’li Belediye Başkanı Vahap Özdemir’in oğlu olduğu ortaya çıktı. Baba Özdemir, saldırgan C.֒nün akrabaları olduğunu doğruladı. Özdemir’in, C.֒yü, “Durumunu öğrendiğim kadarıyla karıncayı incitemeyecek kadar iyi, dürüst ve temiz bir çocuk” sözleri ile tanımlaması ise dikkat çekti.
Dehşet anları görüntülendi
Kanlı saldırının planlayıcısı olduğu öne sürülen E.G’nin sık ziyaret ettiği CD dükkanının sahibi olan İnönü Üniversitesi öğrencisi Mehmet adlı kişinin de sorgulananlar arasında bulunduğu belirtiliyor. Bu arada E.G’nin hayati tehlikeyi atlattığı, durumunun hızla iyiye gittiği ve ifadesinin alınabileceği belirtiliyor.
Olay sırasında zanlılardan birinin, üç kişinin boğazları kesilerek öldürülmesi olayını cep telefonuna kaydettiği de ortaya çıktı. Zanlıların cep telefonu kayıtlarını inceleyen polis, görüntüler karşısında dehşete düştü. Polisin, “Olay anını neden kameraya çektin” diye sorması üzerine zanlının “Emre istediği için çektim” dediği öğrenildi. Polis, yayınevinin kapısında bulunan kamera görüntülerini de incelemeye aldı.
Zanlılar adliyeye sevk edildi
Olay yerinde yakalanan S.G, C.Ö, A.Y ve H.Ç, önceki gece yarısından sonra yayınevinin bulunduğu işhanı’na getirildi. Zanlıların yayınevine getirilmesi sırasında çevik kuvvet ve özel harekat timleri, çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.
Yaklaşık 2 saat süren tatbikatın ardından zanlılar, yayınevinin bulunduğu binadan tek tek çıkartıldı. Gözaltındaki 11 kişi emniyetteki sorgularının bitmesinin ardından dün adliyeye sevk edildi. Zanlıların 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacakları öğrenilirken, adliye ile bağlantılı olan tüm yollar trafiğe kapatıldı. Zanlıların bulunduğu araçlara emniyetten adliyeye kadar 3 ekip otosu ile birlikte 5 özel harekat timinin bulunduğu araçlar eşlik etti. (HABER MERKEZİ)
Zanlılar önceden keşif yapmışlar
Alman Tilmann Gesge’nin eşi Suzanna Geske, 2003’ten beri Malatya’da yaşadıklarını belirterek katil zanlısı E.G’yi televizyonda ilk gördüğünde oğlu Nicolas ve kendisinin hemen tanıdıklarını açıkladı. Geske, “Çünkü 8 Nisan’daki ayine o ve bazı arkadaşları katılmıştı” dedi. Geske, Kayra ile Zirve yayıncılığın birbiri ile ilişkisi olmadığını belirterek “İkisi farklı şirketlerdi. Kayra, geçen yıl kapanmıştı. Sahibi Güney Afrika’ya gitti. Zirve eşimin arkadaşı olan Necati Aydın’ın kiraladığı bir işyeriydi. Eşim orada sadece bir odayı İncil araştırması için kiralamıştı. Odayı kendi işleri için kullanıyordu. Eşimin Zirve ile ilgisi yoktur” dedi. Katil zanlılarının 8 Nisan’da Paskalya Bayramı törenine geldiklerini belirten Gaske, “Sanıkların bizim eve gelip gittikleri ve para aldıkları iddiaları asılsızdır. Eşimi en son olayın olduğu gün saat 10.30’da çarşıda gördüm” şeklinde konuştu. (Malatya/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

İnsanlar vicdansızca hedef gösterilirken şiddet önlenebilir mi?

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...